Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Συνέντευξη Πινέδα (WindEurope): Στην Ελλάδα πρέπει να απλοποιηθεί η αδειοδότηση των ΑΠΕ για να "πιάσει" τους στόχους

Μιχάλης Μαστοράκης

Την ανάγκη να υπάρξει ένα στέρεο και αποτελεσματικό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο σε ότι αφορά τα αιολικά έργα και δη τον πολλά υποσχόμενο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (offshore wind farm) στην Ελλάδα τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ιβάν Πινέδα Διευθυντής, Υπεύθυνος Σχεδιασμού της Αγοράς και μέλος της Wind Europe, μιλώντας στο energypress στο περιθώριο της 2ης Διεθνούς Ακαδημίας για τους «Μελλοντικούς Ηγέτες της Ενεργειακής Ένωσης» (Energy Union Future Leaders Academy), μια πρωτοβουλία του Greek Energy Forum υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε μέρος στις 12-14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή τον πρώτο κοινό μειοδοτικό διαγωνισμό με την συμμετοχή φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως κατά την άποψη της WindEurope ένα τέτοιο μοντέλο δημοπρασιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καταλήγει να λειτουργεί υπέρ της μίας ή της άλλης τεχνολογίας, ζήτημα που εν τέλει καθορίζεται από τον τρόπο που σχεδιάζεται ο διαγωνισμός.

Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή πείρα από μια σειρά χώρες και των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας σημείωσε πως περισσότερο προσφιλής τρόπος είναι οι διαγωνισμοί ανά τεχνολογία (technology specific auctions) παρά οι «ουδέτεροι» ή μεικτοί διαγωνισμοί. Τόνισε δε πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξουν οφέλη δεδομένου ότι λειτουργούν συμπληρωματικά η αιολική και η ηλιακή τεχνολογία καθώς και τα ανάλογα έργα.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι δύο τεχνολογίες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αν υπάρξει ένας σαφής σχεδιασμός και αναπτυχθούν με μια ολιστική προσέγγιση σε πολλά μέρη όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε Ισπανία και Γερμανία, όπου η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα και την επιλογή να προχωρήσει σε διαγωνισμούς ανά τεχνολογία.

Πρωταρχικής επίσης, σημασίας κρίνεται το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού, γεγονός που θα επιτρέπει και θα προωθεί την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ. «Χρειάζεται ένα πλαίσιο που να επιτρέπει χωροταξικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ», είπε ο ίδιος.

Ελλάδα: Κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Επιπλέον, εξαιρετικά αισιόδοξες κρίνονται οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, με το υψηλόβαθμο στέλεχος της WindEurope να επισημαίνει ότι οφέλη μπορούν να αποκομίσουν όχι μόνο οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις και επομένως θα απολαμβάνουν την παραγόμενη ενέργεια αλλά και άλλες περιοχές, δεδομένης της ανάπτυξης μιας ολόκληρης εφοδιαστικής αλυσίδας που θα στηρίξει τέτοια έργα.

Προς απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού, ο κ. Pineda ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου οι πλωτές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Equinor στην Σκωτία έχουν κατασκευαστεί στην Ισπανία, μια χώρα μάλιστα που δεν διαθέτει καθόλου υπεράκτια αιολικά.  

Από την πλευρά της η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την εφαρμογή και εγκατάσταση συγκεκριμένων προτύπων και σχεδιασμών αναπτύσσοντας μια ανάλογη τεχνογνωσία στο πλάι των ήδη υφισταμένων όπως υπάρχουν στις αγορές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως κρίσιμη πλευρά που απαιτεί προσοχή και σωστούς χειρισμούς από πλευράς κρατικής αρχής και αγοράς είναι η συνεργασία με άλλες χώρες και αγορές.

Υπό το πρίσμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν το σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στην μετατροπή της χώρας σε κόμβο φυσικού αερίου, αλλά συνολικότερα σε κόμβο ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή με σημαντική παραγωγή και κατά συνέπεια εξαγωγές πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ.

"One stop shop" - Επενδύσεις με το "τι" και το "πως" ξεκάθαρα και σαφή σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά

Εκφράζοντας την ικανοποίηση για τους στόχους ΑΠΕ και ιδιαίτερα στον τομέα των αιολικών που έχει θέσει η Ελλλάδα, εντούτοις υπογράμμισε πως δίχως οι στόχοι αυτοί να συνοδεύονται από ένα καλά δομημένο σχεδιασμό με ορόσημα, επιμέρους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενσωματωμένα στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, το ενδεχόμενο μη επίτευξης των στόχων και να «χάσει το τραίνο» η χώρα παραμένει ορατό και πιθανό. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να τίθονται φιλόδοξοι στόχοι αλλά η κουβέντα πρέπει να πάει στο πως θα πραγματοποιηθούν αυτοί μέχρι την «τελευταία τελεία».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει μια ακόμη δεκαετία προσπαθώντας απλά να αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα». Η ουσία έγκειται στο τι μέτρα θα παρθούν προκειμένου οι στόχοι να γίνουν πραγματικότητα.

Με βάση τα παραπάνω κρίσιμης σημασίας συνιστά το κομμάτι της αδειοδότησης όπου στην Ελλάδα συναντώνται πολλά και πολλές φορές υψηλής δυσκολίας προβλήματα. Σύμφωνα με τον Ivan Pineda η τάση και η στόχευση από πλευράς ρυθμιστή και κυβέρνησης πρέπει να είναι η απλοποίησης των διαδικασιών αυτό που ονομάζεται «one stop shop».

Με άλλα λόγια, ένας φορέας, μια υπηρεσία να είναι υπεύθυνη από την αρχή μέχρι το τέλος για την ανάπτυξη και επίβλεψη ενός έργου, γεγονός που θα αποτρέψει τυχόν παρακωλύσεις και καθυστερήσεις αλλά κυρίως θα διαμορφώσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό επενδυτικό περιβάλλον γι αυτούς που θέλουν να φέρουν στη «ζωή» τα έργα τους. Ένας μοναδικός φορέας να είναι υπεύθυνος για όλα, μοντέλο που έχει προχωρήσει στην Ιρλανδία με σημαντικά θετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα ως προς την διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα