Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Το στίγμα της επόμενης ημέρας δίνουν οι προσθήκες στο ΔΣ της ΔΕΗ – Εκλέχθηκε ο Γ. Βενιέρης

Γιάννα Παπαδημητρίου

(upd11:49) Νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Ελέγχου  εξέλεξαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα εκλέχτηκε ο Γεώργιος Βενιέρης ως Ανεξάρτητο Μέλος του ΔΣ και ο Δημήτριος Τζαννίνης με θητεία από 17/12/18 έως 16/12/21. Σημειώνεται πως ο Γεώργιος Βενιέρης εκλέχτηκε και νέο μέλος στην επιτροπή Ελέγχου της ΔΕΗ με θητεία από 17/12/18 έως 16/12/21. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η  Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, σύμφωνα με την πρόσκληση που αναρτήθηκε στις 20.11.2018, στην ιστοσελίδα της Εταιρίας.  

Στην  Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου)  132 Μέτοχοι, εκπροσωπώντας 178.308.613 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, διαπιστώθηκε απαρτία 76,86%.

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ : Εκλογή δύο (2) Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω λήξεως της θητείας ισάριθμων Μελών του.

Σε σύνολο 178.308.613 μετοχών με δικαίωμα ψήφου, 127.396.093 ψήφισαν υπέρ (71,447%), 11.170.813 ψήφισαν κατά (6,265%), 39.736.307 (22,285%) ψήφισαν αποχή και 5.400 (0,003%) ψήφισαν λευκό.

Εκλέχθηκαν οι κάτωθι με αλφαβητική σειρά, ως νέα μέλη Δ.Σ.

Βενιέρης Γεώργιος (ως Ανεξάρτητο Μέλος του ΔΣ)
Τζαννίνης Δημήτριος
Με θητεία αρχόμενη την 17.12.2018 και λήξασα την 16.12.2021.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Εκλογή Μέλους στην Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας.

Σε σύνολο  178.308.613 μετοχών με δικαίωμα ψήφου,  174.430.929 ψήφισαν υπέρ    (97,825%), 3.801.584 ψήφισαν κατά (2,132%), και  76.100 (0,043%) ψήφισαν αποχή.

Κατόπιν τούτου, η ΕΓΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εκλογή του κ. Βενιέρη Γεωργίου ως νέου μέλους στην Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας με θητεία αρχόμενη την 17.12.2018 και λήξασα την 16.12.2021.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2018

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

Σαφές στίγμα για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ δίνει το προφίλ των κ.κ. Γ. Βενιέρη και Δ. Τζανίνη που εξελέγησαν από τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, σε αντικατάσταση των κ.κ. Α. Βατάλη και Π. Αλεξάκη, των οποίων η θητεία έληξε.

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτάκης έχει πολλάκις δηλώσει και δημοσίως ότι αποτελεί στοίχημα για την ΔΕΗ η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι τόσο οι προβλέψεις της μελέτης McKinsey για το στρατηγικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ, όσο και οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η επιχείρηση σε αυτή την de facto μεταβατική φάση την οποία διανύει, εγείρουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και για το υψηλότερο επίπεδο διοίκησης της εταιρείας.

Από την άποψη αυτή, τόσο ο καθηγητής Λογιστικής και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Βενιέρης, όσο και ο οικονομολόγος, με μακρά επαγγελματική πορεία σε πλήθος ελληνικών και διεθνών οργανισμών και θέσεις ευθύνης κ. Δημήτρης Τζανίνης, φαίνεται ότι διαθέτουν και με το παραπάνω το προφίλ που αναζητούσαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ για τη στελέχωση του ΔΣ της επιχείρησης.

Αναλυτικά, τα βιογραφικά των δυο νέων μελών, καθώς και των άλλων δυο υποψηφίων (κ.κ. Β. Αλεξάνδράκης και Α. Βατάλης – και οι δυο με μακρά πορεία στη ΔΕΗ), όπως δόθηκαν προς μελέτη στους μετόχους της ΔΕΗ είναι διαθέσιμα εδώ.

Η γνώση της ΔΕΗ και οι ισχυρές διεθνείς προσβάσεις του Δ. Τζανίνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανίνης διατελούσε ούτως ή άλλως ειδικός σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη γνώση των ιδιαίτερων απαιτήσεων της επιχείρησης.

Παράλληλα, η μακρά του διαδρομή στα οικονομικά επιτελεία της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διασφαλίζει ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να αξιοποιήσει τις προσβάσεις, αλλά και την εμπειρία και την τεχνογνωσία του κ. Τζανίνη, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωποι απαιτούν ισχυρό προφίλ στα διεθνή φόρα.

Εξάλλου, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Λάζαρος Σταθάκης, που πρόσφατα παραιτήθηκε από Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, διατηρώντας τη θέση του ως μέλος του ΔΣ, είχε ασχοληθεί επισταμένως με την αναβάθμιση του προφίλ της ΔΕΗ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ενίσχυση της φωνής και των προσβάσεων της επιχείρησης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και σε επίπεδο lobbying. Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, η θετική έκβαση αυτών των προσπαθειών αποτυπώνεται στη λειτουργία του Γραφείου Εκπροσώπησης της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν στις αρχές του φετινού Νοεμβρίου.

Τέλος, η εμπειρία του κ. Τζανίνη στην τραπεζική και η διαδρομή του στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για τη ΔΕΗ στο προσεχές μέλλον, καθώς η βελτίωση του χρηματοπιστωτικού προφίλ της επιχείρησης παραμένει μια συνεχής πρόκληση.

Με οδηγό την εμπειρία σε ζητήματα κοστολόγηση και τιμολόγησης υπηρεσιών  ο πρώην πρύτανης του ΟΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το αναλυτικό ακαδημαϊκό βιογραφικό του κ. Βενιέρη (δείτε εδώ, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ΟΠΑ).

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο κ. Βενιέρης αντικαθιστά τον κ. Αλεξάκη, ο οποίος είχε αντίστοιχο ακαδημαϊκό προφίλ (δείτε εδώ).

Μελετώντας, όμως, λίγο πιο προσεκτικά τις συμμετοχές του κ. Βενιέρη σε ερευνητικά, μελετητικά και συμβουλευτικά έργα, μπορεί κανείς να εντοπίσει ότι αρκετά εξ αυτών παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες συνάφειες με θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της ΔΕΗ στην παρούσα φάση.

Έτσι, για παράδειγμα, είναι σίγουρο ότι θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στη ΔΕΗ η εμπειρία και η βαθιά γνώση του κ. Βενιέρη σε ζητήματα λογιστικής, κοστολόγησης και τιμολόγησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε μια φάση που η τηλεπικοινωνιακή αγορά ήταν σε αντίστοιχο επίπεδο ωρίμανσης με αυτό της ενεργειακής αγοράς σήμερα.

Αντίστοιχα ισχύει και ως προς τα  ζητήματα τιμολόγησης και κοστολόγησης διασυνδέσεων μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, αλλά και διασυνοριακών διασυνδέσεων.

Ιδιαίτερο σημαντικές για τη ΔΕΗ αναμένεται να αποδειχθούν και οι επαφές που έχει αναπτύξει ο κ. Βενιέρης με τα πανεπιστήμια της χώρας, από τη θητεία του ως πρύτανης του ΟΠΑ και μέλους της Συνόδου Πρυτάνεων. Εξάλλου, διακηρυγμένο στόχο για τη διοίκηση της ΔΕΗ αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας της επιχείρησης με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι και ο κ. Βενιέρης έχει γνώση της ΔΕΗ ήδη από το 1996, με αφορμή τότε τη μελέτη ‘‘Επιμερισμός Γενικού Κόστους και Τιμές Μεταβίβασης στη ∆ΕΗ’’.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα