Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ενεργειακού κλάδου ποντάρουν στην αποθήκευση

Χρήστος Παναγούλης

Η αποθήκευση θα παίξει ρόλο κλειδί  για το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όλο και περισσότερες  χώρες εισέρχονται δυναμικά στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά  και στις μεταφορές με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Και μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να μην  προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη αφού είναι κάτι που ακούγεται συχνά, είναι σημαντικό όμως να διαπιστωθεί το κατά πόσο περιλαμβάνεται η αποθήκευση της ενέργειας στις προτεραιότητες όσων βρίσκονται στις  ηγετικές θέσεις των εταιρειών ηλεκτρισμού. Μια εικόνα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αναφέρει το energystoragereport, μπορεί να ληφθεί από όσα συζητήθηκαν στη διάσκεψη κορυφής που οργάνωσε το Bloomberg  στο Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου, και ειδικότερα στο πάνελ με συμμετέχοντες τους Antonio Mexia της EDP, Francesco Starace της Enel, Judith Hartmann της Engie και Philippe Sauquet της Total.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πως οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς και στη μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που οι συγκεκριμένες εταιρείες αναπτύσσουν και σκοπεύουν να προσφέρουν στους καταναλωτές καθώς και τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να αξιοποιήσουν για να παραμείνουν κερδοφόρες μέσα σε μια αγορά με υψηλό ανταγωνισμό. Με άλλα λόγια, το θέμα της αποθήκευσης δεν συζητήθηκε ευθέως, αποτελεί όμως καθοριστικό παράγοντα σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους ομιλητές.

Ανάμεσα στις τέσσερις, η εταιρεία που έχει δραστηριοποιηθεί περισσότερο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας είναι η Total, αγοράζοντας τη γαλλική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Saft το 2016 καθώς και μερίδιο της Iconic Materials τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Sauquet, η εταιρεία επενδύει στην ηλιακή ενέργεια για περισσότερα από σαράντα χρόνια και λόγω αυτής της εμπειρίας αναμένει ότι το κόστος της αποθήκευσης θα μειωθεί σημαντικά στο προσεχές διάστημα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα φωτοβολταϊκά, δίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο είναι ο ρυθμός επιτάχυνσης της αγοράς και εμείς θέλουμε να τον αυξήσουμε ακόμα περισσότερο, προσφέροντας στους πελάτες μας όλα αυτά που ζητούν» δήλωσε ο Sauquet. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Total αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει μόλις το 6% της δραστηριότητάς της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μέχρι το 2028 έχει στόχο να διπλασιάσει το συγκεκριμένο ποσοστό.

Ένα θέμα που απασχόλησε όλους τους ομιλητές είναι και η ισορροπία ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα και στην καθαρή ενέργεια. Ο Antonio Mexia δήλωσε ότι προτεραιότητα της EDP αποτελεί το να μην είναι η εταιρεία απλά ακόλουθος των εξελίξεων.  Οι εταιρείες, όπως ανέφερε, πρέπει να βρίσκουν χώρο, να αναπτύσσουν σχέδια, να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, να προσφέρουν ασφάλεια στους πελάτες και να μπορούν να διαχειρίζονται τις ανάγκες τους. Η αποθήκευση της ενέργειας είναι ιδιαίτερης σημασίας για όλα αυτά, αφού η μεγάλη πρόκληση που η εταιρείες ενέργειας έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι το να συμπεριλάβουν την αποθήκευση στα σχέδιά τους και να μπορούν να παραδίδουν την ενέργεια την στιγμή που ο καταναλωτής  τη χρειάζεται.

Στους ίδιους τόνους μίλησε και η εκπρόσωπος της γαλλικής Engie, Judith Hartmann. Σύμφωνα με την Hartmann, η εταιρεία πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάσει, να αναπτύξει, να θέσει σε εφαρμογή και να ολοκληρώσει ένα συνολικό πλάνο. Παράλληλα, ανέφερε  ότι αν οι εταιρείες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας παρουσιάσουν προϊόντα και επιλογές ελκυστικές για τις επιχειρήσεις του κλάδου, που να βοηθούν σημαντικά στην απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, τότε θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση και με μεγάλη ζήτηση. «Στις μέρες μας οι καταναλωτές ενδιαφέρονται και για την προέλευση του ρεύματος που καταναλώνουν. Θέλουν να γνωρίζουν από πού προέρχεται και αν η υποστήριξή τους βοήθησε στο να προστεθεί  άλλο ένα αιολικό η φωτοβολταϊκό πάρκο στο δίκτυο».

Τον τελευταίο χρόνο η συζήτηση για την μεγάλη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας είναι έντονη και έχει απασχολήσει μεγάλο μέρος του διεθνούς τύπου και όχι μόνο. Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της γαλλικής EDF δήλωσε ότι η εταιρεία έχει σκοπό να ηγηθεί στην αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να επενδύσει 10 εκατομμύρια δολάρια στην αποθήκευση ενέργειας μέχρι το 2035, ενώ και η E.On εγκατέστησε πρόσφατα μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας σε κάποια από τα αιολικά πάρκα που διαθέτει.

Η Enel από την άλλη, εξαγόρασε τον προηγούμενο χρόνο της αμερικάνικη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EnerNOC, που μπορεί να μην δραστηριοποιείται στην τομέα της αποθήκευσης, αλλά ο εκπρόσωπος της Enel, Francesco Starace τόνισε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω του ότι υπάρχει ευθυγράμμιση των συμφερόντων των εταιρειών και των καταναλωτών για να απανθρακοποιηθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχει και η αντίστοιχη τεχνολογική πρόοδος που επιτρέπει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι εταιρείες πρέπει να φανούν ιδιαίτερα σκληρές στον περιορισμό του κόστους τους αν θέλουν να επιβιώσουν με τα νέα δεδομένα. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της αποθήκευσης.

Από τη μία η εταιρείες του κλάδου βλέπουν τις προοπτικές που ανοίγονται στην αποθήκευση ενέργειας και θέλουν να επενδύσουν σε αυτή, από την άλλη όμως η διασφάλιση της βιωσιμότητας και η κερδοφορία αποτελούν προτεραιότητα για τους επενδυτές.

Οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες που προμηθεύονται με μακροχρόνια συμβόλαια θα ασκήσουν σκληρή πίεση για την τιμή, επομένως οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν τις υπηρεσίες εκείνες που θα έχουν ζήτηση και θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. Οι εταιρείες που θα καταφέρουν να προσφέρουν τις ζητούμενες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, και να πείσουν ότι μπορούν να παρέχουν προστιθέμενη οικονομική αξία με το προϊόν τους, θα είναι αδιαμφισβήτητα οι μεγάλοι νικητές.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα