Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σκληρά διλήμματα για την επάρκεια ισχύος της Κρήτης μετά την παρέμβαση Κανιέτε – Δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτημα παράτασης

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ηλεκτρικής τροφοδοσίας της Κρήτης από το 2020 έως την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης, έφερε στο προσκήνιο, χωρίς βεβαίως να αποτελεί πρόθεσή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Με την ερώτηση που έκανε στην Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ανάθεσης του έργου Αττική – Κρήτη, προκάλεσε τη ρητή και δημόσια άρνηση του Επιτρόπου Κανιέτε να αποδεχθεί μια παράταση στη λειτουργία των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων μονάδων μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Η δημόσια αυτή τοποθέτηση προκαταλαμβάνει την απάντηση σε ένα πιθανό επίσημο αίτημα παράτασης λειτουργίας των μονάδων, αίτημα το οποίο, πάντως, δεν έχει υποβληθεί στην Κομισιόν.

Σύμφωνα μάλιστα με μια γραμμή πληροφόρησης, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν που βρέθηκαν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο είχαν αφήσει προς το ΥΠΕΝ ανοιχτό το ενδεχόμενο να δει θετικά η Επιτροπή μια συμφωνημένη παράταση λειτουργίας των μονάδων της Κρήτης στο κρίσιμο διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυαζόταν με κάποια κίνηση «περιβαλλοντικής αντιστάθμισης» από τη χώρα μας, όπως για παράδειγμα το πάγωμα λιγνιτικών μονάδων του ηπειρωτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα αυτή δεν αξιοποιήθηκε και τα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται τώρα το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ είναι σκληρά.

Η μία εκδοχή είναι να αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν ποντάροντας σε μια ντεφάκτο παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών και στο ότι κανείς δεν μπορεί να «σβήσει» τις μονάδες και να αφήσει την Κρήτη χωρίς ρεύμα. Στην εκδοχή αυτή, το 2020 δεν θα σταματήσει καμία μονάδα (Αθερινόλακκος 195 MW,  Λινοπεράματα 243 MW και Χανιά 290 MW), ενώ από το 2020 και μετά, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το μικρό καλώδιο (Πελοπόννησος – Κρήτη) θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση πρώτα των παλιών (Λινοπεράματα) και έπειτα των νεότερων μονάδων, μέχρι να ολοκληρωθεί και το μεγάλο καλώδιο (Αττική – Κρήτη).

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «αντάρτικο» έναντι της Κομισιόν και θα λειτουργήσει τους σταθμούς παραγωγής με εθνική απόφαση, διακινδυνεύοντας τις συνέπειες. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη που μονάδες λειτούργησαν παρά το τέλος της νόμιμης ζωής τους.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να επιλεγεί για το μεταβατικό διάστημα της διετίας 2020 - 2022 (ή και παραπάνω αν χρειαστεί) κάποια από τις λύσεις που έχουν προταθεί από ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, οι οποίες βεβαίως στοιχίζουν. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να τις απορρίπτει, ωστόσο η ΡΑΕ, η οποία άλλωστε είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τις εξετάζει.

Πολύ περισσότερο όταν η μελέτη του ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι και μετά την έλευση του «μικρού» καλωδίου, θα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος με περίπου 200 MW.

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει η ΡΑΕ είναι το να κάνει διαγωνισμούς η ΔΕΗ για την τοποθέτηση πρόσθετων αεριοστροβιλικών μονάδων, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν πάντα οι προτάσεις για τη δημιουργία μικρών σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα έρχεται στο νησί με φορτία LNG. Τέτοιες παρουσίασαν πρόσφατα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Socar και εταιρία από το Κατάρ, καθώς και η Ισπανική ENAGAS.

Το ενδεχόμενο να κληθεί η ΔΕΗ να επιλέξει λύση, παρότι συζητήθηκε σοβαρά, έχει μικρές έως μηδενικές πιθανότητες, καθώς αυτό δικαιολογείται μόνον όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και όχι για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό από χρόνια και δεν έχει κανένα έκτακτο χαρακτήρα.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι η απόφαση για την αξιοποίηση κάποιας από τις λύσεις εγκατάστασης νέου παραγωγικού δυναμικού στο νησί δεν μπορεί να ληφθεί οποτεδήποτε. Αντίθετα εκτιμάται ότι είναι ήδη αργά, καθώς κάθε λύση έχει τεχνικές ιδιαιτερότητες και απαιτεί χρόνο για την υλοποίησή της.

Ανάμεσα στις δύο παραπάνω εκδοχές πάντως («αντάρτικο» και εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος) παραμένουν πάντα οι πιθανότητες να υπάρξει τελικά συμφωνία με την Κομισιόν για συντεταγμένη παράταση λειτουργίας ή για μια ενδιάμεση λύση παράτασης λειτουργίας κάποιων λίγων μονάδων και παράλληλη λήψη μέτρων για επάρκεια ισχύος και μια αξιόπιστη εφεδρεία. 

Πάντως, το πρόβλημα της Κρήτης είναι πολύ πιθανόν να τραβήξει και μετά το 2022, αν οι ρυθμοί για την υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης δεν επιταχυνθούν κι εφόσον συνεχιστεί η διελκυστίνδα Αθήνας – Βρυξελλών για το ποιος είναι φορέας υλοποίησης του έργου.

Και για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα επάρκειας ισχύος της Κρήτης αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα οι προαναφερόμενες μονάδες έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 728 MW. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 630 MW και ήδη αυτό το καλοκαίρι χρειάστηκε και η πρόσθετη ενίσχυση με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Το μικρό καλώδιο θα δώσει γύρω στα 150 με 180 MW και το μεγάλο περί τα 700 MW.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα