Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σταθάκης από τη Λάρισα: Κίνητρα για νέες ενεργειακές κοινότητες - 25 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ

Στη δυνατότητα που παρέχει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας σε πολίτες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, βιοτεχνίες ή ξενοδοχεία που θα μπορούν να συνεργαστούν για να παράγουν ενέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε τα ενισχυτικά μέτρα που θα ωθήσουν τους εμπλεκόμενους να κάνουν χρήση του νομοσχεδίου και να προχωρήσουν στην παραγωγή ενέργειας, κάνοντας λόγο για επιδότηση του 50% της επένδυσης, έχοντας, ως χώρα, εξασφαλισμένα ήδη 25 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ο ίδιος η ιδέα είναι πολύ απλή, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να συνεταιρίζονται και να συμμετέχουν στην παραγωγή της ενέργειας μέχρι 1 ΜW. Από την παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στη συνέχεια η πλεονάζουσα σε τιμές, συμφέρουσες.

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως “τομή στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τοπικούς φορείς, να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε, ότι “με τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των φορέων της κοινωνίας να μπορούν να παράγουν ενέργεια, είτε πρόκειται για μία πολυκατοικία, είτε για τρεις βιοτεχνίες, πέντε ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, Δήμους κοκ και ανοίγεται ένα νέο πεδίο, με το οποίο θα είναι δυνατή η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, απόλυτα προσανατολισμένη στην αρχή της τοπικότητας.

«Με αυτό επιδιώκουμε τοπική παραγωγή, τοπική κατανάλωση. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα ενός αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας, όπου κατανάλωση και παραγωγή θα έχουν ισχυρούς κανόνες τοπικότητας. Γι΄ αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το διαπερνούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να είναι σαφής ο τοπικός χαρακτήρας της επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας έδωσαν το παρών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ισαακίδης καθώς και στελέχη της κομματικής οργάνωσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

“Big bang” στον κλάδο της ενέργειας, με τη δημιουργία δεκάδων Ενεργειακών Κοινοτήτων ανά τη χώρα, προέβλεψε για το 2019 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε, χθες, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ο Υπουργός παρουσίασε τον νεοπαγή θεσμό και εξήγγειλε δύο νέες πρωτοβουλίες στήριξής του.

«Πρόκειται για τον τρίτο πυλώνα στην αγορά ενέργειας», ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «όπου οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα». Απαρίθμησε, δε, τρία βασικά πλεονεκτήματα του νέου θεσμού: ενισχύει την αποκέντρωση της παραγωγής, καθώς αφορά εγκαταστάσεις μικρής ισχύος, υποστηρίζει την τοπικότητα και εμπλουτίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής στην Κοινότητα, το κάθε μέλος έχει μία ψήφο.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι ο κλάδος της ενέργειας εισέρχεται σε μια περίοδο ριζικού μετασχηματισμού, οδηγός για τον οποίο φιλοδοξεί να γίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διάδοση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές, είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες του Σχεδίου και σε όλα αυτά τα πεδία μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες. Πρόκειται, λοιπόν, για «ένα πολύτιμο εργαλείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «παράλληλα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες να συμμετέχουν αγροτικοί φορείς, με πολύ μεγάλα οφέλη για την αγροτική παραγωγή».

Η Θεσσαλία πρωτοπορεί με την ίδρυση των πρώτων αγροτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την συμμετοχή του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και με την εμπλοκή του δήμου σε νέα εγχειρήματα.

Καθώς, δε, το ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι μεγάλο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, σχεδίασαν ειδική δράση ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ (και όχι 15 εκατ. ευρώ που ήταν τα αρχικά σχέδια) για τη στήριξη της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων. Η πρόσκληση, που θα δημοσιευτεί το προσεχές δίμηνο, θα αφορά ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων κατά 50%-60%, με μέγιστο όριο 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι οι τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με ισχύ έως 1MW, θα είναι προσαυξημένη έως 5% σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας θεσμός «με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, που διευκολύνει ώστε η κοινωνία να είναι παρούσα στον μεγάλο μετασχηματισμό της ενέργειας».  

Σήμερα το πρωί, ο κ. Σταθάκης θα επισκεφθεί το ΤΕΕ Λάρισας, ενώ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λάρισας, τους δημάρχους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λαρισσαίων, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων, καθώς και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητήριου Λάρισας.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα