Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανταπόκριση Γ. Τσιπουρίδη από το Άμστερνταμ: Το μέλλον γράφεται με Α.Π.Ε, αλλά...

Ολοκληρώθηκε η ετήσια μεγάλη γιορτή του Αίολου στο πολύ φιλόξενο, αν και κρύο και βροχερό Άμστερνταμ. 8.000 σύνεδροι και επισκέπτες, μεταξύ αυτών και πολλοί έλληνες,  ενημερώθηκαν για τα επιτεύγματα του κλάδου, την τεχνολογική πρόοδο και πήραν μια γεύση από την επόμενη μέρα.

Στο σύνδεσμο εδώ μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο.

Η τελευταία ημέρα είχε πολλές ενδιαφέρουσες συνεδρίες πάνω σε θέματα τα οποία είναι καυτά, βρίσκονται στο κέντρο της εξέλιξης και επιζητούν άμεσα επίλυση αν είναι να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι εγκαίρως.

Θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση και η συμβολή της αιολικής ενέργειας ή των ανανενώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης λαμπρό, με σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν δεσμευτεί για το τέλος των μηχανών εσωτερικής καύσης την επόμενη δεκαετία.

Θα επανέλθουμε στο θέμα μια και δεν καλύπτεται με σύντομη αναφορά σε μια ανταπόκριση, αλλά αξίζει να αναφερθεί τώρα ότι σημαντικά θέματα περιμένουν αντιμετώπιση και επίλυση, όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση ότι η ηλεκτροκίνηση τροφοδοτείται όντως με καθαρή ενέργεια, το οποίο είναι προφανές μεν, αλλά δεν είναι εγγυημένο ακόμη.

Στην ίδια κατεύθυνση ακολούθησε αργότερα μια συνεδρία για τη εντατικοποίηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέρμανση, φυσικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα αιολικής.

Η μεταφορές και η θέρμανση παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την επίτευξη του στόχου 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2050. Είναι δύο κλάδοι με σημαντική συνεισφορά σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να από-ανθρακοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

Είναι – όπως λένε οι αγγλοσάξωνες – οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»: όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δεν είναι εύκολη η επίλυση του. Βήματα, όμως γίνονται και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως θα έχουμε άλματα πολύ σύντομα, μια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην τα επιλύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες.

Έκλεισα την προσωπική μου συμμετοχή στις συνεδρίες παρακολουθώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία με κεντρικο θέμα το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Σκωτία και τις προοπτικές της τεχνολογίας και συναφών τεχνολογιών, μια και δεν είναι μόνο μια τεχνολογία πλωτών ανεμογεννητριών.

Απόγευμα τελευταίας ημέρας σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του συνεδρίου δεν έπεφτε καρφίτσα. Τεράστιο το ενδιαφέρον.

Και φυσικά για τη χώρα μας, όπως και για κάθε χώρα που δεν έχει τα ρηχά νερά της Βόρειας Θάλασσας.

Μια επιτυχημένη τεχνολογία που ξεκίνησε σαν ιδέα στις αρχές του αιώνα από την Stat Oil και υλοποιήθηκε φέτος το Σεπτέμβρη.

Τα πρώτα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ικανοποητικά και ήδη ετοιμάζονται τα επόμενα πλωτά αιολικά πάρκα σε Γαλλία Πορτογαλία και Σκωτία αλλά και Ιαπωνία.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα και από την προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργήσει μια αυτόνομη μονάδα με αποθήκευση ενέργειας, που είναι το κλειδί για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Και φυσικά όλοι τόνισαν ότι η τεχνολογία δεν είναι ανταγωνιστική των υπεράκτιων σταθερής βάσης, αλλά συμπληρωματική μια και στοχεύει σε εκμετάλλευση σε διαφορετικό περιβάλλον. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι τελείως σωστό αυτό, αλλά θα το δούμε κάποια άλλη στιγμή.

Πάντως πρόκειται για ένα success story που η WindEurope στηρίζει και θα έχει συνέχεια ελπίζω και στην Ελλάδα.

… αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο

Το μήνυμα της οικοδέσποινας WindEurope δια στόματος του ακούραστου Διευθύνοντος Συμβούλου της Giles Dickson, σαφές και δυνατό (δείτε αργότερα συνέντευξη του):

Photo credit © WindEurope

Ο κλάδος συμβάλλει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμμετέχοντας έτσι δυναμικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, αλλά…. δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτήν την οικονομική ανάπτυξη δεδομένη και δεν θα συνεχιστεί χωρίς την λήψη καταλληλων πολιτικών αποφάσεων.

Ήδη ο διεθνής ανταγωνισμός ιδιαίτερα από την Κίνα απειλεί αυτήν την ανάπτυξη και γι αυτό η WindEurope καλεί την ΕΕ να δώσει ώθηση στον κλάδο δίνοντας του προοπτική με την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για το 2030, όπως αναφέραμε και χθες και προχθές.

Είναι το κυρίαρχο θέμα για τον κλάδο και αξιζει να δείτε αργότερα την συνέντευξη μου με τον ακούραστο Giles Dickson.

Περισσότερο ελληνικό χρώμα

Και μια ακόμη ελληνική παρουσία στις συνεδρίες του WindEurope 2017, ο Γιώργος Γκιαούρης της E.B.R.D. για θέματα χρηματοδότησης έργων αιολικής και όχι μόνο ενέργειας.

Photo credit © WindEurope

Και του χρόνου στο Global Wind Summit στο Αμβούργο από 25-28 Σεπτεμβρίου.

Του χρόνου η γιορτή μετακομίζει στο Αμβούργο, όπως θα γίνεται εφεξής κάθε δεύτερη χρονιά, το οποίο υπόσχεται να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Photo credit © WindEurope

Η συνέχεια λοιπόν, του χρόνου από το Αμβούργο.

Γιάννης Τσιπουρίδης

ΆμστερνταμΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα