Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι εξαγγελίες Σταθάκη δεν μείωσαν τις ανησυχίες για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής

Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στην Ακρινή με κύριο θέμα την μετεγκατάσταση και τα προβλήματα του πληττόμενου οικισμού. Διάχυτο το αίσθημα της ανασφάλειας «για την θεωρητική ή μη μετεγκατάσταση του οικισμού» , όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης. «Δεν έχουμε δεσμευτεί για τίποτα» τόνισε εμφαντικά μιλώντας για πολλές δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Μάλιστα εξέφρασε ανοιχτά την αμφιβολία του για «αν κι εφόσον προκύψει το προεδρικό διάταγμα που θα εκδώσει ο κ. Σταθάκης» λέγοντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς.
Με τη σειρά του ο Λάζαρος Μαλούτας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε θέσει ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο για τα της Ακρινής μίλησε για ένα τοπίο ιδιαίτερα ανησυχητικό.«Παρά τις όποιες εξαγγελίες, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι ο οικισμός θα μετεγκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ακρινή ή θα μετεγκαταστασθεί ή θα εγκαταλειφτεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Ακρινής κ. Παύλος Πουτογλίδης αναμένοντας τις υποσχέσεις να γίνουν πραγματικότητα και θέτοντας πρόβλημα επιβίωσης του οικισμού.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τα κατά πόσο σύντομα θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και πότε θα ξεκινήσει η κήρυξη απαλλοτρίωσης της Ακρινής, λέγοντας ότι τους Αναργύρους έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Αναφέρθηκε επίσης στην μικρή περίοδο βιωσιμότητας του οικισμού στην παρούσα περιοχή, μιας και σε λίγο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ούτε ενός στρέμματος καλλιεργήσιμης γης. Επίσης μίλησε για τα αιωρούμενα σωματίδια και το ακατάλληλο περιβάλλον με τις κατολισθήσεις να υπάρχουν εδώ και χρόνια.

«Ο δρόμος είναι μακρύς «

Αναλυτικά, ο δήμαρχος αφού εξέφρασε επιφυλάξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πίσω από αυτή τη συνεδρίαση βρίσκεται η αγωνία των πολιτών, των κατοίκων για τη θεωρητική ή μη μετεγκατάσταση της Ακρινής. Τα τελευταία 6-7 χρόνια οι άνθρωποι του χωριού άκουσαν πολλές εξαγγελίες, άκουσαν πολλούς που δεσμεύτηκαν . Η συζήτηση είναι επίκαιρη και αναμένονται άμεσες εξελίξεις.   Αγνιζόμαστε για το δίκαιο αίτημα μετεγκατάστασης της Ακρινής. Να δεσμευτούμε όλοι ότι αν και εφόσον προκύψει προεδρικό διάταγμα, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Σταθάκης, το επόμενο διάστημα να κάνουμε τις κινήσεις ώστε να αποδεχθούν την ανάγκη να γίνει η μετεγκατάσταση.  Το ζητούμενο είναι να τρέξουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα. Δεν σας κρύβω ότι είμαι από αυτούς που και στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο είμαι σχετικά απαισιόδοξος . Το σημαντικό είναι η δέσμευση του υπουργού ότι το επόμενο διάστημα , στο ΠΔ με τους Ανάργυρους θα είναι μέσα και η Ακρινή. Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει να πάμε ενωμένοι».

«Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι ο οικισμός θα μετεγκατασταθεί»

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως η συνεδρίαση για την Ακρινή γίνεται μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα μετά την κατολίσθηση στους Αναργύρους, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα μετεγκατάστασης της Ακρινής. «Διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό τοπίο. Έχουμε μια πλήρη απραξία από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση , που σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική κατάσταση, δημιουργεί ένα ανησυχητικό τοπίο. Αν δεν αναληφθούν δεσμεύσεις συγκεκριμένες, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι ο οικισμός θα μετεγκατασταθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Κάποιοι που έπρεπε να συγκινηθούν δεν συγκινήθηκαν «

Στην κρισιμότητα της κατάστασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος και ανέργων Κώστας Πουτακίδης, λέγοντας πως αναμένεται πολλά χρόνια η εξέλιξη, λέγοντας πως μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι θετική , αλλά αυτό που θα τους απασχολήσει, έιναι κατά πόσο θα βγει το ΠΔ και πότε θα ξεκινήσει η απαλλοτρίωση. «Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, η βιωσιμότητα του οικισμού και το περιβάλλον που ζούμε, δεν θα μας επιτρέψει να ζούμε πολλά χρόνια ακόμα. Σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης. Καθημερινά, επίσης, ζούμε στο περιβάλλον με αιωρούμενα σωματίδια, κατολισθήσεις, και κάποιοι που έπρεπε να συγκινηθούν δεν συγκινήθηκαν». Εξέφρασε την ελπίδα να διασφαλιστεί η απαλλοτρίωση του οικισμού με 50-50 χρηματοδότηση από το κράτος και τη ΔΕΗ, αντίστοιχα. Επίσης, τόνισε πως στη δεκαετία μέσα πρέπει να κλείσει και η μετεγκατάσταση, μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος.

«Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις «

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ακρινής Παύλος Πουτογλίδης ανέφερε πως από το 2011 καθυστερεί η διαδικασία και έχουν γίνει ελάχιστα βήματα. Ζήτησαν να μπουν στο ΠΔ μαζί με τους Ανάργυρους, ζητώντας «οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις». Ζήτησε μετά τις κατολισθήσεις στο Αμύνταιο να προχωρήσει και το θέμα της Ακρινής, σημειώνοντας πως τα προβλήματα στο χωριό είναι πολλά και καθημερινά και σχετίζονται με τις απαλλοτριώσεις, την ποιότητα ζωής, τις προσλήψεις και κατέληξε λέγοντας ότι: «Η ακρινή ή θα μετεγκατασταθεί ή θα εγκαταλειφτεί», μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση.

(prlogos.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα