Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Η θέση της Ελλάδας στον ήλιο

Η ενεργειακή πολιτική της χώρας, αν υπήρχε, θα είχε τη δυνατότητα να την ωφελήσει πολλαπλώς σε πολλούς τομείς. Στον οικονομικό, οικολογικό, στρατηγικό, και στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η "πράσινη ανάπτυξη" και το πρόγραμμα "ήλιος" θα μπορούσαν πραγματικά να είναι από τους σημαντικούς πυλώνες προόδου. Αρκεί να υπάρχει πολιτική, πρόγραμμα και συντονισμός στις προσπάθειες προκειμένου να μη καταλήγουν "πράσινα άλογα". Υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες ενέργειες και εξαγγελίες που καθιστούν τις πολιτικές των κυβερνήσεων οξύμωρες. Στο νέο τοπίο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλλεται μια αλλαγή στην αντιμετώπισης του θέματος.

Η ηλιακή ενέργεια εκμεταλλεύεται ή αξιοποιείται στη χώρα μας με δύο τρόπους: Με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και με την ηλιοθερμία για τη θέρμανση κυρίως του νερού με ηλιακούς θερμοσίφωνες καθώς και κάποιων λιγότερο απλών και συνηθισμένων συστημάτων που θερμαίνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και τα κτήρια προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, υπάρχει και ο προγραμματισμός κατασκευής μονάδας CSP Κρήτη, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέθοδος CSP (concentrated solar power), δηλαδή συμπιεσμένης ηλιακής ενέργειας, είναι μέθοδος που εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες με μεγάλες περιοχές ηλιοφάνειας και ξηρασίας στις ΗΠΑ, την Ισπανία κλπ και χρησιμοποιούνται κοίλα παραβολοειδή κάτοπτρα ή επίπεδα τοποθετημένα σε διάταξη παραβολής προκειμένου να θερμάνουν νερό ή έλαια σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια να μετατραπεί η ενέργεια αυτή σε ηλεκτρική.

Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά μετετράπη στη χώρα μας σε φούσκα, κατά το σύνηθες για την Ελλάδα. Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) εξέδιδε άδειες κατασκευής μονάδων με συμβόλαια αγοράς της ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ περίπου σε επταπλάσια τιμή από αυτήν που θα την πουλούσε στους καταναλωτές. Εταιρείες που φύτρωσαν σαν μανιτάρια και άλλες εταιρείες άσχετων δραστηριοτήτων επιδόθηκαν στο άκρως κερδοφόρο φωτοβολταϊκό πάρτυ γεμάτο από αυτοδίδακτους αυθεντίες ειδικούς. Αποτέλεσμα ήταν η αθρόα εισαγωγή και η απώλεια συναλλάγματος για την αγορά πάνελ, η επιβολή στο λογαριασμό των καταναλωτών ειδικού τέλους ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), που θα πληρώνεται για πάντα και η καθόλου αισιόδοξη πορεία προς την ελεύθερη οικονομία καθώς οι εφημερίδες ξαναγέμισαν με αγγελίες που ξεκινούσαν με το "Πωλείται άδεια...". Με τη δραστηριότητα αυτή η ηλεκτρική ενέργεια ακρίβυνε, και όταν η φούσκα έσκασε, μερικοί επιχειρηματίες που άνοιξαν εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ έχασαν τα χρήματα της επένδυσης, πολλοί που είχαν αγοράσει άδειες επίσης, και όσοι είχαν κατασκευάσει τα πάρκα αναγκάστηκαν να δεχθούν ζημιές, αφού είχαν μοιράσει πολλά χρήματα σε τόκους και σε εισαγωγή ακριβών Γερμανικών πάνελ, ενώ η πολιτεία στο τέλος αθέτησε τη φοροαπαλλαγή και την εξωφρενική τιμή αγοράς της ενέργειας. Ωστόσο στο πάρτυ κάποιοι πέρασαν πολύ ωραία και σίγουρα οι ξένοι προμηθευτές μας.

Η ηλιοθερμία (ηλιακοί θερμοσίφωνες) προσφέρουν περισσότερα στην οικονομία, αλλά δεν βοηθήθηκαν από την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι ήταν κυρίως ελληνικά προϊόντα. Εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "εξοικονομώ", που επιδοτούσε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, αλλά από τότε και πέρα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες στην αγορά ήταν σε μεγάλο ποσοστό εισαγόμενοι από τις βόρειες γειτονικές μας χώρες.

Όλα τα νησιά δεν είναι διασυνδεδεμένα στο εθνικό δίκτυο, εκτός αυτών που είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα και συνδέονται με υποθαλάσσιο καλώδιο. Στα νησιά αυτά παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από πετρέλαιο, φυσικά εισαγόμενο. Το κόστος παραγωγής είναι επίσης πολλαπλάσιο από την τιμή πώλησης. Και αυτή η διαφορά πληρώνεται από όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές με ειδικό τέλος. Με σκανδαλώδη και ανεξήγητο τρόπο εκεί δεν προχώρησαν ούτε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ούτε το πρόγραμμα "εξοικονομώ", παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ανάγκες του τουρισμού για ζεστό νερό και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν ηλίου φαεινότερη τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Γιατί λοιπόν δεν επιβάλλονται τα ηλιοθερμικά συστήματα, για να μη δίνουμε συνάλλαγμα, για να αγοράσουμε πετρέλαιο, για να φτιάξουμε ρεύμα, για να ζεστάνουμε  νερό και να ξεπλύνουν οι τουρίστες το αλάτι;

Υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 3,5% ή 0,5% για έξι χρόνια αν σε όλες τις τουριστικές μονάδες που είναι τεχνικά δυνατό και δεν καταστρέφεται η αρχιτεκτονική τους, επιβαλλόταν η χρήση ηλιοθερμίας, αν σε κάθε κτήριο επιτρεπόταν η τοποθέτηση, χωρίς ΚΑΜΙΑ άδεια, φωτοβολταϊκού ισχύος μέχρι 20 ΚW, με τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το σύστημα, ίση με την τιμή πώλησης, όλα αυτά δινόταν με πίστωση ίση με το χρόνο απόσβεσης και παραγόταν στην Ελλάδα. Χωρίς καμία επιδότηση πλην της χορήγησης άτοκου δανείου δύο μέχρι εφτά χρόνια.

* Ο κ. Λάζαρος Κώτσιας είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ 

(capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα