Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Η αβεβαιότητα με τη χρέωση προμηθευτή έχει παγώσει τη λιανική ρεύματος – Εντονότατες ανησυχίες και από τη βιομηχανία

Χρήστος Στεφάνου

Είναι σαφές ότι η "χρέωση προμηθευτή", για την ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιβληθεί και κυρίως η μεθοδολογία που οδήγησε σε δυσβάσταχτα επίπεδα επιβάρυνσης, οδηγούν σε τεράστια αδιέξοδα την αγορά.  Ακόμη και οι συμβιβαστικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν από το ΛΑΓΗΕ, αντιμετωπίζονται πλέον με εξαιρετική δυσπιστία από τους προμηθευτές, οι οποίοι αρχικά είχαν δεχθεί το μέτρο, ωστόσο στην πράξη είδαν αυτό να εξελίσσεται σε θρυαλλίδα για την αγορά και το άνοιγμά της.

Η προχθεσινή εξέλιξη με την κατάθεση αίτησης για ασφαλιστικά μέτρα και η έκδοση προσωρινής διαταγής από το μονομελές Πρωτοδικείο που ουσιαστικά παγώνει τη χρέωση, στο 50% χωρίς κίνδυνο αποβολής από το μητρώο του ΛΑΓΗΕ, αποτελεί μία απόδειξη ότι το δικαστήριο δέχθηκε το αυτονόητο, που αυτή τη στιγμή αρνούνται να δεχθούν οι θεσμικές αρχές της αγοράς: ότι δηλαδή όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες – ΔΕΗ και ιδιώτες – οδηγούνται σε αφανισμό από μια χρέωση που έρχεται να καλύψει λογιστικά ένα έλλειμμα, αφού στην πράξη καθώς δε μετακυλύεται το κόστος στα τιμολόγια ο βασικός προμηθευτής δεν πληρώνει και άρα έχουμε απλά μια εικονική – λογιστική μείωση.

Και εάν για τη ΔΕΗ που έχει σταματήσει τις πληρωμές τα πράγματα είναι λίγο πολύ απλά (η απάντηση των αρμοδίων αρχών είναι ότι δεν μπορεί να αποβληθεί από το μητρώο το 90% της αγοράς) για τους ιδιώτες η κατάσταση εμφανίζεται δραματική: όλες οι εταιρείες έχουν σταματήσει την ανάπτυξή τους, δε δέχονται νέους πελάτες, έχουν παγώσει τις καμπάνιες τους και εξετάζουν ακόμη και πιο δραστικά μέτρα εάν δεν υπάρξουν σαφείς και ξεκάθαρες λύσεις για το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το διακύβευμα είναι πλέον αυτό καθαυτό το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές σε σχέση με το βασικό ενεργειακό προαπαιτούμενο της συμφωνίας, δηλαδή την αύξηση των μεριδίων των ιδιωτών έναντι της ΔΕΗ.

«Είναι απορίας άξιο, ότι αυτό που κατάλαβε μέσα σε λίγες ώρες η Πρωτοδίκης, αδυνατούν να το αποδεχθούν οι αρμόδιες ρυθμιστικές και θεσμικές αρχές» αναφέρει στο energypress πηγή της ενεργειακής αγοράς, που επισημαίνει ότι η κίνηση των ιδιωτών να καταφύγουν στα αστικά δικαστήρια είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.

Ανάστατη και η βιομηχανία

Δεν είναι όμως μόνο οι προμηθευτές. Πηγές της βιομηχανίας με τις οποίες συνομίλησε το energypress (και οι οποίες βεβαίως βλέπουν το θέμα από την πλευρά του καταναλωτή) ανέφεραν ότι δεν μπορεί να υπάρχει έστω και ένας στην αγορά που να θεωρεί ότι «με 8 ευρώ η μεγαβατώρα χρέωση προμηθευτή, μπορεί η ΔΕΗ να σηκώσει 300 εκατ. ευρώ χρέος χωρίς να το μετακυλήσει στην κατανάλωση, χωρίς να σκάσει».

Δε θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι η ίδια αβεβαιότητα που υπάρχει στους προμηθευτές υπάρχει και για τη βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε φάση προγραμματισμού για την παραγωγή του 2017 αλλά και για πιθανές επενδύσεις. Με την αβεβαιότητα γύρω από τα κόστη του ρεύματος να ενισχύεται από τη χρέωση προμηθευτή, είναι σαφές ότι τα όποια σχέδια για αύξηση της παραγωγής ή ακόμη και για νέες επενδύσεις παγώνουν. «Αντί να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες που έχουν καθυστερήσει 3 χρόνια με αποτέλεσμα η βιομηχανία να πληρώνει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που οι ανταγωνιστές της στο εξωτερικό δεν πληρώνουν και τώρα ετοιμάζονται να  αυξήσουν και άλλο τα κόστη και μάλιστα με χρέωση που δεν προστατεύεται από τις κατευθυντήριες; Αυτό θα ήταν καταστροφικό» σχολιάζει σχετικά η ίδια πηγή της βιομηχανίας. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα