Skip to main content
Menu
English edition

Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός – Επόμενος στόχος η αγορά ομολόγων

Τις θετικές προοπτικές που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη σε σχέση με τον εταιρικό μετασχηματισμό επιβεβαίωσε η διοίκηση του Ομίλου Μυτιληναίος κατά την ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές που πραγματοποιήθηκε χθες.

Η αισιοδοξία αυτή συμπυκνώνεται στην πρόβλεψη για καθαρά κέρδη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ αναμένονται για το 2017, την ώρα που προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο εταιρικός μετασχηματισμός του Ομίλου, ενώ έχει ήδη προσδιοριστεί ο επόμενος στόχος, που είναι η είσοδος στην αγορά ομολόγων. Σε αυτή τη βάση, ο Όμιλος εκτιμά ότι θα μπορεί να διανέμει σταθερά μερίσματα από φέτος.

Δυο μήνες πιο γρήγορα η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού

Το σχέδιο συγχωνεύσεων που περιλαμβάνεται στο πλάνο εταιρικό μετασχηματισμού του Ομίλου προχωράει με ταχείς ρυθμούς και οι διαδικασίες εξελίσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις προβλέψεις του χρονοδιαγράμματος.

 Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η συγκρότηση της η ενοποίηση των εταιριών του Ομίλου  θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα αφορούν μια ενιαία εταιρεία. Οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου θα συνεχιστούν από το 3ο τρίμηνο του 2017.

Με τη νέα δομή του ομίλου αναμένει την ομαλοποίηση των ταμειακών ροών, ενώ οι προεξοφλήσεις που σχετίζονται με την δομή των συμμετοχών θα μπορούσαν σταδιακά να εξαλειφθούν.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους προεξοφλήσεις είναι συνήθεις σε εταιρείες χαρτοφυλακίου, με ποικίλες επιχειρηματικές και διαχωρισμένους ισολογισμούς.

Ισχυρή δυναμική για «Αλουμίνιον» και το 2017

Ο Όμιλος αναμένει ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα συνεχίσει να έχει κορυφαίες επιδόσεις και το 2017. Η παραγωγή είναι πλήρως καλυμμένη με τιμές πάνω από 2.200 $ / tn, ενώ το κόστος μετρητών μειώθηκε σημαντικά σε 1.270 $ / tn.

Η ισχυρή δυναμική που επιδεικνύουν αυτό το διάστημα οι spot τιμές, πάνω από 1.900 $ / tn, ενισχύουν την αντιστάθμιση για το 2018, ενώ αναμένονται  ευκαιρίες και τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της παραγωγής της Κίνας κατά 6% αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα των τιμών, διαμορφώνοντας έτσι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική.

Θετικές προοπτικές για ενέργεια και κατασκευές

Ως προς τον ενεργειακό τομέα, κρίνεται ικανοποιητική η βελτίωση των τιμών ( το Δεκέμβριος 54 €/MW, ενώ ισχυρή είναι και για τον Ιανουάριο). Η συνεισφορά EBITDA αναμένεται να ανέλθει σε 65 εκατ. ευρώ το 2017, και τα εκτιμώμενα έσοδα από τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης είναι 19 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, όμως, ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα που απορρέει από εκκρεμότητες στο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως π.χ. σε σχέση με το μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας.

Ιδιαίτερα θετικές προοπτικές διαβλέπονται και για τη ΜΕΤΚΑ, που, εκτός από την κατασκευή μονάδων ενέργειας, επιδιώκεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς και πολύπλοκα βιομηχανικά πρότζεκτς. Οι πρόσφατες συμφωνίες σε Λιβύη και Γκάνα εξασφαλίζουν θετική ανάπτυξη σε διετή ορίζοντα.

Τα επόμενα βήματα

Στόχος του Ομίλου Μυτιληναίος είναι να διανέμει σταθερά μερίσματα από το 2017 και μετά. Όπως ειπώθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι θα μπορούσε να διανείμει το 35% των καθαρών κερδών της.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Όμιλο είναι η αξιοποίηση των αγορών ομολόγων. Ο Όμιλος εκτιμά ότι μπορεί να διατηρεί ένα συντελεστή μόχλευσης διπλάσιο του EBITDA, που θα μπορούσε ακόμα και να  διπλασιαστεί, στο βαθμό που υπάρχουν  αν υπάρχουν σχέδια / περιουσιακά στοιχεία προσθηκών που έχει νόημα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα