Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Η Κομισιόν στη χώρα των θαυμάτων!

Από αναγνώστη του energypress, με το ψευδώνυμο tesla (τα πραγματικά του στοιχεία είναι στη διάθεσή μας) λάβαμε προς δημοσίευση το παρακάτω κείμενο. Ο συντάκτης του φαίνεται ότι γνωρίζει καλά την αγορά ηλεκτρισμού και κρίνουμε ότι έχει ενδιαφέρον να το διαβάσετε.Επιπλέον τα "ραδιενεργά" θέλουν το διάλογο και τη συμμετοχή των αναγνωστών και είναι αυτή μια καλή ευκαιρία να σας καλέσουμε να μας στέλνετε (στο [email protected])  απόψεις, σχόλια κ.λπ. Ιδού λοιπόν:


Εικονική αγορά ηλεκτρισμού: Η Κομισιόν στη χώρα των θαυμάτων

 

Το κόλπο με τα «υποχρεωτικά» νερά της ΔΕΗ είναι ήδη γνωστό: επειδή προσφέρονται με μηδενική τιμή μειώνοντας έτσι τις τιμές της αγοράς, η ΔΕΗ αποφάσισε εδώ και καιρό να τα δηλώνει όχι τις ώρες που πραγματικά χύνονται, αλλά τις ώρες που επηρεάζουν περισσότερο, προς όφελός της φυσικά, τις τιμές της αγοράς.

Τι και αν εκκρεμούν σχετικές καταγγελίες, τι και αν το κλιμάκιο της Κομισιόν που έρχεται προς το τέλος του μήνα έχει διαμηνύσει ότι θα «συζητήσει» μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα ειδικά, τι και αν η χώρα έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού; Για μερικούς, τα παλιά κόλπα είναι τα καλύτερα.

Σύμφωνα με πολλαπλές και αναλυτικές νέες επιστολές-καταγγελίες που έχουν σταλεί από επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ όχι μόνο συνεχίζει να δηλώνει τα «υποχρεωτικά» νερά όπως τη βολεύει, αλλά κάνει τα ίδια πλέον και με τις άλλες μονάδες παραγωγής:

• μονάδες που δεν λειτουργούν για βδομάδες ολόκληρες, όχι μόνο φαίνεται στην αγορά ότι λειτουργούν κανονικά, αλλά ορίζουν και την τιμή !

• και το ανάποδο όμως: μονάδες που σύμφωνα με τις προσφορές τους δεν θα έπρεπε να λειτουργούν, δεν σταματούν ποτέ !

• το περίφημο «νότιο σύστημα» που χρειάζεται στήριξη, δηλαδή μονάδες του νότου να εντάσσονται υποχρεωτικά στην αγορά, φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο αδύναμο: στην πραγματικότητα μονάδες του νότου βγαίνουν καθημερινά εκτός λειτουργίας για να λειτουργήσουν μονάδες στον βορρά !

• και αν με όλα αυτά δεν πετυχαίνουμε τελικά την επιθυμητή τιμή στην αγορά, γιατί να μην βάλουμε και μερικές μονάδες που έχουν να λειτουργήσουν μήνες να δώσουν ενέργεια με μηδενική προσφορά ακριβώς τις κρίσιμες ώρες ; Το πρόσχημα δε που σκαρφίστηκαν ορισμένοι πρώτη φορά μετά από 10-ετίες λειτουργίας των μονάδων αυτών είναι το καλύτερο: «χρειάζονται δοκιμές επανένταξης» !

Όλα αυτά, σε ένα σύστημα αγοράς που σχεδιάστηκε ιδιαίτερα περίπλοκο με τη δικαιολογία ότι έτσι δεν θα διέφερε η πραγματική λειτουργία των μονάδων από την αγορά. Ακριβώς μάλιστα αυτή την περιπλοκότητα επικαλείται επί 5 χρόνια τώρα ο ΔΕΣΜΗΕ για να ζητά συνεχείς αναβολές για το άνοιγμα της αγοράς. Κι όμως, ακόμα σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, όπου δηλώνονται συστηματικά πλασματικές συνναλαγές, τόσο ως προς τις ποσότητες όσο και ως προς τις τιμές τους. Φανταστείτε να γινόταν κάτι αντίστοιχο στο χρηματιστήριο!

Αν η ΔΕΗ συνέχιζε να είναι στην πράξη μόνη της σε αυτή την αγορά, το θέμα θα ήταν απλά θλιβερό, ένα ακόμη δείγμα απραξίας και μεθοδευμένης καθυστέρησης που μας κράτησε πίσω από τις κοινωνίες που προοδεύουν. Επειδή όμως υπάρχουν πλέον και άλλοι «παίκτες» σε αυτή την αγορά και πραγματικά λεφτά, το θέμα γίνεται πολύ σημαντικό και οξύ. Και επειδή η Κομισιόν έρχεται ιδιαίτερα ενημερωμένη να «συζητήσει» και η τρόικα να ελέγξει, το θέμα έχει γίνει πλέον επικίνδυνο.

Είναι απορίας άξιο γιατί επιλέγουν ορισμένοι από τη ΔΕΗ την τωρινή περίοδο για να δείξουν πόσο αδιάλακτοι είναι και πόσο εφευρετικοί μπορούν να γίνουν ενάντια στην αγορά. Τώρα, που είναι πλέον σαφές σε όλους όσοι έχουν στοιχειώδη αντίληψη του χώρου ότι η αγορά θα υπάρξει, όσο επώδυνα και αν είναι τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν.

Ίσως αυτός είναι όμως ο θλιβερός μονόδρομος όσων ενδιαφέρονται μόνον να ξεφύγουν από τα προσωπικά τους διλήμματα. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χρειαστεί να συναινέσουν οι ίδιοι σε τίποτα και μάλιστα θα «τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα». Δεν θα χρειαστεί να συμβάλλουν σε μία ελεγχόμενη έξοδο από την κρίση στην οποία οδηγήθηκε ο τομέας μετά από απραξία 11 χρόνων «απελευθερωμένης αγοράς». Δεν θα χρειαστεί να απολογούνται αύριο ότι υπέστειλαν το «λάβαρο της αντίστασης».

Γιατί είναι πολλοί οι καλοθελητές που ψάχνουν αυτή την περίοδο κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο», κάποιον που θα «φάει τη ρετσινιά» των εξελίξεων. Είναι σχεδόν όλοι αυτοί που αντιστάθηκαν τυφλά σε οποιαδήποτε εξέλιξη μέχρι σήμερα, και ιδίως αυτοί που παρακαλάνε σήμερα να γίνουν δεκτά όλα εκείνα τα οποία θεωρούσαν «αιτία πολέμου» όταν προτείνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν έτοιμα τα «κατηγορώ» όσοι δεν είχαν ποτέ τη δύναμη να συμβάλλουν σε μία δημιουργική προσπάθεια που θα είχε μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για τον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, την εθνική οικονομία και τελικά και για την ανάπτυξη της ίδιας της ΔΕΗ (η οποία σήμερα, μετά από χρόνια επενδυτική απραξία προσπαθεί απλώς να σώσει τα «σαπάκια» της). Θα είχε όμως και αρνητικά αποτελέσματα για κάποιους συγκεκριμένα, ενώ τώρα θα μπορούν να λένε: «εμείς αντισταθήκαμε όσο μπορούσαμε, φταίνε οι ξένοι και όσοι τα βρήκανε μαζί τους». Φαίνεται ότι η «επιχείρηση του ελληνικού λαού», όπως την αποκαλούν ορισμένοι όταν μάχονται για τα συμφέροντά τους, χρειάζεται προστασία από τους προστάτες της.

Η νέα διοίκηση της ΡΑΕ, υπό τον Ν. Βασιλάκο, δηλώνει ότι κατανοεί πως η κατάσταση «δεν πάει άλλο» και διαμηνύει ότι θα προτείνει σύντομα δραστικά μέτρα. Οπωσδήποτε, θα είναι ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα δείγμα ανάληψης ευθύνης, στα όρια μάλιστα του «ηρωισμού» στο σημείο όπου έχουμε φτάσει. Γιατί χρειάζεται «ηρωισμός» μετά από τόσα χρόνια απραξίας και αναβλητικότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ελάχιστο χρόνο πριν τη μη ελεγχόμενη πλέον διάλυση όσων ξέρουμε, να σταθεί κάποιος όρθιος και να πει το αδιανόητο: «ΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤΙ», και να το εννοεί. Ή μήπως χρειάζεται τρέλα;

 

TeslaΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα