Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Νομοσχέδιο για ΑΠΕ: Δεν μπορεί ο καταναλωτής να πληρώνει τα διαρθρωτικά προβλήματα των προμηθευτών

Έντονη κινητικότητα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, έχει δημιουργηθεί λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στη Βουλή, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να εξορθολογίσει τη δομή και χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Η μικρή αναβολή μάλιστα στο χρόνο κατάθεσης (επρόκειτο να κατατεθεί σήμερα αλλά φαίνεται ότι πάει για την επόμενη εβδομάδα και θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) έδωσε νέα ευκαιρία για αντιπαράθεση, με τη ΔΕΗ να δίνει σκληρή "μάχη οπισθοφυλακής", σε πολιτικό, συνδικαλιστικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, χωρίς όμως να εξηγεί πως θα λυθεί ένα ζήτημα που αποτελεί κυριολεκτικά "δυναμίτη" στα θεμέλια της ηλεκτρικής αγοράς: Εάν δεν καλύψουν οι προμηθευτές εκείνο το μέρος των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαρισμού ΑΠΕ που αντιστοιχούν στο όφελος που έχουν οι ίδιοι οι προμηθευτές από την είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, θα πρέπει τα ποσά αυτά να τα καλύψουν οι καταναλωτές μέσα από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν μαζί με το λογαριασμό ρεύματος.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς των ΑΠΕ μιλώντας στο energypress, αναφερόμενοι προφανώς στη χθεσινή ενημέρωση από τη ΔΕΗ, "επιχειρείται για μία ακόμη φορά ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει με το ΕΤΜΕΑΡ".

Αναφέρονται συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ΕΤΜΕΑΡ δεν διοχετεύεται στις ΑΠΕ όπως θα έπρεπε, αλλά επί της ουσίας επιδοτεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή τις εταιρείες που προμηθεύουν ρεύμα στον τελικό καταναλωτή.

Σειρά διαφορετικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν (ΙΟΒΕ, ΕΜΠ κ.ά.) αποδεικνύουν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του ΕΤΜΕΑΡ της τάξης του 40% τελικά το καρπώνονται οι προμηθευτές και όχι οι ΑΠΕ.

Με βάση την πλέον συντηρητική υπόθεση, η τρέχουσα διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα μειώνει το κόστος των προμηθευτών στην αγορά (δηλαδή τη λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος) μεσοσταθμικά κατά περίπου 8 ευρώ/MWh. Το μέγεθος των περίπου 8 ευρώ/MWh  αν πολλαπλασιαστεί με τη συνολική κατανάλωση στο διασυνδεδεμένο σύστημα των περίπου 51TWh ανάγεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ανά έτος. Δηλαδή κατά τρόπο απολύτως στρεβλό επιδοτείται η Προμήθεια και όχι οι ΑΠΕ.

Κατά τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το θέμα και η μελέτη του ΑΠΘ που παράγγειλε η ΡΑΕ η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress υπολογίζει σε 6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος λόγω της εισόδου των ΑΠΕ.

Οι φορείς των ΑΠΕ με τους οποίους επικοινώνησε το energypress θεωρούν ότι οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο Νόμου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, οδηγούν σε εξορθολογισμό της αγοράς και σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή.

"Δεν μπορεί τα διαρθρωτικά προβλήματα των προμηθευτών να σταθούν για μία ακόμη φορά εμπόδιο στον εξορθολογισμό της αγοράς και στα συμφέροντα των καταναλωτών", παρατηρεί παράγοντας του χώρου, κάνοντας επιπλέον το εξής σχόλιο: "Έχει ενδιαφέρον ότι σε μια εποχή που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού παγκοσμίως κινούνται δυναμικά και επενδύουν στις ΑΠΕ, στην Ελλάδα εξακολουθούν μερικοί να σκέφτονται με όρους του παρελθόντος, να μένουν προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα και να βλέπουν τις ΑΠΕ ως μια αγελάδα για άρμεγμα".ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα