Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας δεν θέλουν ισχυρή ΑΗΚ στις ΑΠΕ

Θέμα περιορισμού της διείσδυσης της ΑΗΚ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα θέτουν ιδιωτικοί φορείς με άμεση εμπλοκή στον ενεργειακό τομέα, ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο Τρίτη σύσκεψης στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για συζήτηση των αιτημάτων των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού.
Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι με επιστολές τους στον υπουργό Ενέργειας και στον γενικό διευθυντή του αρμόδιου υπουργείου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΕΑΑΕΚ) και η εταιρεία Bioland Energy καλούν σε γενικές γραμμές την κυβέρνηση να περιορίσει την εμπλοκή της ΑΗΚ σε έργα μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δεσπόζουσα θέση που κατέχει σήμερα η ΑΗΚ δεν θα διαιωνιστεί και σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς μέσω της απόκτησης δεσπόζουσας θέσης και στην παραγωγή μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης – ΑΗΚ και συντεχνιών είναι και η προώθηση μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων από την Αρχή Ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20 μεγαβάτ στο Ακρωτήρι (μακράν το μεγαλύτερο στην Κύπρο) και της ανάληψης από την ΑΗΚ του έργου για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων στα δημοτικά σχολεία.
Πληροφορίες φέρουν την κυβερνητική πλευρά να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην ΑΗΚ και τις συντεχνίες ότι δεν θα εμποδίσει την ανάληψη αυτών των έργων από την Αρχή Ηλεκτρισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΑΕΚ Παύλος Λιασίδης αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας ότι πληροφορίες φέρουν την ΑΗΚ να συζητά με την κυβέρνηση την εξασφάλιση κυβερνητικών εγγυήσεων, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση νέων έργων παραγωγής και υποδομής.«Ελπίζουμε», αναφέρει ο κ. Λιασίδης, «αυτές οι πληροφορίες να μην είναι ακριβείς, διότι αν είναι, τότε αυτό αποτελεί σκανδαλώδη νόθευση του ανταγωνισμού και στρέβλωση της αγοράς».
Και προσθέτει ο ΣΕΕΑΑΕΚ: «Αν η πολιτική της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της δημιουργίας έργων υποδομής στην ηλεκτροπαραγωγή, τότε το ορθό είναι να δημιουργήσετε φορέα εγγυοδότησης ή ασφάλισης επιχειρηματικών κινδύνων τέτοιων έργων, από τον οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι παραγωγοί και προμηθευτές της αγοράς».
Σε άλλο σημείο ο κ. Λιασίδης επικαλείται προβλέψεις της ΡΑΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη δεκαετία θα υπερδιπλασιαστεί η ζήτηση ρεύματος στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΑΗΚ δεν μπορεί από μόνη της να προβεί σε νέες επενδύσεις (σ.σ. για αύξηση της παραγωγής της) και τυχόν παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για τις επενδύσεις αυτές θα συνιστούσε παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου. «Αν δεν αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής αγοράς», υποστηρίζει ο κ. Λιασίδης, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την ΕΕ».
 Μείωση των μεγάλων φωτοβολταϊκών 
Όπως σημειώνουμε πιο πάνω, ιδιωτικοί ενεργειακοί φορείς προειδοποιούν από τη μια ότι ενδεχόμενη παροχή κυβερνητικών οικονομικών διευκολύνσεων (π.χ. εγγυήσεων) στην ΑΗΚ για κατασκευή φωτοβολταϊκών ή άλλων έργων υποδομής θα ήταν παράνομη και θα έπληττε τα επενδυτικά σχέδια ιδιωτικών οργανισμών, και από την άλλη ότι ενδεχόμενη απόκτηση από την ΑΗΚ μεγάλου μεριδίου στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα ενίσχυε τη δεσπόζουσα θέση που ήδη κατέχει και θα εμπόδιζε την ανάπτυξη των εν δυνάμει ανταγωνιστών της.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Bioland Energy Δημήτρης Κωνσταντινίδης επικαλείται στην επιστολή του προς τον γ.δ. του Υπουργείου Ενέργειας δημοσιεύματα για πρόθεση της ΑΗΚ να αιτηθεί αδειοδότηση κατασκευής δικών της μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. «Είναι σαφές», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, «ότι οι συντεχνίες της ΑΗΚ, και δυστυχώς, όπως φαίνεται, και η ΑΗΚ, θέλουν να διατηρήσουν την ηγεμονική θέση και τον κυρίαρχο ρόλο που σήμερα απολαμβάνουν και στη νέα τάξη πραγμάτων, δηλαδή και στην ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού».
Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η Bioland Energy επισημαίνει πως η ΑΗΚ κατέχει σήμερα το 92% στην παραγωγή ηλεκτρισμού και το 100% στην προμήθεια, κάτι που «σε μια ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά δεν είναι υγιές». Με βάση τα πιο πάνω, η εταιρεία επισημαίνει πως «τυχόν εμπλοκή της ΑΗΚ και αδειοδότησή της από τη ΡΑΕΚ σε έργα μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων είναι ενέργειες που δεν οδηγούν την αγορά προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύουν τη δεσπόζουσα θέση της ΑΗΚ, συνεχίζουν το προστατευτικό για την ΑΗΚ καθεστώς και δημιουργούν άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό».
Σημειωτέον ότι θέση των συντεχνιών της ΑΗΚ είναι ότι η Αρχή πρέπει να διεισδύσει το ταχύτερο στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές δεν νοείται να παρεμποδίσουν αυτή τη διείσδυση, νοουμένου ότι δύναται και η ΑΗΚ να αξιοποιήσει επί ίσοις όροις τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω του νομικού πλαισίου λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς. 

(του Χρύσανθου Μανόλη, "Πολίτης")ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα