Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

«Τέλος στα ορυκτά καύσιμα»

Με τους ηγέτες του G7 να συσκέπτονται σε μια απομονωμένη κοιλάδα των γερμανικών Αλπεων, φρουρούμενοι από χιλιάδες αστυνομικούς, οι ακτιβιστές δυσκολεύονταν να τους περάσουν τα μηνύματά τους. Η Greenpeace αποφάσισε λοιπόν χθες, τελευταία ημέρα της Συνόδου, να προβάλει τις αξιώσεις της σε ένα γειτονικό βουνό. Χρησιμοποίησε πράσινες ακτίνες λέιζερ ώστε να «γράψει» τις λέξεις «G7: στόχος οι ανανεώσιμες πηγές στο 100%» στην πλαγιά του Τσούγκσπιτσε, της ψηλότερης βουνοκορφής στη Γερμανία. Και παραδόξως, το μήνυμα έφθασε.

Οι επτά περισσότερο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ιταλία, συμφώνησαν χθες πως ο πλανήτης πρέπει να γυρίσει οριστικά την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του αιώνα. Τάχθηκαν επίσης υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%-70% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010 – η πρώτη φορά που στηρίζουν έναν τόσο συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο στόχο. Εκαναν έτσι ένα σημαντικό βήμα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αυξάνει τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στη παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Η οικοδέσποινα Ανγκελα Μέρκελ αναζωογόνησε τη φήμη της ως «καγκελαρίου του κλίματος». Ο οικοδεσπότης της μελλοντικής συνόδου στο Παρίσι Φρανσουά Ολάντ επέστρεψε στην πατρίδα του με μία νίκη στις αποσκευές του. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. «Το G7 της Μέρκελ λέει auf wiedersehen («αντίο») στα ορυκτά καύσιμα» διακήρυξε το παγκόσμιο ακτιβιστικό δίκτυο Avaaz. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ηγέτες του G7 συνασπίστηκαν πίσω από έναν μακροπρόθεσμο στόχο απαλλαγής της παγκόσμιας οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές» σχολίασε εκπρόσωπος του αμερικανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων. «Αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος θα καταστήσει σαφές στις επιχειρήσεις και στις αγορές πως οι πλέον επικερδείς επενδύσεις αφορούν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών» πρόσθεσε. «Το όραμα ενός μέλλοντος που θα στηρίζεται 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρχίζει να διαμορφώνεται σημαίνοντας παράλληλα το τέλος των ορυκτών καυσίμων» επισήμανε εκπρόσωπος της Greenpeace – παρότι το G7 συμφώνησε να γυρίσει την πλάτη μόνο στα ορυκτά καύσιμα, όχι και στην πυρηνική ενέργεια. 
Iστορική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία χαρακτηρίζεται ιστορική. Και ας υπάρχουν διάφορα «πλην όμως». Οι ηγέτες του G7 επαναβεβαίωσαν δέσμευση να κινητοποιήσουν έως το 2020 100 δισ. δολάρια ετησίως από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές, ώστε να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική και δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες για ασφαλιστική κάλυψη των κατοίκων στις αναπτυσσόμενες χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο. Το πώς ακριβώς θα επιτύχουν ωστόσο τους στόχους που έθεσαν όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών παραμένει ασαφές. Και οι αναλυτές προειδοποιούν πως τίποτε από αυτά δεν εγγυάται την επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας στο Παρίσι: οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βόννη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να συνταχθεί ένα προσχέδιο διαπραγματευτικό κείμενο προχωρούν με επώδυνα αργούς ρυθμούς. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στις χώρες εκτός G7, ιδίως την Κίνα, να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.

(Κίττυ Ξενάκη, ΤΑ ΝΕΑ, 9/6/2015)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A