Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Δήμαρχος Κιλελέρ: Οργανώνουμε ενεργειακή κοινότητα με μελέτες βιωσιμότητας για βιοαέριο και φωτοβολταϊκά

Αποφασισμένος να κάνει εργοτάξιο το Δήμο Κιλελέρ στη δεύτερη θητεία του είναι ο Θανάσης Νασιακόπουλος. Μεγάλη έμφαση ο δήμαρχος Κιλελέρ αναμένεται να δώσει στην υλοποίηση της μονάδας βιοαερίου στην περιοχή καθώς και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μιλώντας στη larissanet αναλύει όλους τους στόχους της θητείας που ήδη ξεκίνησε για το δήμο, με στόχο πολλά έργα τα οποία ήδη «τρέχουν» να ολοκληρωθούν εντός διετίας.

Τέλος, βάζει το περίγραμμα για τους στόχους της νέας του θητείας στην ΠΕΔ Θεσσαλίας ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξουν ημερίδες που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα ανά περιοχή.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Νασιακόπουλε τι άφησε ως αποτύπωμα, ως έργο δηλαδή, η προηγούμενή σας θητεία στο Δήμο Κιλελέρ;

Παραλάβαμε έναν Δήμο, που κατά την δική μας άποψη, είχε πολλά προβλήματα. Ένα από τα σοβαρότερα ήταν το υδρευτικό. Εκεί δώσαμε βαρύτητα καθώς είχαμε χωριά των οποίων οι κάτοικοι έπιναν νερό από υδροφόρα. Αυτό το πρόβλημα εν μέρει έχει λυθεί και αναμένουμε να λυθεί οριστικά το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ολοκληρώνουμε το έργο της ύδρευσης με τέσσερα μεγάλα έργα. Με το πρώτο έργο δώσαμε νερό σε 9 χωριά (Ζάππειο, Χαρά, Κυπάρισσος κ.λπ.) με το  δεύτερο ολοκληρώσαμε το έργο, που είχε ξεκινήσει η  προηγούμενη δημοτική αρχή, της υδροδότησης του Αρμενίου, με το τρίτο ενδυναμώσαμε το δίκτυο ύδρευσης Πλατυκάμπου – Γαλήνης από το οποίο θα ωφεληθούν  περίπου 10 χωριά.  Έργο υδροδότησης πραγματοποιήθηκε επίσης με μεταφορά νερού από γεώτρηση στην περιοχή Νέου Περιβολίου προς τον υδατόπυργο των Κυπαρισσίων που λύνει το πρόβλημα του νερού στα Κυπαρίσσια και το Μοσχοχώρι. Τέλος, ανάλογα έργα έγιναν και στην τοπική κοινότητα του Μαυροβουνίου. Δημοπρατήθηκε  το σύστημα της τηλεμετρίας στο σύνολο του δήμου για την υδροδότηση, η οποία πλέον θα μπορεί  να ελέγχεται ηλεκτρονικά. Αυτή την στιγμή γίνεται καταγραφή των δικτύων σε όλο το Δήμο. Άλλα έργα θα παραδοθούν μέσα στο 2020 και άλλα θα ολοκληρωθούν το 2021. Λύσαμε επίσης το θέμα του αποχετευτικού της Νίκαιας. Έχει ήδη ξεκινήσει το έργο αυτό. Επίσης μέσα στο επόμενο τρίμηνο ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμμάτων. Ελπίζουμε ότι μαζί με το αποχετευτικό και ο βιολογικός να λειτουργήσει τα επόμενα δύο χρόνια. Ασχοληθήκαμε και βελτιώσαμε σημαντικά το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας με διαρκής παρεμβάσεις. Καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να εξυγιάνουμε τα οικονομικά τόσο στην  ΔΕΥΑΚ όσο και στον Δήμο. Ο Δήμος Κιλελέρ είχε οφειλές περί τα 5 εκ. ευρώ, με ταμείο 2 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ταμείο παρέμεινε ως έχει και καταφέραμε να ρίξουμε τις οφειλές στο 1,5 εκ. ευρώ. Είναι προφανές ότι τα οικονομικά Δήμου, κατά τη διάρκεια της θητείας μας έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Παρά την οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα μας και τα έργα έγιναν και καταφέραμε, με συνετή οικονομική διαχείριση, να αποπληρώσουμε σημαντικό κομμάτι από τα χρέη του Δήμου.

Τέλος, δώσαμε έμφαση στην λειτουργία των σχολείων και την κοινωνική πολιτική. Ανοίξαμε το Κέντρο Κοινότητας και έχουν καταγραφεί οι άνθρωποι που βάση νόμου έχουν το «δικαίωμα» να θεωρούνται άποροι. Είναι καταγεγραμμένοι περίπου 300 συμπολίτες που δέχονται την βοήθεια που πρέπει.

Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας θητείας;

Για τη  νέα θητεία έχουμε θέσει πολλαπλούς στόχους. Είμαστε πολύ κοντά στη σύσταση Κοινωνικού Παντοπωλείου. Θέλουμε να ενοικιάσουμε για αυτόν τον σκοπό κτίριο στον Πλατύκαμπο. Περάσαμε στο προηγούμενο  δημοτικό Συμβούλιο το κοινωνικό τιμολόγιο. Με τις ενέργειες που κάναμε, αλλά και με το μελλοντικό σχεδιασμό είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βελτιώσουμε περαιτέρω την κοινωνική πολιτική επ’ ωφελεία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων του Δήμου μας.  Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους είναι μέσα στο 2020 ο Δήμος να μπορέσει να εφαρμόσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στο οποίο ηλεκτρονικά θα μπορούμε να δεχόμαστε τις παρατηρήσεις των δημοτών. Θα υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί γι’ αυτόν το σκοπό. Θα μπορούμε άμεσα να απαντήσουμε στους δημότες για κάθε πρόβλημα που μας θέτουν. Το δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης, θέλουμε να το ολοκληρώσουμε σε όλο το δήμο έως το 2022. Αυτή την στιγμή ο δήμος είναι εργοτάξιο. Υλοποιούνται ταυτόχρονα πολλαπλά έργα. Στόχος σε αυτή τη θητεία είναι να καταφέρουμε μέσω έργων να επικοινωνήσουν καλύτερα οι οικισμοί των δήμου μας μεταξύ τους. Για να έρθει ένας δημότης μας, για παράδειγμα, από το Αρμένιο στη Νίκαια θα πρέπει να διασχίσει την οδό Βόλου. Κι αυτό σήμερα δε φαντάζει  λογικό. Η κατασκευή δρόμων θα μειώσουν και τον φόρτο της Βόλου από αγροτικά μηχανήματα. Υπάρχει μελέτη, δημοπρατημένη ώστε ο παράλληλος δρόμος της οδού Βόλου, που αρχίσει από την οδό Αγιάς και καταλήγει στο Αχίλλειο να κατασκευαστεί και να βοηθήσει τους δημότες μας. Όταν κατασκευαστεί θα αποφορτίσει σημαντικά και την οδό Βόλου. Αυτό είναι ένα έργο πνοής για την επικοινωνία των χωριών. Τέτοιους δρόμους θέλουμε να κάνουμε αρκετούς σε όλο το δήμο για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Αυτοί οι δρόμοι έως το τέλος της θητείας κατά ένα ποσοστό 60-70% θα έχουν άσφαλτο.  Από την άλλη η καθημερινότητα των δημοτών βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μιλάμε για την αποκομιδή την ανακύκλωση αλλά και για το πράσινο. Είναι βέβαιο ότι και στον τομέα της καθημερινότητας έχουμε βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα προχωράμε σε δημιουργία πεζοδρομίων στον Πλατύκαμπο και άλλα χωριά.

Ασχολούμαστε ακόμη περισσότερο με τα ζητήματα των αγροτών. Στη νέα μας θητεία θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο τα γραφείο του αγρότη. Έχουμε όμως μεγάλο πρόβλημα με την άρδευση. Έχουν τελειώσει οι μελέτες και έχουν τρέξει τα τέσσερα μεγάλα έργα για υπογειοποίηση του συνόλου του αρδευτικού συστήματος. Ολοκληρώθηκε η μελέτη της ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα. Θέλουμε να αυξήσουμε με αυτό το έργο την στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα.

Θέλοντας να στηρίξουμε τον αγρότη στοχεύουμε να λειτουργήσουμε μονάδα βιοαερίου και μονάδα φωτοβολταϊκών για να συμψηφίσουμε το ρεύμα του Δήμου εξοικονομώντας χρήματα (Net metering). Το βιοαέριο επίσης θα μας εξοικονομήσει χρήματα αλλά θα ανοίξει και τον δρόμο για την αξιοποίηση του άχυρου.

Έως το τέλος της θητείας θα είμαστε ικανοποιημένοι αν έχουμε υλοποιήσει το 90% των στόχων μας.

Σε πιο επίπεδο βρίσκεται η δημιουργία της μονάδας βιοαερίου; Ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνετε για να εγκαταστήσετε τα φωτοβολταϊκά;

Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις. Αναθέσαμε την μελέτη βιωσιμότητας και των δύο. Αναμένουμε μέσα στο Φεβρουάριο να έχουμε την μελέτη στα χέρια μας και από εκεί ξεκινούμε τις διαδικασίες που χρειάζονται για την κατασκευή και των δύο πρότζεκτ. Ένα τέτοιο έργο έπρεπε να το κάνουν οι συνεταιρισμοί και όχι ο Δήμος. Αλλά δυστυχώς, πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων, συνεταιρισμοί δεν υπάρχουν πλέον. Κάποιος πρέπει να βάλει «πλάτη» ώστε να αποδείξει ότι το άχυρο μπορεί να αξιοποιηθεί. Μια τέτοια μονάδα θα δίνει έσοδα στους αγρότες και θα απαλλάσσει το περιβάλλον από τις συνέπειες τη καύσης του άχυρου γεγονός που επιφέρει άδικα να πέφτουν πρόστιμα στους αγρότες.

Συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων που θέλει να τρέξει κάτι αντίστοιχο με απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων είναι στη σκέψη σας;

Κοιτάξτε, ο δήμος Κιλελέρ έχει τέτοια δυναμική σε αυτόν τον τομέα, στο άχυρο δηλαδή, που μπορεί να «τρέξει» την μονάδα μόνος του. Δεν μιλάμε μόνο για τα άχυρο αλλά για όλα τα οργανικά υπολείμματα από τις αγροτικές εργασίες και ότι απομένει μετά την συγκομιδή των προϊόντων. Μιλάμε για υπολείμματα βαμβακιού και καλαμποκιού για παράδειγμα.

Είστε πλέον πρόεδρος της ΠΕΔ. Ποιοι είναι οι στόχοι της θητείας που μόλις ξεκίνησε;

Θεωρώ ότι εγώ προσωπικά ως δήμαρχος, αλλά και το σύνολο της δημοτικής μας ομάδας καταγράψαμε μια επιτυχημένη δημοτική θητεία. Αυτό ευελπιστώ ότι θα λειτουργήσει ως πρόκριμα και για τη θητεία μου ως προέδρου της ΠΕΔ. Αρχικά στοχεύουμε να δημιουργήσουμε, μετά από συζήτηση, ένα αρχείο προτάσεων από το σύνολο των δημάρχων της Θεσσαλίας. Από αυτό θα προκύψουν και οι στόχοι που όλοι μαζί θα παλέψουμε να κάνουμε πράξη. Αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνουν τρία συμβούλια στη Θεσσαλία. Το ένα θα γίνει σε Τρίκαλα ή Καρδίτσα, το άλλο θα γίνει στον Βόλο και το τρίτο στη Λάρισα. Θα ορίσουμε τα ζητήματα και θα τα προωθήσουμε στη ΚΕΔΕ. Εγώ προσωπικά ανά υπουργείο θα θέσω τα προβλήματα του κάθε Δήμου ξεχωριστά. Θα κάνουμε ημερίδες ανά περιοχή για να αναδείξουμε το σημαντικό θέμα που υπάρχει σε καθεμιά από αυτές.

(του Πάνου Γαρουφαλιά, larissanet.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα