Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Που επικεντρώνεται η έρευνα ΕΠΑ στην ΑΗΚ

Σε όρους συμφωνιών και αδειών για πάρκα φωτοβολταϊκών και αλληλογραφία της ΑΗΚ με τις εταιρείες Bioland Energy Ltd, GDL Green Energy Group Ltd και Μάριος Καραντώνης Λτδ επικεντρώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, μετά την έφοδο τόσο στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ όσο και στις εν λόγω εταιρείες την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι γίνεται λόγος για ενέργειες που έγιναν την περίοδο 2013–2015 και ιδιαίτερα θέματα με άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων στο πλαίσιο κυβερνητικών σχεδίων.  

Η έφοδος της υπηρεσιακής ομάδας της ΕΠΑ, μαζί με στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του κυβερνητικού Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής την περασμένη Πέμπτη, ήταν αιφνιδιαστική και άφησε άναυδους τους ερευνώμενους, ιδιαίτερα στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ στην Λευκωσία, όπου ουσιαστικά απέκλεισαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο ολόκληρο τον 4ο όροφο, όπου βρίσκεται η διεύθυνση και τα γραφεία του Δ.Σ. του ημικρατικού οργανισμού.

Στελέχη της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, απέκλεισαν με ταινία όλους τους χώρους, ώστε να μην έχει κανείς, πλην των ερευνώντων, πρόσβαση σε αυτούς.  Ο γενικό διευθυντής της ΑΗΚ έδωσε οδηγίες για ανεμπόδιστη και απεριόριστη πρόσβαση σε οτιδήποτε ζητούν οι ερευνώντες, ζητώντας παράλληλα, όπως η όλη διαδικασία γίνει με «σεβασμό» στην ΑΗΚ.
Προσωπικό της υπηρεσίας της ΕΠΑ, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πληροφορικής, κάθισαν για ώρες την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή μπροστά στους υπολογιστές ανώτατων στελεχών της ΑΗΚ, όπως και των επικεφαλής συγκεκριμένων τμημάτων σε άλλους ορόφους του κτιρίου, αναζητώντας συγκεκριμένα πρακτικά συνεδριών του Δ.Σ. και άλλων οργάνων, όπως και συγκεκριμένη αλληλογραφία. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΑ, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, είχε ανακοινώσει ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε, «να διενεργήσει επί τόπου έρευνα στα γραφεία και υποστατικά της ΑΗΚ, της Bioland Energy Ltd, της GDL Green Energy Group Ltd και της Μάριος Καραντώνης Λτδ».

Οι επί τόπου έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 11 Απριλίου 2019 και συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι της 12ης Απριλίου 2019.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΠΑ εναντίον της ΑΗΚ και των εν λόγω εταιρειών, «καθώς και σ’ όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται άμεσα ή και έμμεσα από αυτές, ή ελέγχουν άμεσα ή και έμμεσα αυτές ή συνδέονται άμεσα ή και έμμεσα με αυτές και ενδεχομένως να επηρεάζουν αυτές με αποφάσεις, συμπεριφορές ή/και ενέργειές τους για πιθανολογούμενες παραβάσεις του Νόμου και Κανόνων της ΕΕ», εξηγεί η ΕΠΑ.

Τα άρθρα του νόμου για τα οποία εξετάζονται πιθανές παραβάσεις, αφορούν σε συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, είτε με άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών ή άλλων όρων συναλλαγής. 

Επίσης, αφορούν «εφαρμογή ανόμοιων όρων για ισοδύναμες συναλλαγές, με συνέπεια ορισμένες επιχειρήσεις να τίθενται σε μειονεκτική στον ανταγωνισμό θέση». Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

«Η ΕΠΑ επισημαίνει ότι η διεξαγωγή έρευνας από μέρους της δεν προδιαγράφει την ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης σε σχέση με παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού, παρά μόνο προσβλέπει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων προς τον σκοπό της διεξαγωγής δέουσας έρευνας, σύμφωνα με τις εξουσίες και αρμοδιότητες της Επιτροπής για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση

Να σημειωθεί, ότι είναι η δεύτερη υπόθεση σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εξετάζεται σε σχέση με την ΑΗΚ. Η πρώτη υπόθεση αφορούσε σε καταγγελία του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έγινε το 2013 και μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε σε αθωωτική, για την ΑΗΚ, απόφαση το 2018. 

Ωστόσο, στην αθωωτική της για την ΑΗΚ απόφαση, η ΕΠΑ τόνιζε πως: «Τα συγκεκριμένα δεδομένα της παρούσας υπόθεσης και δεν προδικάζουν, δεν δεσμεύουν ούτε προδικάζουν όμοια αντιμετώπιση της ΑΗΚ από την Επιτροπή, σε περίπτωση άλλων μελλοντικών ενεργειών της στη συγκεκριμένη αγορά».

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα