Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Πράσινο φως από το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη State Grid για το 24% του ΑΔΜΗΕ - Παράταση ως τα τέλη του έτους για τους διακανονισμούς

Θοδωρής Παναγούλης

(update: 16:50) Την ανάδειξη της κινεζικής State Grid International Development ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 24% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος διακανονισμού με 36 δόσεις ως τα τέλη του έτους.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, για την λήψη της απόφασης το ΔΣ έλαβε υπόψη του το Fairness Opinion που υπέβαλε η διεθνής επενδυτική τράπεζα Barclays, την οποία είχε επιλέξει η ΔΕΗ κατόπιν διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο το τίμημα χαρακτηρίζεται δίκαιο και εύλογο, η δε διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενική και διαφανής.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, παρουσιάστηκε η έκθεση αποτίμησης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και NBG Securities, η οποία είχε υποβληθεί στις 20 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή, πριν από την υποβολή των προσφορών. Για την ανάλυση αυτήν χρησιμοποιήθηκαν διάφορες, διεθνώς αποδεκτές, μέθοδοι αποτίμησης.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 24 Νοεμβρίου 2016.

Με αφορμή την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε τα εξής:

«Παρά το μειωμένο ανταγωνισμό, καθώς ο νόμος περιόριζε πολύ τις δυνατότητες συμμετοχής, και τα ασφυκτικά εκ του νόμου χρονικά περιθώρια, το τίμημα που προέκυψε για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ είναι ανάλογο παρόμοιων πωλήσεων επιχειρήσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιστοιχεί σε συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ 1,71 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η βασική επιδίωξη της ΔΕΗ, στις συγκεκριμένες συνθήκες υποχρεωτικής πώλησης, για την οποία η Διοίκηση και τα στελέχη της Εταιρείας εργάστηκαν συστηματικά.

Το τίμημα είναι σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ αλλά και τη χώρα, στο φόντο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα και των σχέσεων που οικοδομούμε μεθοδικά με μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της μεγάλης αυτής χώρας. Στόχος τώρα είναι η διασφάλιση του ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και η μεγιστοποίηση του οφέλους για τη ΔΕΗ και την οικονομία, πράγματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής.

Συγχαίρουμε τη State Grid και προσδοκούμε σε εποικοδομητική συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ, πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ και βασικού συντελεστή της λειτουργίας του τομέα ηλεκτρισμού στη χώρα». 

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 έχουν διακανονίσει τις οφειλές του περισσότεροι από 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής πλέον του 1,335 δις ευρώ.

Το ΔΣ της Επιχείρησης, στη σημερινή του συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προσέλευση των πελατών της για διακανονισμό των οφειλών τους με αμείωτο ρυθμό, και ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων, αποφάσισε, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία και στους υπόλοιπους πελάτες, να παρατείνει την ισχύ του συνολικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016. 

Νωρίτερα, το energypress εγραφε:

Η ανακήρυξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να είναι η βασική απόφαση του σημερινού Δ.Σ. της ΔΕΗ. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει και μια δεύτερη σημαντική απόφαση, για παράταση του προγράμματος διακανονισμού των οφειλών σε 36 δόσεις.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ την οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τότε στις αρχές του 2017 αναμένεται να εγκατασταθεί ο νέος μέτοχος μειοψηφίας, ο οποίος θα έχει αυξημένα δικαιώματα επί της διοίκησης. Το ποια θα είναι αυτά τα δικαιώματα αναμένεται να προσδιοριστεί επακριβώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με τη Δ.Ε.Η. για την ολοκλήρωση των δύο συμφωνιών (σύμφωνο πώλησης SPA Share Purchase Agreement και του συμφώνου μετόχων SHA Shareholders Agreement).

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με την κινεζική εταιρία πάντως, συνάγεται ότι η State Grid δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική διαχείριση αλλά και στο επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή, και ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κινεζική εταιρία θα προτιμήσει να στελεχώσει με ανθρώπους της δικής της εμπιστοσύνης τις διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών αλλά και προμηθειών.

Την ίδια στιγμή θα μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο κομμάτι που αφορά στο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη Δ.Ε.Η. δηλαδή η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και η μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία holding, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Σημειωτέον ότι στην εταιρεία holding, μέτοχος θα είναι αρχικά η ΔΕΗ ενώ στη συνέχεια θα γίνει διανομή των μετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ ήτοι 51% στο Δημόσιο και 49% στους ιδιώτες μέτοχους, με αποτέλεσμα το 26% του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο (μαζί με το 25% της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ αθροίζεται το 51% για το Δημόσιο), και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη λύση επελέγη καθώς αρκετοί μέτοχοι  μειοψηφίας της ΔΕΗ είναι επενδυτικά κεφάλαια που απαγορεύεται να διαθέτουν συμμετοχές σε μη εισηγμένες  εταιρείες. Έτσι προκειμένου να αποζημιωθούν και οι μέτοχοι μειοψηφίας από το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη Δ.Ε.Η. επελέγη η λύση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Μάλιστα επειδή η σύσταση της holding αποδείχτηκε πιο χρονοβόρα από την πώληση του  24% τον περασμένο μήνα κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία άλλαξε την χρονική αλληλουχία των διαδικασιών καθώς το αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν πρώτα η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών και μετά ο διαγωνισμός για το 24%.

Σε ό,τι αφορά τέλος το τίμημα που προσέφεραν οι Κινέζοι, πρέπει να αναφερθεί ότι τα 320 υπερβαίνουν την ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Barclays.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα