Skip to main content
Menu
English edition

Τέσσερεις πρώην υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη

Αυτή την εβδομάδα, ο υπό παραίτηση υπουργός Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ κλήθηκε στην Εισαγγελία για να ενημερωθεί σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο εναντίων του κατηγορητήριο, σχετικά την απόφασή του να μην επισκευαστούν τα μαχητικά αεροπλάνα MiG 29, της ΠΑ της Βουλγαρίας, από ρωσική εταιρία. Μετά την έξοδό του από την Εισαγγελία, ο υπό παραίτηση υπουργός ευχήθηκε στους εισαγγελείς να «εκτελούν λιγότερες διαταγές, όταν αυτές αντίκεινται στο Δίκαιο και το ήθος τους».

Και πάλι αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ, ο οποίος ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι θα μηνύσει την Εισαγγελία για συκοφαντική δυσφήμιση και στιγματισμό. Η δήλωση έγινε με αφορμή την κατηγορία που του απαγγέλθηκε πριν από τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους, σύμφωνα με την οποία φέρεται ότι ενήργησε σε σύγκρουση συμφερόντων κατά την πώληση των κρατικών μετοχών στην εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας EVN. Ο Τράικοφ υποστήριξε ότι η ευθύνη για την πώληση δεν ήταν δική του, αλλά του Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων, του Βουλγαρικού Χρηματιστήριου και της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, και ότι η συναλλαγή διενεργήθηκε σωστά και νόμιμα. Αυτές τις μέρες το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι στην υπόθεση εναντίον του Τράικοφ θα κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ. Όταν έμαθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι αν δεν βρεθεί για να του απαγγελθεί κατηγορία θα κηρυχτεί καταζητούμενος, ο Ντιάνκοφ έσπευσε να ανακοινώσει δημόσια ότι ήρθε ο ίδιος σε «επαφή» με την Εισαγγελία και ότι θα συνεργαστεί μαζί της.

Ο πρώτος υπουργός Ενέργειας της κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος, με πρωθυπουργό τον Σεργκέι Στάνισεφ - Ρούμεν Οβτσάροφ αποφάσισε, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, να υπενθυμίσει ότι κατηγορείται και ο ίδιος, προτρέποντας τη δίωξη να εξακριβώσει γιατί, την στιγμή αυτή, στην κρατική αγορά, η ηλεκτρική ενέργεια , την οποία παράγει ο Πυρηνικός Σταθμός Κοζλοντούι και ο υδροηλεκτρικός Maritsa East 2, πωλείται σε τιμές που είναι δυο και τρεις φορές κάτω από τις τιμές της ελεύθερης αγοράς. Ο Οφτσάροφ κατηγορήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε του καταλογιστεί ευθύνη για κακοδιαχείριση στην υπόθεση της κατασκευής του δεύτερου Πυρηνικού Σταθμού «Μπέλκενε», αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πρόκληση οικονομικών ζημιών άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ, στην Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού- ΕΕΗ. Για την υπόθεση «Μπέλενε» κατηγορήθηκε, τον Νοέμβριο, ο δεξιός πρώην υπουργός Ενέργειας, στην πρώτη κυβέρνηση του Μπορίσοφ, Ντελιάν Ντομπρέφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τράιτσο Τράικοφ μετά την παραίτησή του. Ακόμα νωρίτερα, το φθινόπωρο του περασμένου έτους, και πάλι σε σχέση με την υπόθεση «Μπέλενε», κατηγορήθηκαν, επίσης, δύο πρώην διευθυντές της ΕΕΗ και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ρούμεν Οφτσάροφ στην κυβέρνηση του Σεργκέι Στανίσεφ. Κατηγορούμενος είναι εκεί ο υπό παραίτηση υπουργός Υγείας Πέταρ Μοσκώφ και ο υφυπουργός Υγείας Αντάμ Πέρσενσκι. Οι δύο τους κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας και κακοδιαχείριση, σε ότι αφορά στην υπόθεση των εμβολίων με την Τουρκία η συμφωνία για την οποία κλείστηκε τον Μάιο του προηγούμενου έτους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κατηγορίες αφορούν σε μεγάλα χρηματικά ποσά και συμφέροντα, όλοι οι κατηγορούμενο δηλώνουν αθώοι και βλέπουν πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της Εισαγγελίας. Το κόμμα BZNC, του υπό παραίτηση υπουργού Αμύνης Νικολάι Νέντσεφ, κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα Σωτήρ Τσάτσαροφ για σταλινισμό, καταστολή και προπαγάνδα. Οι Δημοκράτες για μια Ισχυρή Βουλγαρία, χαρακτήρισαν τις κατηγορίες εναντίον των Τράιτσο Τράικοφ και Συμεών Ντιάνκοφ, ως μια ακόμα επέμβαση της Εισαγγελίας στην προεκλογική εκστρατεία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Βουλγαρίας θεωρεί ότι οι ενέργειες της Εισαγγελίας, κατά των πρώην υπουργών του, έχουν πολιτικά- προεκλογικά κίνητρα και ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν την αντιπολίτευση.

Δικαστική αντίδραση στις κατηγορίες της Εισαγγελίας δεν υπάρχει. Πολλοί λένε ότι δεν θα υπάρξει και στη συνέχεια, αν κρίνουμε από παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Σύμφωνα με άλλους, ακόμα και αν υπάρξουν καταδίκες, αυτό δεν θα επιβεβαιώσει την ορθότητα των κατηγοριών. Επιχείρημα τους είναι η πρόσφατη υπόθεση, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κατά του πρώην αντιπροέδρου του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Χρίστο Μπίσεροφ, ο οποίος, τελικά, αθωώθηκε από την κατηγορία των φορολογικών εγκλημάτων που τον βάραινε και μετά από τρία χρόνια απουσίας από την πολιτική, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιστρέψει σ’ αυτήν.

(Στοϊμέν Παυλόβ, Βουλγαρική Ραδιοφωνία)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα