Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Διπλωματικός πόλεμος στη σκακιέρα της Αν. Μεσογείου

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία με πρωταγωνιστές τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Έχοντας ως βάση τη σκακιέρα στην ανατολική Μεσόγειο, Νίκος Χριστοδουλίδης από τη μια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την άλλη, έχουν επιδοθεί σε μια διπλωματική προσπάθεια για να εξηγήσουν τις θέσεις τους. 

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη το πώς η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει πως η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως ήταν η τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. 

Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει πως τα όποια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση και να προχωρεί κάποιος βήμα-βήμα. 

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας, το μπλοκάρισμα κάποιων κονδυλίων που παίρνει η τουρκική κυβέρνηση είναι πεδία στα οποία η Κύπρος μπορεί να επιφέρει «πλήγμα προς την Άγκυρα». Ωστόσο, αυτό «δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που μας έγινε από κυβερνητικής πλευράς. 

Η Λευκωσία έχει ετοιμάσει ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα πάει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Μετά τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει ώς τώρα, τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και την επόμενη έκθεση προόδου της Τουρκίας. 

Πέραν όμως του χώρου της Ευρώπης η κυπριακή Κυβέρνηση κινείται και προς την κατεύθυνση χωρών που έχουν άμεση, έμμεση ή υποστηρικτική στάση έναντι της Τουρκίας σ’ ό,τι φορά ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα βρεθεί σήμερα στο Νουρσουλτάν όπου θα έχει σειρά επαφών με την κυβέρνηση του Καζακστάν. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στο Νουρσουλτάν μετά από πρόσκληση του Μπεϊμπούτ Αταμκλούλοβ. Το Κυπριακό, σε συνάρτηση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών οι δύο υπουργοί θα έχουν το πρωί της Τετάρτης κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να γίνει ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου - Καζακστάν και να εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης στον Τομέα των Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το απόγευμα ο Ν. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του Καζακστάν, Αλιχάν Σμαΐλοβ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν. Νωρίτερα, θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Γερουσίας (Άνω Βουλή) Ντάριγκα Ναζαρμπάγιεβα, και τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής (Μαζχίλις) του Κοινοβουλίου του Καζακστάν Νουρλάν Νιγκματούλιν.

Ενημέρωση από Τσ. Ερτσιγές 

Η Άγκυρα προβαίνει στις δικές της κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως αποκάλυψε το κανάλι CNNTurk την περασμένη Παρασκευή διοργανώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωση ξένων διπλωματών για να τους εξηγηθούν οι τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από το Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα. Επικεφαλής της ενημέρωσης ήταν ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορικών θεμάτων, Τσαγατάι Ερτσιγές. 

Ο Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν κατά το μπρίφινγκ ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο:

Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.

Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.

Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές. 

Σύμφωνα με το CNNTurk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού, σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση. Για το «Μπαρμπαρός» οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.

Δύο από τους χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τον CNNTurk, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο χάρτης με τον τουρκικό διαχωρισμό ΑΟΖ

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί με κυρώσεις 

Να μην συνεχίζει την προκλητική τακτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, καλεί την Τουρκία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας είναι γνωστή, όμως το νέο στοιχείο είναι πως η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή υποστήριξη και συμμαχίες. Υπενθύμισε, επίσης, την ομόθυμη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις δηλώσεις από Ισραήλ και Αίγυπτο.

«Η Τουρκία και λόγω των εσωτερικών της εντάσεων διατηρεί μία στάση αλλοπρόσαλλη και προκλητική. Εμείς έχουμε ανοικτούς τους διαύλους, αλλά παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα ότι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν θα γίνουν ανεκτές», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία εξακολουθήσει να επιδεικνύει αυτή τη στάση, στις επόμενες Συνόδους της ΕΕ θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις.

Συνάντηση στο Ελσίνκι 

Συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη στο Ελσίνκι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα ενεργειακά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

(του Ανδρέα Πιμπίσιη, Φιλελεύθερος)

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα