Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Το market test, το μέλλον της ΔΕΗ και η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Οι επιλογές είναι ελάχιστες. Το χρονοδιάγραμμα σφιχτό. Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης δεν έχει πολλές επιλογές. Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένοι με κάθε κόστος για την ενεργειακή αγορά, να εφαρμόσουν την κοινοτική οδηγία, επισφραγισμένη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για απελευθέρωση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, με προοπτικές 2030. Έχουν αργήσει ήδη πολύ, κάτι το οποίο θα μετρήσει εις βάρος της ΔΕΗ και της Ελληνικής κυβέρνησης.  
Το market test δεν έχει και πολλές επιλογές, ενώ θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το σκεπτικό που αρμόζει στους ιδιώτες. Οι επιλογές είναι η Μελίτη Ι, ο Άγιος Δημήτριος σύσσωμος, και η ΙΙΙ και IV της Μεγαλόπολης. Η Αμύνταιο Ι και ΙΙ, δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί, αν δεν τις αναβαθμίσει η ίδια η ΔΕΗ, η Καρδιά σύσσωμη πρόκειται να βγει εκτός με ουδεμία ελπίδα παράτασης, η Πτολεμαΐδα V αργεί ακόμη να ολοκληρωθεί και τώρα πρέπει να δαπανηθούν πολλά χρήματα, ενώ η Μεγαλόπολη δέχεται ήδη πολλές επιθέσεις από οικολογικές οργανώσεις για τη λειτουργία της.   
Τι θα επιλέξει ο ιδιώτης; Αυτούσια μονάδα, καθετοποιημένη καθ’ ολοκληρίαν, με μεγάλο χρόνο ζωής, με αποθέματα τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια και έχοντας υποστεί την κατάλληλη συντήρηση.  Ένα «μαγαζί» δηλαδή που να είναι ελκυστικό και να μπορεί να δουλέψει από την πρώτη στιγμή, εκπληρώνοντας τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνοντας απόσβεση τα χρήματα που θα δαπανηθούν γι’ αυτή. Ο μόνος ολοκληρωμένος σταθμός που πληροί τις προϋποθέσεις των ιδιωτών είναι και οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου.
Είμαι βεβαιότατος, ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα προτείνουν στο market test, την μονάδα Αγίου Δημητρίου, άλλως θα διεκδικήσουν κάτι άλλο, αρκεί να εμπεριέχει μέσα και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αν ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πουλάει υδροηλεκτρικά, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην ζητήσουν ολόκληρη τη μονάδα του Αγίου Δημητρίου.
Όποια και αν είναι η εξέλιξη των market test, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι καθοδική, αδιέξοδη και χωρίς επιστροφή. Η επιχείρηση είναι δεδομένο ότι δεν θα ανταποκριθεί την επόμενη διετία, γιατί πολύ απλά, έχει επιφορτιστεί βάρος από τον κοινωνικό τιμολόγιο που δεν θα υλοποιείται ακόμη για πολύ, έχει υποστεί σοβαρό οικονομικό εκτροχιασμό λόγω των χρεών καταναλωτών προς αυτή που δεν πρόκειται να εισπράξει ποτέ και εάν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό και το 2018 θα φτάσει κάποια στιγμή να μην πληρώσει το προσωπικό, όσες πωλήσεις και αν κάνει. Γιατί πολύ απλά δεν έχει νοικοκυρευτεί ποτέ από την μετοχοποίηση της. Άρα, λοιπόν πρέπει να ξεχάσουμε μέχρι το 2020 τη ΔΕΗ, όπως την ξέραμε γιατί πρέπει να αλλάξει, ούτως ή άλλως. Αν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει με μαθηματική ακρίβεια. Εκεί την οδήγησαν οι συστηματικές πολιτικές των κυβερνήσεων και δεν υπάρχει επιστροφή.

Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα μέχρι το 2020 θα κατακλυστεί από ιδιωτική παροχή ενέργειας, η οποία θα ανεβάσει κατά πολύ τους λογαριασμούς του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι γιατί θα θελήσουν να αποκτήσουν υπερκέρδη, αλλά γιατί πολύ απλά η παραγωγή θα κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε καμία περίπτωση με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η παραγωγή με οικολογικά μέσα θα προστατεύσει μεν το περιβάλλον, αλλά θα μας κοστίσει ο «κούκος αηδόνι». Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση το αποφάσισε, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. 

- Ο Μιχάλης Αγραφιώτης είναι δημοσιογράφος, κάτοχος MBA στα media και υπ. Διδάκτωρ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα