Skip to main content
Menu
English edition

Γιατί το ράλι του πετρελαίου κρίνεται στα 65 δολάρια

Το νέο έτος μπήκε με την τιμή του πετρελαίου στα 57 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2015. Ωστόσο, η αγορά παραμένει σκεπτική, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών να εμφανίζονται διχασμένες εν αναμονή της εφαρμογής των αποφάσεων των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών για μείωση της παραγωγής. Άλλωστε ο στόχος της απόφασης που ελήφθη από τον ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου ήταν να "ξεκολλήσουν" οι τιμές του μαύρου χρυσού από τα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας διετίας και η αγορά να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας. Αντίπαλο δέος στην επιθυμία των πετρελαιοπαραγωγών για υψηλότερες τιμές και μεγαλύτερα έσοδα παραμένει ο φόβος της απώλειας μεριδίου αγοράς από το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Έτσι, ενώ οι περισσότεροι οίκοι προβλέπουν ανοδική τροχιά των τιμών για το πρώτο τρίμηνο, το ράλι προβλέπεται να δοκιμαστεί στην περιοχή των 60-65 δολαρίων το βαρέλι, καθώς σε αυτά τα επίπεδα επανενεργοποιούνται οι Αμερικανοί παραγωγοί shale oil που είχαν τεθεί εκτός αγοράς εξαιτίας της δραματικής των χαμηλών τιμών την τελευταία διετία.

ΟΠΕΚ

Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει βραχυπρόθεσμα τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου είναι ο βαθμός συμμόρφωσης των πετρελαιοπαραγωγών στις αποφάσεις του Νοεμβρίου, που για πρώτη φορά από το 2001 οδηγούν σε σημαντική μείωση της προσφοράς πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει περιορισμό της παραγωγής εντός και εκτός ΟΠΕΚ κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για ένα διάστημα έξι μηνών αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017. Εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές, η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα παράτασης για ακόμη έξι μήνες.

Ωστόσο, αρκετοί οίκοι όπως η Goldman Sachs διαβλέπουν ρίσκο σε πιθανές διαρροές ως προς την τήρηση της συμφωνίας, η οποία προβλέπει περικοπές 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και 600 χιλ. βαρελιών την ημέρα εκτός του καρτέλ.

Για παράδειγμα, η Ρωσία, η οποία καλείται να μειώσει την παραγωγή της κατά300 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, δεν εμφανίζει το καλύτερο ιστορικό συμμόρφωσης αντίστοιχων συμφωνιών του παρελθόντος και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου μεγαλύτερης κρατικής πετρελαϊκής Rosneft ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της μείωσης. Επίσης, ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από χώρες που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία όπως η Νιγηρία και η Λιβύη.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παραγωγής προβλέπεται, πάντως, να προέλθουν από τους μεγάλους παραγωγούς του Κόλπου, πλην Ιράκ και Ιράν: Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των μειώσεων (σχεδόν 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα).

Σε αντίθεση με το ερωτηματικό της Ρωσίας, Ιράκ και Ιράν για διάφορους –τεχνικούς και όχι μόνο λόγους– εκτιμάται ότι θα συμμορφωθούν με τις προβλέψεις της συμφωνίας. Αλλά ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θεωρείται ότι η παραγωγή τους μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την προσφορά, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Box: Το "αντίπαλο δέος" του Shale Oil

Ένας παράγοντας που συνυπολογίζουν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ είναι η προστασία των μεριδίων αγοράς απέναντι στην απειλή του αμερικανικού shale oil. Άλλωστε, η προ τριετίας έκρηξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο θεωρείται ότι ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκάλεσε την υπερπροσφορά πετρελαίου το 2014 με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών από τα 100 δολάρια στα 26,05 δολάρια. Έκτοτε σημαντικός αριθμός παραγωγών στις ΗΠΑ τέθηκε εκτός αγοράς, καθώς τα κόστη παραγωγής του αερίου στα πεδία σχιστολίθου ήταν κατά πολύ υψηλότερα, με τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών να ξεπερνά τα 60 δολάρια το βαρέλι. Εφόσον, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν την τιμή του αργού στο πρώτο τρίμηνο του 2017 να φτάνει έως και τα 65 δολάρια, τότε οι αναλυτές αναμένουν σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes, ήδη από τον περασμένο Μάιο έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 200 εξέδρεςάντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, αν και ακόμη περίπου τα 2/3 των εξεδρών που λειτουργούσαν προ τριετίας παραμένουν ανενεργά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την πετρελαϊκή βιομηχανία και ιδιαίτερα τη βιομηχανία του shale oil & gas. Για να γίνουν πραγματικότητα οι εξαγγελίες αυτές, ωστόσο, είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή ισορροπία ώστε η επιπλέον αμερικανική παραγωγή να μην οδηγήσει σε νέο καθοδικό σπιράλ τις τιμές του πετρελαίου.

Προβλέψεις

Με αυτά τα δεδομένα τα "στοιχήματα" των αναλυτών και των οίκων για τη διακύμανση του πετρελαίου ποικίλλουν έστω και εάν καταγράφεται μια συγκρατημένη αίσθηση ότι θα δούμε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου WTI το 2017 στα 57,5 δολάρια από 55 δολάρια προηγουμένως και στα 59 δολάρια για το Brent. Η Βο Merril Lynch, από την πλευρά της, παρά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ δεν προχώρησε σε τροποποίηση της πρόβλεψης για τιμή του brent στα 61 δολάρια το βαρέλι και του WTI στα 59 δολάρια το βαρέλι το 2017.

Για τη UBS, όπως και για άλλους αναλυτές, σημαντικό ρόλο θα παίξει η πορεία αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων που είναι στοκαρισμένα σε αποθήκες. Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι θα επέλθει εξισορρόπηση της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο, η UBS βλέπει την τιμή του αργού στα 60 δολάρια στα τέλη του 2017.

Σε ό,τι αφορά τις ακραίες προβλέψεις αναλυτών, η πιο "bearish" προέρχεται από τη γερμανική Commerzbank που βλέπει την τιμή του brent στα 48 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο του 2017, ενώ το υψηλότερο στοίχημα προέρχεται από την αμερικανική επενδυτική Raymond James στα 88 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς.

(Χ. Φλουδόπουλος, Κεφάλαιο)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα