Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

"Κράτει", συναινετικά, για τις μονάδες αερίου - Τι αποφασίστηκε στις δύο κρίσιμες συσκέψεις για την ενεργειακή κρίση

Χρήστος Στεφάνου

(upd: 19:55) Ολοκληρώθηκε προ ολίγου και η δεύτερη ευρεία σύσκεψη της ημέρας για το θέμα της τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Επί της ουσίας δεν διαφοροποιήθηκαν τα δεδομένα, όπως είχαν προκύψει από την πρώτη σύσκεψη στη ΡΑΕ και οριστικοποιήθηκε ότι ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ θα βρίσκονται σε συντονισμό έτσι ώστε ο πρώτος να "περιγράφει" τις δυνατότητες που έχει το σύστημα αερίου και ο δεύτερος να ρυθμίζει τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος προκειμένου να μην φτάσει σε οριακά επίπεδα η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Χωρίς να έχει χρειαστεί να  ληφθούν - ακόμα τουλάχιστον - διοικητικού τύπου μέτρα, τόσο οι ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου όσο και η ΔΕΗ έχουν αποδεχθεί ότι θα εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις του ΑΔΜΗΕ για περιορισμό της λειτουργίας τους στο πλαίσιο των αναγκών. Την ίδια στάση θα έχει τελικά και η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά (θα "ρίξει" όσα νερά χρειάζονται) παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε για τη χρήση τους, τόσο στην πρωϊνή σύσκεψη όσο και στην απογευματινή.

Ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί το μέτρο της διακοψιμότητας για τη βαριά ενεργοβόρο βιομηχανία, προκειμένου να εξοικονομηθούν Μεγαβατώρες κατανάλωσης.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

(upd: 16:00) Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη ΡΑΕ για τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και απειλούν την επαρκή και ομαλή τροφοδοσία του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Θα ακολουθήσει αργότερα νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το βασικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή όλοι οι φορείς και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία έχει οδηγήσει τα αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα σε οριακό σημείο, την στιγμή που η τροφοδοσία από τα δύο σημεία εισόδου με αγωγούς – παρότι εξελίσσεται ομαλά και παραδίδονται κανονικά όλες οι ποσότητες τόσο ρώσικου όσο και τουρκικού αερίου – δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα, αφού τελικά το μεγάλο φορτίο φυσικού αερίου των 130.000 κυβικών μέτρων που συμφώνησε η ΔΕΠΑ με την αλγερινή Sonatrach να έρθει το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, παραμένει καθηλωμένο στο Αλγέρι λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το φορτίο πρόκειται να παραδοθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ζητήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ και οι ηλεκτροπαραγωγοί να μειώσουν την κατανάλωσή τους πιθανόν σε ένα μέγεθος της τάξης των 20.000 Μεγαβατωρών, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την προημερήσια αγορά της Παρασκευής, προβλέπεται σημαντική μείωση στο ισοζύγιο εξαγωγών που από 13.000 μεγαβατώρες σήμερα θα πάνε στις 5.000 για αύριο.

Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η εφεδρεία μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο. Αυτές είναι το Λαύριο 5 της ΔΕΗ και η Κομοτηνή. Βεβαίως για τις ώρες της μεγάλης αιχμής προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα υδροηλεκτρικά και ειδικότερα τα Κρεμαστά, το Καστράκι, ο Ιλαρίωνας, το Πολύφυτο, η Σφηκιά, ο Ασώματος, ο Θησαυρός, ο Αώος κλπ.

Την κατάσταση συνεχίζουν να διευκολύνουν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφού και για αύριο προβλέπεται αυξημένη παραγωγή 35.000 μεγαβατωρών κυρίως από αιολικά που δίνουν κρίσιμη ανάσα στο σύστημα.

Το επόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι εάν διαπιστωθεί ότι συνεχίζονται τα προβλήματα να ανέβει το επίπεδο συναγερμού από το 2 στο 3.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να εξεταστούν περαιτέρω δράσεις όπως η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της ζήτησης όπως η διακοψιμότητα όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στον ηλεκτρισμό.

Το ύστατο μέτρο, στο οποίο πάντως δε φαίνεται να φτάνουμε εκτός σημαντικού απροόπτου θα είναι να υπάρξει αίτημα από τη ΡΑΕ προς την Επιτροπή, τον Ευρωπαίο ρυθμιστή Acer και τον Ευρωπαίο διαχειριστή ENTSO – E για περιορισμό των εξαγωγών ρεύματος. Μια τέτοια κίνηση πάντως θεωρείται ασυνήθιστη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαταραχή στην ενεργειακή προμήθεια της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, αν και με τα τωρινά δεδομένα η κατάσταση εμφανίζεται διαχειρίσιμη. Ωστόσο η επιφυλακή συνεχίζεται, το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο και οι φορείς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα λόγω των ημερών της γιορτής των Χριστουγέννων όπου η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ, το energypress έγραφε:

Στο επίπεδο 2, της επιφυλακής έχει ανέβει ο συναγερμός στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει συγκληθεί η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία πραγματοποίησε χθες μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία συνεχίζεται σήμερα με τη συμμετοχή των μεγάλων καταναλωτών.

Το πρόβλημα που έχει αποκαλύψει το Energypress πάντως φαίνεται να βαίνει προς εξομάλυνση για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος αφορά στην κινητοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία κατάφερε να φέρει νέα φορτία και πιο μπροστά την παράδοση ενός μεγάλου φορτίου 130 χιλιάδων κυβικών, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να έρθει τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στη Ρεβυθούσα και επιδιώκεται να έρθει πιο σύντομα παρά τις αντιξοότητες του καιρού.

Ο δεύτερος λόγος είναι η σημαντική παραγωγή ΑΠΕ και συγκεκριμένα των αιολικών που για σήμερα προβλέπεται να προσφέρουν στο σύστημα 32000 πολύτιμες μεγαβατώρες.

Όπως αναφέρουν στο Energypress πηγές της αγοράς, η παραγωγή αυτή στην κυριολεξία κρατά όρθιο το ενεργειακό σύστημα.

Από την άλλη μεριά οι προβλεπόμενες εξαγωγές – εισαγωγές για σήμερα είναι 13000 μεγαβατώρες, όγκος ιδιαίτερα υψηλός για τους γνωστούς λόγους που έχει επισημάνει το Energypress (κρίση στη Γαλλία και έξαρση του εμπορίου ενέργειας).

 Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και για τη σημερινή ημέρα προβλέπεται σημαντική παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου ενώ μπαίνουν σχεδόν το σύνολο των λιγνιτών της ΔΕΗ, αλλά και τα υδροηλεκτρικά.

Οι ειδήσεις αυτές είναι σημαντικές καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται η πιο κρίσιμη αφού η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται ότι θα φτάσει στις 227 χιλιάδες μεγαβατώρες και θα είναι η μεγαλύτερη των ημερών.

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος της σημερινής και της αυριανής ημέρας, τότε το Σάββατο αναμένεται να επέλθει εξομάλυνση με δεδομένο ότι έρχεται το μεγάλο φορτίο των 130 χιλιάδων κυβικών από την αλγερινή Sonatrach.

Πρόκειται για το δεύτερο έκτακτο φορτίο αφού τη Δευτέρα ήρθε ένα ακόμη πλοίο LNG 75 χιλιάδων κυβικών ενώ προηγουμένως είχε κινητοποιηθεί η ΔΕΠΑ ώστε να επισπευσθεί η παράδοση ενός ακόμη φορτίου 75 χιλ. κμ που επρόκειτο να παραδοθεί στις 28 Δεκεμβρίου και τελικά παραδόθηκε στις 10 του μήνα. Τα δύο φορτία αυτής της εβδομάδας είναι εξωσυμβατικά και η προμήθειά τους κατέστη εφικτή μετά από την έντονη κινητοποίηση και την προσωπική ανάμειξη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Θ. Κιτσάκου.

Συσκέψεις

Μετά την αναβάθμιση του επιπέδου του συναγερμού χθες στο επίπεδο της επιφυλακής, ξεκίνησε το απόγευμα στη ΡΑΕ σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων , η οποία ήταν μαραθώνια, κράτησε μέχρι πολύ αργά το βράδυ, και συνεχίζεται σήμερα με τη συμμετοχή και των μεγάλων καταναλωτών.

Το ζητούμενο πλέον είναι να αποτιμηθεί η κατάσταση και να διαπιστωθεί εάν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα.

Ήδη κάποιοι διακόψιμοι πελάτες όπως χαλυβουργεία έχουν κόψει τις καταναλώσεις αερίου ενώ θα εξεταστεί εάν θα χρειαστεί να υπάρξουν και άλλες περικοπές ή ακόμη και διακοψιμότητα στο ρεύμα.

Στον αντίποδα πάλι, υπάρχουν εισηγήσεις για να μπουν εμπόδια στις εξαγωγές, ωστόσο είναι σαφές ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τεκμηριωθεί πλήρως η απόφαση στον ENTSO-E. Οι περικοπές εξαγωγών θεωρείται ότι αντιτίθενται στο πνεύμα της Ενεργειακής Ένωσης. Στο παρελθόν είχαν γίνει με Υπουργικές Αποφάσεις (είναι μια δυνατότητα που υπάρχει στα σχέδια διαχείρισης κρίσης) ωστόσο δεν είναι από τις λύσεις που προκρίνει η Κομισιόν.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα