Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

«Υιοθεσία» 20 ελληνικών start-ups από μεγάλες Γαλλικές επιχειρήσεις – Ελληνική αποστολή στην έκθεση καινοτομίας B.I.G. στο Παρίσι

Χρήστος Παναγούλης

Τα αποτελέσματα του προγράμματος “Adopt a Start-up” του ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας Mazinov για την χρονιά που μας πέρασε, καθώς και την ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στην έκθεση καινοτομίας  BPI Inno Génération (B.I.G.) στο Παρίσι παρουσίασε χθες ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Christophe Chantepy, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Γαλλίας.  

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρέσβης ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Adopt a Start-up», ένα πρόγραμμα διασύνδεσης και «υιοθεσίας» νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα από μεγάλες επιτυχημένες επιχειρήσεις του ελληνικού και γαλλικού οικοσυστήματος, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Μετά το κάλεσμα του δικτύου Mazinov σε νεοφυείς επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στο φόρουμ του δικτύου Mazinov τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν 20 «υιοθεσίες» ελληνικών start-ups, μια σχέση που όπως αναφέρθηκε εστιάστηκε κυρίως στους τομείς του mentoring, της χρηματοδότησης και του networking.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δύο από αυτές τις «υιοθεσίες» . Η πρώτη αφορούσε την «υιοθεσία» της ελληνικής start-up Healthier, που ασχολείται με τη δημιουργία μιας mobile εφαρμογής που βοηθάει τους χρήστες να διατηρούν την υγεία τους σε καλύτερα επίπεδα συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, από την γαλλική Servier και την ελληνική AXA Ασφαλιστική. Όπως ανέφεραν, η συνεργασία τους αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη, αφού βοήθησε στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την εφαρμογή και στην πιο αποτελεσματική σύνδεση με τους πελάτες.

Η δεύτερη «υιοθεσία» πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην start-up επιχείρηση Tekmon και στο ελληνικό παράρτημα της γαλλικής Pierre Fabre. Η συνεργασία αφορούσε στην ανάπτυξη εκ μέρους της Tekmon μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης για τους πελάτες της Pierre Fabre, η οποία περιλαμβάνει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και real time σεμινάρια για να αποκτήσουν οι πελάτες της Pierre Fabre την απαραίτητη τεχνογνωσία για τα προϊόντα της. Και αυτή η συνεργασία είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, αφού όπως αναφέρθηκε οδήγησε και στη δημιουργία δύο νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική νεοφυή επιχείρηση.

Τέλος παρουσιάστηκαν εν συντομία ορισμένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην έκθεση καινοτομίας  BPI Inno Génération (B.I.G.) που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι στις 11 Οκτωβρίου, για να συμμετάσχουν στο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εκεί, αλλά και να επισκεφθούν σημεία ιδιαίτερης σημασίας για το γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Η αποστολή αποτελείται από εκπροσώπους ελληνικών start-up επιχειρήσεων, εκπροσώπους εταιρειών και οργανισμών που έχουν ως στόχο την «εκκόλαψη» και ανάπτυξη νέων καινοτόμων ιδεών (γνωστών ως business incubators), εκπροσώπους και αξιωματούχους όλων των εμπλεκόμενων θεσμών καθώς και εκπροσώπους των media.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy για τις δράσεις του ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας «Mazinnov» (καινοτομούμε μαζί):

Πως προήλθε η πρωτοβουλία Mazinnov:

1 Όταν ήρθα στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι ενώ η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα ήταν εξαιρετική σε όλους τους τομείς, δεν υπήρχε συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας. Θελήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια επιπλέον γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες: μια συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.

2. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Ελλάδα είναι το «brain drain». Η Γαλλία θέλει λοιπόν να βοηθήσει την ελληνική νεολαία που καινοτομεί, να παραμείνει στην Ελλάδα και να αναπτύξει εδώ τις καινοτόμες ιδέες της.

3. Η καινοτομία είναι το «αλάτι» της ανάπτυξης. Υπήρξε μια δέσμευση της Γαλλίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης να βοηθήσει την Ελλάδα στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Η δημιουργία λοιπόν αυτού του ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας, ήταν φυσικό επακόλουθο αυτής της δέσμευσης.

Σημαντικές δράσεις του Mazinnov:

● Έχουν διοργανωθεί δύο Φόρουμ καινοτομίας το 2016 και το 2017 με πολλές συμμετοχές από τη Γαλλία και την Ελλάδα.

● Στα πλαίσια του δεύτερου Φόρουμ Mazinnov (2017) δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Adopt a startup » μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 «υιοθετήσεις» ελληνικών νεοφυών Επιχειρήσεων από γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το πρώτο θέμα αυτής της συνέντευξης τύπου είναι η παρουσίαση  των εταιρικών συνεργασιών που έχουν επιτευχθεί μέσω του προγράμματος «Adopt a startup»

● Το 2018 :

-Τον Μάρτιο 2018 διοργανώθηκε στην Πρεσβεία την Ημέρα της Γυναίκας εκδήλωση αφιερωμένη στις Ελληνίδες γυναίκες που καινοτομούν με τη συμμετοχή 100 περίπου γυναικών.

- Τον Απρίλιο του 2018 το  Mazinnov στήριξε τη δράση του κόμβου καινοτομίας Aroma Hub ο οποίος εδρεύει στη Πάτρα (Patras Science Park) και δραστηριοποιείται στον τομέα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

- Την άνοιξη του 2018 το  Mazinnov συμμετείχε ως σύμβουλος στη διοργάνωση του 2ου Μαραθωνίου Καινοτομίας, μιας πρωτοβουλίας  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με την εταιρεία Crowdpolicy με θέμα τις έξυπνες πόλεις που έλαβε χώρα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

- Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Mazinnov ήταν εταίρος της πρώτης επαγγελματικής ελληνικής έκθεσης ταινιών κινουμένων σχεδίων  Athens Animation Agora (3Α) που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια πρωτοβουλία του συλλόγου Animasyros με σκοπό τη δημιουργία μιας ελληνικής αγοράς για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων.

- Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2018 το Mazinnov θα συνοδεύσει εκπροσώπους του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην Έκθεση καινοτομίας  BPI Inno Génération (B.I.G.) που διοργανώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα καθώς και για να επισκεφθούν τους κυριότερους χώρους καινοτομίας του Παρισιού.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα