Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Εν αναμονή για τα “δύσκολα” αποτελέσματα της ΔΕΗ - Το αρνητικό περιβάλλον, οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι κρίσιμες αποφάσεις

Χρήστος Στεφάνου

Κοινό μυστικό αποτελεί για την αγορά ότι αύριο (Τρίτη) η ΔΕΗ θα ανακοινώσει μια από τις χειρότερες οικονομικές χρήσεις της ιστορίας της, έστω και εάν οι πρόσφατες ενέσεις ρευστότητας που αποφασίστηκαν από το Δημόσιο, λειτουργούν ως μαξιλάρι που απομακρύνουν την αβεβαιότητα γύρω από την εταιρεία, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Είναι σαφές ωστόσο ότι οι αυριανές ανακοινώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα μιας απλής όσο δύσκολης πραγματικότητας όπως αυτή έχει πολλάκις επισημανθεί και περιγραφεί από τη διοίκηση της εταιρείας: η ΔΕΗ εισπράττει όλο και λιγότερα έσοδα, χάνει μερίδια αγοράς και καλείται να προχωρήσει σε μια ταχεία όσο και βίαιη προσαρμογή, χωρίς τα κατάλληλα όπλα αλλά και την αναγκαία ελευθερία κινήσεων. 

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από την ανατροπή των σχεδιασμών που είχαν γίνει για αύξηση των εσόδων της επιχείρησης από τα τιμολόγια, η οποία μάλιστα στάθηκε και η αιτία για την ακύρωση της έκδοσης του διεθνούς ομολόγου. Υπό την πίεση των επενδυτών που ζητούσαν να υπάρχει απόφαση αύξησης των εσόδων κατά περίπου 200 έως 300 εκατ. ευρώ και καθώς η κυβέρνηση έβαλε κατ᾽ επανάληψη πάγο στα αιτήματα της διοίκησης της εταιρείας, η έκδοση του νέου ομολόγου ανεβλήθη επ´ αόριστο.

Αντ᾽ αυτού ήρθαν οι ενέσεις ρευστότητας από το Δημόσιο με την προπληρωμή των καταναλώσεων του έτους ύψους μισού δισ. ευρώ αλλά και με την αναμενόμενη απόφαση για τα ΥΚΩ του 2011, που μαζί με το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, ενισχύουν τη ρευστότητα της επιχείρησης με περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Και μπορεί με τα ποσά αυτά η ΔΕΗ να εξασφάλισε την αποπληρωμή του υπολοίπου του ομολόγου του 2014 (350 εκατ. ευρώ), ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν δίνουν μόνιμη λύση στο γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει η επιχείρηση: πως θα διαχειριστεί ομαλά το άνοιγμα της αγοράς και τη μείωση των μεριδίων της, με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στον ισολογισμό της.

Απολύτως ενδεικτική της δυσκολίας που έχει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της, είναι η ενεχυρίαση των μετοχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (που αποκάλυψε το energypress), προκειμένου να μπορέσει να λάβει το πρόσφατο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Στο κάδρο βεβαίως μπαίνουν και οι κρίσιμες διεργασίες στην αγορά, όπως η μείωση του μερίδιου στη λιανική αλλά και η λιγντική αποεπένδυση που όπως είναι προφανές επηρεάζονται από τα προβλήματα και την αδυναμία της ΔΕΗ να χαράξει τη δική της στρατηγική χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Ειδικά για την αγορά της προμήθειας, τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα πιστοποιήσουν αυτό για το οποίο διαμαρτύρεται η αγορά όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα: ότι η ΔΕΗ διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της επί ζημία, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την υγιή ανάπτυξη των ανταγωνιστών της. 

Και βέβαια από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται για μια σειρά από επιπλέον κόστη και βάρη που επωμίζεται στο πλαίσιο της αγοράς και τα οποί βαρύνουν τον ισολογισμό της. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρεώσεων "πάει πακέτο" με τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι αυριανές ανακοινώσεις αναμένεται να δώσουν ένα ακόμη σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ηλεκτρισμού και θα καταδείξουν εκ νέου την ανάγκη να ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις. Με ενέσεις ρευστότητας από το ταμείο του Δημοσίου, απλά αγοράζεται λίγος ακόμη χρόνος … ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα