Skip to main content
Menu
English edition

Προειδοποίηση συντεχνιών της ΑΗΚ στη Βουλή

Προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι το προσωπικό της ΑΗΚ δεν θα μείνει απαθές μπροστά στις αποφάσεις που προωθούνται για την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ανεξαρτησία (από την ΑΗΚ) του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ) και τον ρόλο της ΑΗΚ στο νέο περιβάλλον ενέργειας απευθύνουν οι συντεχνίες της Αρχής μέσω επιστολής τους στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Η επιστολή είναι μακροσκελής, φέρει ημερομηνία 16 Μαρτίου και απεστάλη με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν ενώπιον της Επιτροπής για την επίσπευση της υλοποίησης του νέου μοντέλου (ανταγωνιστικής) αγοράς ενέργειας και την ανεξαρτησία του ΔΣΜΚ.

Σε γενικές γραμμές οι τέσσερις συντεχνίες διαμαρτύρονται επειδή, όπως αναφέρουν, δεν προσκλήθηκαν ούτε οι ίδιες ούτε η ΑΗΚ στις συζητήσεις αυτές. Υποστηρίζουν επίσης πως ούτε το Υπ. Ενέργειας κάλεσε τους συνδικαλιστές σε διαβούλευση κατά την ετοιμασία νομοσχεδίου για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή από την ΑΗΚ και πως ούτε η ΑΗΚ κλήθηκε να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις. Μέσω της επιστολής οι συντεχνίες δεν παραλείπουν να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται και τις έντονες αμφιβολίες τους κατά πόσο αυτό θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού και τη μείωση των τιμών.

Οι θέσεις τους

Μέσω της επιστολής:

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι προωθείται ένας αμφίβολης λειτουργικότητας μεγαλεπήβολος σχεδιασμός για άνοιγμα της αγοράς, τον οποίο θεωρούν «ακραίας μορφής και υψηλού κόστους ξήλωμα» των υπαρχουσών δομών.

Υποστηρίζουν επίσης ότι «τα προβλήματα (σ.σ. στη γρήγορη προώθηση του νέου μοντέλου αγοράς ενέργειας) πηγάζουν κατά κύριο λόγο από το επιχειρούμενο υπερφίαλο και ανέφικτο εγχείρημα δημιουργίας μιας οποιασδήποτε αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με οποιοδήποτε κόστος για τον καταναλωτή και ασχέτως ποιος τελικά θα επωμιστεί τη μοιραία ευθύνη αποτυχίας του».

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει ετοιμασία νομοσχεδίου για την ανεξαρτησία του ΔΣΜΚ, οι συντεχνίες θεωρούν ότι «το υπουργείο ενεργεί κατά τρόπο αυταρχικό και ετσιθελικό και τολμούμε να πούμε και καθ’ υπέρβαση εξουσίας εις βάρος της ΑΗΚ και μάλιστα ούτε καν επικοινωνεί μαζί της». Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η ΑΗΚ είναι ενήμερη για τις προθέσεις του υπουργείου και κατέθεσε γραπτώς τη διαφωνία της και την αντιπρότασή της.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι το υπουργείο «έχει σκόπιμα απομονώσει την ΑΗΚ, γιατί δεν εγκατέλειψε ποτέ την επιδίωξή του για διαμελισμό της». Προσθέτουν ότι «δεν είναι τυχαία που όσοι έχουν άποψη και θέση στο τέλος εξαναγκάζονται να παραιτηθούν, όπως π.χ. ΔΕΦΑ, πρώην πρόεδρος της ΡΑΕΚ, καθώς επίσης και το προηγούμενο δ.σ. της ΑΗΚ».

Έντονη είναι η θέση των συνδικαλιστών ότι «το μικρό μέγεθος της αγοράς στην Κύπρο δεν δικαιολογεί τη λειτουργία του ΔΣΜΚ όπως αυτός σχεδιάζεται να λειτουργήσει», δηλαδή σε πλήρη ανεξαρτησία από την ΑΗΚ, στο πλαίσιο μιας ανοικτής αγοράς.

Οι συντεχνίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις εξαιρέσεις που ενέκρινε η ΕΕ στην Κύπρο, όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας του Διαχειριστή, το οποίο θεωρούν πολύ επιτυχημένο.
Καταθέτουν πρόταση για εκπόνηση μιας μελέτης κόστους/οφέλους για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο, «πόσο μάλιστα για τη δυνατότητα λειτουργίας τέτοιας αγοράς». Και προσθέτουν: «Δεν πρέπει να διακυβευθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και η τιμή του ηλεκτρισμού».

Απευθυνόμενες στην Επ. Ενέργειας οι συντεχνίες προειδοποιούν πως «δεν θα μείνουμε απαθείς σε ενέργειες που επηρεάζουν το ηλεκτρικό δίκτυο και την ασφάλεια του κοινού και των συναδέλφων μας, καθώς και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του οργανισμού μας».

Σε άλλο σημείο κατηγορούν το Υπ. Ενέργειας ότι «σκόπιμα φροντίζει να παραμείνει η ΑΗΚ ακέφαλη και υποστελεχωμένη», αναφερόμενες προφανώς στη μη προκήρυξη της θέσης γ.δ. και στο αίτημα του δ.σ. για προσλήψεις προσωπικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Το προσωπικό του οργανισμού καθημερινά υπερβάλλει εαυτόν ώστε να παραμείνει ο οργανισμός αξιόπιστος και επωφελής. Τούτο γίνεται συνειδητά και με στόχο να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, όμως έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και της ασφάλειας και σας πληροφορούμε ότι θα απαιτήσουμε την άμεση και σωστή στελέχωση του οργανισμού». 

(Χρύσανθος Μανώλη, Πολίτης)

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα