Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ελληνογερμανικού για τη Βιοενέργεια

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα τη Βιοενέργεια στον Αγροτικό και Τουριστικό Τομέα της Ελλάδας .   Συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 130 συμμετεχόντων από επιχειρήσεις, φορείς, αλλά και τοπική αυτοδιοίκηση από τις περιοχές της Β. Ελλάδος, ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, η Ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα τη Βιοενέργεια στον Αγροτικό και Τουριστικό Τομέα της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής 6 γερμανικών εταιριών του κλάδου, που επισκέπτονται την Ελλάδα από τις 18 Ιουνίου μέχρι και αύριο, Πέμπτη 21 Ιουνίου. 

Η επιχειρηματική αποστολή οργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

 

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Διευθυντής Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Matthias Hoffmann, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι συνέχεια δράσεων από το 2015. Οι δράσεις αυτές υπήρξαν ιδιαιτέρως επιτυχημένες με 2 γερμανικές εταιρίες - που συμμετέχουν και στην τωρινή επιχειρηματική αποστολή -, να έχουν ξεκινήσει οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης.

 

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, την αναγκαιότητα των ολοκληρωμένων δράσεων σε σχέση με τις επενδύσεις στη βιοενέργεια, που θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις με τη συμμετοχή του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα.

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Walter Stechel, υπογράμμισε το μεγάλο δυναμικό του βιοαερίου στην Ελλάδα σε συσχετισμό με τη μεγάλη σημαντικότητα της παραγωγής ενέργειας από βιοενέργεια στη Γερμανία και καλωσόρισε τις εντατικές προσπάθειες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την ενίσχυση της ανάπτυξης του τομέα στην Ελλάδα μέσα από συνέδρια σαν αυτό, που παίζουν το ρόλο κομβικών συναντήσεων στη χώρα.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), κ. Βασίλειος Τσολακίδης, επισήμανε ότι παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στους στόχους του 2020 της ΕΕ σχετικά με την ενέργεια. Όσον αφορά όμως το 2030 κι ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο δρόμος είναι μακρύς. «Δεν αρκεί να συζητάμε για τους κλιματικούς στόχους, πρέπει να γίνουν δράσεις με τη συμμετοχή της οικονομίας, της πολιτικής, της επιστήμης, αλλά και των ίδιων των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσολακίδης.

 

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας με θέμα: «Τεχνολογίες, Δυναμικό και Νομικό Πλαίσιο», ο κ.Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος θεμάτων βιοαερίου, Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπό διαδικασία αδειοδότησης 816 έργα/μονάδες με συνολική ισχύ 600 MW στον ΔΕΔΔΗΕ. 199 μονάδες αφορούν το βιοαέριο με 242,2 MW και από αυτές, 22 έχουν υπογράψει 35,56 MW συμβάσεις σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Στην περιοχή Μακεδονίας και Θράκης αριθμούνται 11 έργα με ισχύ 20,45 MW. Στα τέλη του 2017 η Ελλάδα αριθμούσε συνολικά 30 μονάδες βιοαερίου συνολικής ισχύος 59,67 MW, 21 εκ των οποίων είναι αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες βιοαερίου συνολικής ισχύος 13,57 MW. Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχει ένα δυναμικό 18 εκ. τόνων αδιάθετων οργανικών αποβλήτων ισχύος 370 MW.

 

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα: «Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Προοπτικές», η κα Tina Schmalfuß του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Βιομάζας (DBFZ) ανέφερε ότι η Γερμανία παίζει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή βιομάζας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η μελλοντική προσφορά ενέργειας από βιοαέριο θα πρέπει να κάνει πιο αποτελεσματική τη χρήση των δυνητικών λυμάτων και απορριμμάτων. Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας αυτής της δυνητικής βιομάζας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με όσο το δυνατό καλύτερο και αποτελεσματικό τρόπο, τόνισε η κα Schmalfuß.

 

Συνολικά στη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιούνται περισσότερες από  60 B2B συναντήσεις  μεταξύ των Γερμανών εκπροσώπων και των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Η επιχειρηματική αποστολή επισκέπτεται αύριο, Πέμπτη 21 Ιουνίου, επιχειρήσεις στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προγραμματισμένη επίσκεψη υπάρχει και για την περιοχή της Λάρισας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα