Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χ. Φλουδόπουλος: Το παγκόσμιο χρηματιστήριο ρύπων "κρίνεται" στην πρωτεύουσα του… άνθρακα

Η επιλογή της πόλης που φιλοξενεί τη νέα κλιματική διάσκεψη, που αποτελεί τη συνέχεια της συμφωνίας COP21 στο Παρίσι, κρύβει πολλούς συμβολισμούς. Το Κατόβιτσε, αποτελεί ένα από τα κέντρα άνθρακα μιας εκ των μεγαλύτερων λιγνιτοπαραγωγών χωρών της Ευρώπης, της Πολωνίας. Η ίδια η σύνοδος COP24 πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο όπου λειτουργούσε παλιά ένα ανθρακωρυχείο, χορηγοί της εκδήλωσης είναι δύο εταιρείες παραγωγής κοκ (οπτάνθρακα) ενώ σε απόσταση μόλις 15 λεπτών βρίσκεται το ορυχείο Wujek όπου το εργατικό σωματείο Αλληλεγγύη, πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις που έφεραν την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος.

Στο Κατόβιτσε λοιπόν συγκεντρώθηκαν από χθες 30 χιλιάδες σύνεδροι από σχεδόν 200 χώρες, επιστήμονες πολιτικοί, διπλωμάτες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, με βασικό στόχο να καθιερώσουν ένα βιβλίο κανόνων για τις κλιματικές αλλαγές, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες και ταυτόχρονα να θέσουν ακόμη πιο φιλόδοξους για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. 

Η σύνοδος του Κατόβιτσε COP24 έχει χαρακτηριστεί και ως Παρίσι 2.0, καθώς αποτελεί τη συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου και να γίνουν προσπάθειες για περιορισμό στον 1,5 βαθμό αύξηση. Η συμφωνία που επικυρώθηκε από 184 κράτη τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2016.

Στην ίδια συμφωνία, προβλεπόταν ότι μέχρι το 2018 επρόκειτο να οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο εργασίας, ένα εγχειρίδιο κανόνων για την εφαρμογή των στόχων του COP21. Το σχέδιο αυτό θα καθορίζει πως οι χώρες θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν για τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πως θα επικοινωνούν τα πλάνα τους και πως θα αξιολογείται η πρόοδος και θα ενισχύονται οι προσπάθειές τους.

Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι ενισχύει τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση. Παρόλο που θα έχει παγκόσμια εφαρμογή, εντούτοις θα πρέπει να είναι ευέλικτο ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία. 

Έρχεται παγκόσμιο χρηματιστήριο ρύπων;

Η αγορά των ρύπων αποτελεί το βασικότερο εργαλείο που χρησιμοποιεί η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο των ρύπων που έφτασαν μέχρι και τα 25,23 ευρώ το Σεπτέμβριο, ακολουθήθηκε από μια μεγάλη πτώση που έφτασε μέχρι και τα 15,62 ευρώ ο τόνος τον Οκτώβριο. Πλέον στο χρηματιστήριο ICE οι τιμές έχουν επανέλθει πάνω από τα 20 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς άνθρακα και τις εταιρείες ηλεκτρισμού που βασίζονται στον άνθρακα και το λιγνίτη. 

Το ενδιαφέρον, πάντως ενόψει της συνόδου COP24 είναι ότι πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι το χρηματιστήριο ρύπων και η παγκόσμια εφαρμογή του, μπορεί να γίνει το αποτελεσματικότερο και οικονομικότερο εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την επίτευξη των κλιματικών στόχων. 

Στην κατεύθυνση αυτή το ενεργειακό πρακτορείο Platts δημοσιοποίησε μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου ΙΕΤΑ (International Emissions Trading Association) η οποία υπολογίζει πως η καθιέρωση ενός διεθνούς συστήματος εμπορίας ρύπων με τη συμμετοχή όλων των κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών ρύπων εξοικονομώντας περίπου 1 τρισ. δολάρια ετησίως. 

Για να μπορέσει να υπάρξει ένα τέτοιο παγκόσμιο σύστημα εμπορίας ρύπων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο άρθρο 6 της συνθήκης (που αφορά  και στο σύστημα εμπορίας ρύπων) και ειδικότερα θα πρέπει να καθοριστούν κοινοί κανόνες και πρότυπα για τις χώρες που αγοράζουν και πωλούν δικαιώματα εκπομπής ρύπων, ώστε να αποφευχθούν διπλές καταμετρήσεις και καταχρήσεις και να μπορέσει το σύστημα να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του κοινού και των επενδυτών. 

Αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% των χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το άρθρο 6 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν θέσει. Ήδη πολλές χώρες χρησιμοποιούν εργαλεία αγοράς όπως οι αγορές εμπορίας ρύπων ή φορολογίας του άνθρακα, ανέφερε στο Platts ο επικεφαλής της ΙΕΤΑ.

Στον αντίποδα πάντως οι προσπάθειες για εφαρμογή παγκόσμιων εργαλείων για την κλιματική αλλαγή βρίσκουν εμπόδιο την απροθυμία έως και την αντίδραση, του αναπτυσσόμενου κόσμου, των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αλλά εσχάτως και των ΗΠΑ, με τις γνωστές θέσεις του προέδρου Trump.

Να σημειωθεί τέλος ότι πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που βλέπουν την αγορά των ρύπων και το ευρωπαϊκό ETS να σταθεροποιείται πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για το 2019. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής της Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν προτίθεται να επενδύσει στις υπό πώληση λιγνιτικές της ΔΕΗ, τόνισε ότι οι προβλέψεις που κάνει η εταιρεία του για το 2019 τοποθετούν τους ρύπους στα 25 έως 30 ευρώ ο τόνος ήδη από το 2019… 

(capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα