Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στάσσης: Στα 800-900 εκατ. το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ - Χρειάζονται δράσεις για ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο

Θοδωρής Παναγούλης

Τον διορισμό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, καθώς και τον διορισμό πέντε νέων μελών που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ έκρουσε ο Γιώργος Στάσσης σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο της ΓΣ. "Βασικός στόχος μας είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ, είναι αδιανόητο η επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών».

Ο κ. Στάσσης πρόσθεσε ότι το ταμειακό έλλειμμα, σε 12μηνη πρόβλεψη, ανέρχεται πλέον σε 800-900 εκατ. ευρώ. «Οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα... πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα για τη ΔΕΗ θα πρέπει να ληφθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, γεγονός που επιβεβαίωσε ο κ. Στάσσης. Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα του "come back" της ΔΕΗ, σχολίασε ότι στην περίπτωση της Enel Ρουμανίας χρειάστηκαν τρία χρόνια, αλλά η ΔΕΗ είναι μια μεγαλύτερη επιχείρηση".

Ο νέος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά μίλησε για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της έκπτωσης συνέπειας, ο κ. Στάσσης είπε ότι «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής» και συμπλήρωσε: « Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Στο σημαντικό θέμα της πιθανής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης δεν έδωσε απάντηση για το εύρος αυτής και περιορίστηκε στο να μιλήσει για "μερική ιδιωτικοποίηση".

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η αναπτυξιακή στρατηγική θα βασιστεί σε επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και με σχέδιο για την αποκατάσταση στις τοπικές κοινωνίες καθώς και για μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Τέλος, ο κ. Στάσσης είπε αναφορικά με τους στρατηγικούς οφειλέτες ότι «θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι, θα δώσουμε μάχη... Είναι αδιανόητο να μην γίνονται αποκοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς».

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ΓΣ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλ. Σδούκου, μετέφερε μήνυμα στήριξης του υπουργείου προς τη ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας. "Ἑϊμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα να σώσουμε την ΔΕΗ και να δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία εντός και εκτός της χώρας", ανέφερε.

Διαβάστε επίσης εδώ την ομιλία του απερχόμενου προέδρου Μανόλη Παναγιωτάκη.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα