Skip to main content
Menu
English edition

Τριπλάσιες ποσότητες αερίου το τελευταίο δίμηνο - Σε ρόλο "θεματοφύλακα" της ασφάλειας εφοδιασμού η ΔΕΠΑ

Χρήστος Στεφάνου

Με τη διαπίστωση ότι η νέα στενότητα που καταγράφεται στο ενεργειακό σύστημα δεν είναι το ίδιο απειλητική όσο ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες, έληξε η χθεσινή σύσκεψη στη ΡΑΕ, η οποία αποφάσισε να τεθεί όριο κατανάλωσης στις 90 χιλιάδες θερμικές μεγαβατώρες ημερησίως στην κατανάλωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φα. Καθώς μάλιστα η ΔΕΠΑ για μια ακόμη φορά έπαιξε ρόλο καταλύτη, ενημερώνοντας ότι το LNG από την Αλγερία ήδη μπήκε σε διαδικασία φόρτωσης και αναμένεται να αφιχθεί στη Ρεβυθούσα τη Δευτέρα, η ΟΔΚΕ αποφάσισε μόνο να γυρίσουν σε πετρέλαιο οι μονάδες Λαύριο και Κομοτηνή (ΔΕΗ) αλλά και ο Ήρων Βοιωτίας, στο βαθμό που αυτό κριθεί απαραίτητο από τον ΑΔΜΗΕ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά στο τελευταίο δίμηνο, που η ΔΕΠΑ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλεπάλληλες κρίσεις που σημειώθηκαν στο ενεργειακό σύστημα ως αποτέλεσμα των πολλών ανεξάρτητων μεταξύ τους παραγόντων, που εκτίναξαν τις απαιτήσεις της χώρας σε φυσικό αέριο στο διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος  συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες ταξίδεψε δύο φορές στην Αλγερία (Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) διασφαλίζοντας με τις κατάλληλες κινήσεις όλες τις προϋποθέσεις για τη ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας. Αποτέλεσμα; Οι πρόσθετες ποσότητες εξασφαλίσθηκαν έγκαιρα και παρόλο που  η κατανάλωση φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρήθηκε σε ιστορικά μέγιστα, η ΔΕΠΑ υποστήριξε την αγορά αποσοβώντας το ενδεχόμενο σημαντικών προβλημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Συνολικά κατά τη περίοδο της υψηλής ζήτησης  η ΔΕΠΑ έφερε 7 καράβια, εκ των οποίων 2 ήταν μεγάλης χωρητικότητας (120.000 κυβικών ΥΦΑ).

Τα προβλήματα

Ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην ενεργειακή στενότητα των τελευταίων μηνών; Καταρχάς, το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα στερήθηκε επί μακρόν από σημαντική ισχύ παραγωγής στη Γαλλία, προκαλώντας έντονη ροή ρεύματος προς τη Γαλλία από τα συστήματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.  Ενώ συνήθως κάπου 15% του ηλεκτρικού ισοζυγίου της χώρας μας καλύπτεται από εισαγωγές ρεύματος, κυρίως από τις διασυνδέσεις με τους βόρειους γείτονες και σε μικρότερο βαθμό από την Ιταλία και Τουρκία, το ποσοστό αυτό κλήθηκε να το αναλάβει η εγχώρια παραγωγή ρεύματος.  Σε αυτό συνέτεινε και η βλάβη της ιταλικής διασύνδεσης, που διορθώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, ολόκληρη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η νοτιοανατολική, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της χώρας μας, πλήγηκε από παρατεταμένη κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου απευθείας αλλά και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση.  Οι ημερήσιες οικιακές καταναλώσεις ήταν έως και διπλάσιες από τις προβλεφθείσες.

Στην Τουρκία, η κατανάλωση φυσικού αερίου έφθασε σε τέτοια επίπεδα, που επιβλήθηκε περικοπή της τροφοδοσίας ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών έως και 90% για πολλές εβδομάδες.  Με την οριακή τιμή του τουρκικού συστήματος σε ύψη έως και πενταπλάσια από αυτή του ελληνικού, οι ελληνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες από αέριο, ιδίως οι  ιδιωτικές, παρήγαγαν  για πρώτη φορά στην ιστορία τους ταυτόχρονα κοντά στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους, εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία για προσοδοφόρες εξαγωγές.

Ενώ η πλευρά της ηλεκτρικής κατανάλωσης, εγχώριας και αλλοδαπής, είχε ανέλθει και διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα σε καθημερινή βάση, η παραγωγική βάση ηλεκτρικού της χώρας από λιγνίτες και ανανεώσιμες πηγές, αποδείχθηκε ανεπαρκής για την πρόκληση.  Οι μεν πρώτες υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, που συνδέονται με τον εξοπλισμό τους και την ποιότητα του λιγνίτη, οι μεν δεύτερες από την εγγενή μη προβλεψιμότητα και την προβλέψιμη διαλείπουσα λειτουργία τους (π.χ. τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν την νύχτα, ούτε αν καλυφθούν από χιόνι).  Τα υδροηλεκτρικά  της ΔΕΗ κάλυψαν μεγάλο βάρος στην περίσταση αυτή, χάνοντας πολύτιμα αποθέματα για το καλοκαίρι και φθάνοντας στο κάτω όριο της στάθμης τους.

Έγκαιρη διάγνωση

Η ΔΕΠΑ προείδε την κλιμάκωση στην κατανάλωση του Δεκεμβρίου και έγκαιρα κατόρθωσε να διπλασιάσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου της για τον μήνα αυτό. Συνολικά κατά τη περίοδο της υψηλής ζήτησης  η ΔΕΠΑ έφερε 7 καράβια, εκ των οποίων 2 ήταν μεγάλης χωρητικότητας (120.000 κυβικών ΥΦΑ).  Ενώ  συμβουλεύτηκε εκ νέου τους πελάτες της και τους φορείς για τις προβλέψεις τους κατανάλωσης για το Ιανουάριο και προέβη σε τριπλασιασμό των όγκων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο, εξασφαλίζοντας πρόσθετα φορτία.

Συνολικά, ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος απαίτησαν και έλαβαν στην Ελλάδα υπερτριπλάσιο φυσικό αέριο σε σχέση την αντίστοιχη παρισινή περίοδο (320.000.000 κυβικά αερίου έναντι 100.000.000 κυβικών αερίου).  Οι προμηθευτές της χώρας με αέριο αγωγού τίμησαν στο έπακρο την σχέση τους με τη ΔΕΠΑ.   Μάλιστα, με ενέργειες της ΔΕΠΑ, ο Τούρκος προμηθευτής αύξησε την παροχή προς την Ελλάδα για σειρά ημερών τον Ιανουάριο, παρότι η δική του χώρα διψούσε για αέριο.  Ο προμηθευτής της χώρας μας με υγροποιημένο φυσικό αέριο, επίσης ανταποκρίθηκε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, παρά την έντονη πίεση που δέχθηκε από άλλους πελάτες του της Μεσογείου με παρόμοια προβλήματα.

Όλα αυτά, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος για υγροποιημένο φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ παραμένει ασφυκτικά μικρός για τέτοιες περιστάσεις, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας τιμήθηκαν με μία και μόνη ημέρα εξαίρεσης και επισήμως, τουλάχιστον, δεν κηρύχθηκε ποτέ κόκκινος συναγερμός στο σύστημα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

 Οι προσπάθειες της ΔΕΠΑ για την διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας συνοδεύτηκαν, όπως ήταν φυσικό, από αυξημένο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, δεδομένης της υψηλότερης τιμής του υγροποιημένου ΦΑ σε σχέση με το αέριο αγωγού.  Ας σημειωθεί, τέλος, ότι εάν η ΔΕΠΑ δεν υπήρχε ως συναθροιστής της ζήτησης από το μέγα μέρος των καταναλωτών αερίου στην Ελλάδα, το εν λόγω κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο, και βέβαια θα υπήρχαν σημαντικές περικοπές  στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και στις βιομηχανίες αλλά και περικοπές στη τροφοδοσία με ρεύμα των εμπορικών καταναλωτών με αποτέλεσμα τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση του συνόλου της οικονομίας. Βέβαια δεν θεωρείται απίθανο εάν το σύστημα δεν υποστηριζόταν με τις σημαντικές πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο περικοπών και για τους οικιακούς καταναλωτές.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα