Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

«Αιολικός πόλεμος» στη Γερμανία με αφορμή τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς και τους κανόνες στους διαγωνισμούς

Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι ένα νέο φαινόμενο στη χώρα μας, αλλά στη Γερμανία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, εξασφαλίζοντας σημαντική ισχύ κάθε φορά που γίνεται διαγωνισμός για αιολικά από την κυβέρνηση.

Πλέον, οι σύνδεσμοι αιολικών διαμαρύρονται ότι οι νέοι κανόνες αποζημίωσης και η στήριξη προς τους συνεταιρισμούς οδηγούν σε σημαντική πίεση προς τις εταιρείες και τους κατασκευαστές του κλάδου. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι πολλά έργα απειλούνται με καθυστερήσεις ή ακόμα και με ακύρωση με ότι συνεπάγεται αυτό για το στόχο ΑΠΕ της χώρας.

Όπως αναφέρει το Clean Energy Wire, την Τρίτη ξεκίνησε στο Χούσουμ μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για αιολικά και αποτελεί το βήμα για να εκφραστούν απόψεις σχετικά με τα παραπάνω θέματα. «Η κατάσταση στα αιολικά επιδεινώνεται ταχύτερα από ότι φοβόμασταν», δήλωσε ο εμπορικός σύνδεσμος IG Metall. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, το 40% των κατασκευαστών ανεμογεννητριών και των πελατών τους αναμένουν επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά στο άμεσο μέλλον.

Αντίστοιχη στάση κρατά και ο γερμανικός σύνδεσμος αιολικών, BWE, ο οποίος τόνισε ότι οι εταιρείες στηρίζονται πλέον αποκλειστικά σε υφιστάμενες παραγγελίες και ότι είναι αδύνατο να γίνει μια αξιόπιστη πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις των επομένων ετών. Η BWE θεωρεί ότι αυτό απειλεί τις θέσεις εργασίας και το στόχο ΑΠΕ της Γερμανίας.

Διαχρονικά, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα βασίζεται στη νομοθεσία EEG, η οποία όμως αναθεωρήθηκε προκειμένου να μειωθεί το κόστος από τη διείσδυσή τους. Η νέα νομοθεσία απέσυρε τις ταρίφες και πρόκρινε σύστημα με δημοπρασίες στο οποίο η ισχύς απονέμεται σε αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη προσφορά τιμής ανά κιλοβατώρα.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2017 η Γερμανία εγκατέστησε 10% περισσότερα αιολικά από ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παρόλα αυτά, ο κλάδος εκτιμά ότι το νέο σύστημα στήριξης φρενάρει την ανάπτυξη και αναμένει επιβράδυνση το 2019, όταν τα πρώτα έργα μέσω διαγωνισμών αναμένεται να κατασκευαστούν.

Μια πηγή ανησυχίας είναι οι ειδικές προβλέψεις για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι και εξασφάλισαν το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος στους πρώτους δύο διαγωνισμούς της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επέτρεψε στους συνεταιρισμούς να διαγωνιστούν απευθειάς με τους ιδιώτες στις δημοπρασίες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να μη χρειάζονται άδεια κατασκευής για να συμμετέχουν. Επίσης, έχουν περιθώριο 54 μήνες για να υλοποιήσουν τα έργα τους, έναντι 30 μήνες στην περίπτωση των ιδιωτών.

Οι επικριτές του νέου συστήματος λένε ότι οι κανόνες αυτοί αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, περίπου οι μισές προσφορές που έγιναν στους δύο πρώτους διαγωνισμούς σχετίζονται με μια μόνο εταιρεία, την UKA. Η UKA ισχυρίζεται ότι προσφέρει μόνο τεχνική και νομική βοήθεια στους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, αλλά ο κλάδος απαντά ότι στήνει ψεύτικα έργα συνεταιρισμών για να εκμεταλλευτεί το ρυθμιστικό καθεστώς.

«Ο μηχανισμός δημοπρασιών μετατρέπεται σε φάρσα», δήλωσε σχετικά ο Στέφαν Γκσάνγκερ του συνδέσμου WEEA. «Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος και απέχει πολύ από την επίτευξη των αρχικών του στόχων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο χαλαρός ορισμός του τι είναι έργο συνεταιρισμού επιτρέπει την εξασφάλιση μαζικών αδειών από ορισμένες εταιρείες δίχως να αποκτούν άδειες οι πραγματικοί συνεταιρισμοί. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τις ειδικές διατάξεις για τους συνεταιρισμούς στην επόμενη δημοπρασία που θα λάβει χώρα το 2018, καθώς ερευνά το όλο θέμα. Ο Γκσάνγκερ θεωρεί ότι η όλη διαδικασία δεν είναι καλοσχεδιασμένη.

Εκτός από το θέμα με τους συνεταιρισμούς, ο ίδιος πιστεύει ότι η τιμή που επιτεύχθηκε στο δεύτερο διαγωνισμό (4,28 λεπτα/KWh) ταιριάζει καλύτερα σε χώρες που διαθέτουν πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό, παρά στη Γερμανία. «Οι προσφορές που βλέπουμε εμπεριέχουν ένα μεγάλο βαθμό κερδοσκοπίας», υπογραμμίζει. Θεωρεί ότι οι πλειοδότες συνυπολογίζουν την πτώση των τιμών των ανεμογεννητριών μέσα στα 4-4,5 χρόνια που θα έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τα έργα.

Τέλος, ο Ντιρκ Μπρίς της εταιρείας αναλύσεων Windresearch εκτιμά ότι η υλοποίηση ενός αιολικού πάρκου υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Ισχυρίζεται ότι οι πλειοδότες είναι διατεθειμένοι να κατασκευάσουν τα έργα στο τέλος της περιόδου χάριτος ποντάροντας στη πτώση των τιμών των ανεμογεννητριών και στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι καν σαφές αν πολλά από αυτά τα σχέδια θα λάβουν άδεια κατασκευής εν τέλει, άρα η Γερμανία θα εγκαταστήσει πολύ λιγότερη αιολική ισχύ από ότι αναμένει. Βάσει υπολογισμών της Windresearch, στη χειρότερη περίπτωση θα εγκατασταθούν μόλις 1.000 μεγαβάτ το 2019, έναντι στόχου 2.800 μεγαβάτ. Με βάση ένα πιο μετριοπαθες σενάριο, οι εγκαταστάσεις θα είναι 2.500 μεγαβάτ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα