Skip to main content
Menu
English edition

NOME: Νέα δημοπρασία το Νοέμβριο λέει ο ΛΑΓΗΕ αλλά μάλλον πάει για αργότερα – Πως θα καθοριστεί η νέα τιμή εκκίνησης

Γιώργος Φιντικάκης

Σενάρια μετάθεσης της επόμενης δημοπρασίας υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος από τις 15 Νοεμβρίου που εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ για μέσα στο Δεκέμβριο ή και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εξετάζει η ΡΑΕ, που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση για μια εβδομάδα την εισήγηση του λειτουργού της αγοράς. 

Σύμφωνα με αυτήν, η ετήσια δημοπρατούμενη ποσότητα ρεύματος για το 2017 θα ανέλθει σε 675 MWh/h, “σπασμένη” σε τέσσερα ετήσια προθεσμιακά προϊόντα που θα διατεθούν ανά τρίμηνο με βάση το παρακάτω πρόγραμμα :

·         135 MWh/h, με ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας την 15η/11/2016.

·         140 MWh/h, στις 14/2/2017.

·         200 MWh/h, στις 16/5/2017.

·         200 MWh/h, στις 11/7/2017.

Την πρόταση αυτή του ΛΑΓΗΕ, η ΡΑΕ έθεσε μέχρι και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, μετά τη λήξη της οποίας, και αφού λάβει υπόψιν τα σχόλια των συμμετεχόντων, θα ανακοινώσει την ετήσια ποσότητα των προς δημοπράτηση προθεσμιακών προϊόντων για το 2017, τον καταμερισμό της, και το πρόγραμμα διεξαγωγής των δημοπρασιών.

Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί του χρόνου είναι δεδομένη, δηλαδή 675 MWh/h, και δεν πρόκειται να αλλάξει. Εξετάζεται ωστόσο να τροποποιηθεί ο χρόνος διεξαγωγής της επόμενης δημοπρασίας, και αντί να διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου, όπως εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ, αυτό να γίνει αργότερα (ίσως παρασύροντας και τις επόμενες δημοπρασίες του έτους).

Η αγορά δεν πρόλαβε να "χωνέψει" τα 460 MWh/h

Στο εσωτερικό της ΡΑΕ επικρατεί προβληματισμός κατά πόσο είναι σκόπιμο, είκοσι μόλις ημέρες μετά τη λήξη της πρώτης δημοπρασίας, να βγουν προς διάθεση και νέες ποσότητες ρεύματος, όταν οι προμηθευτές δεν έχουν ακόμη προλάβει να “χωνέψουν” τις πρώτες (460 MWh/h). Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος περιορισμένης συμμετοχής και μικρού ενδιαφέροντος από τους παίκτες της αγοράς σε αυτή τη δεύτερη δημοπρασία, εξ' ου και η σκέψη να μετατεθεί για αργότερα, δηλαδή εντός του πρώτου τριμήνου.

Εφόσον πάντως επικρατήσει η άποψη να διεξαχθεί και δεύτερη δημοπρασία εντός του 2016, προκειμένου να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των εταιρειών για το 2017, τότε η τιμή εκκίνησης θα παραμείνει υποχρεωτικά ίδια με εκείνη της πρώτης. Δηλαδή στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα, ακριβώς όπως προέβλεπε η υπουργική απόφαση του ΠΕΝ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά και τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Αντίθετα, εντός του 2017 η τιμή εκκίνησης κάποια στιγμή θα αλλάξει, πιθανότατα, δε, προς τα κάτω.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο, δύο παράγοντες καθορίζουν την τιμή εκκίνησης μιας δημοπρασίας:

·         Η τιμή των δικαιωμάτων CO2, (πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά). Ο προσδιορισμός της τιμής forward των ρύπων γίνεται από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο εντός του Δεκεμβρίου κάθε έτους.

·         Τα οικονομικά - κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ τα οποία «βγαίνουν» κάθε Μάρτιο, αλλά ελέγχονται και θεωρούνται αξιόπιστα περίπου γύρω στον Ιούνιο κάθε έτους.

Με βάση πάντως τα σημερινά δεδομένα, αλλά και τις προβλέψεις της αγοράς, οι τιμές των ρύπων  εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες και δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσουν προς τα κάτω την τιμή το 2017, σε επίπεδα χαμηλότερα των 37,35 ευρώ / μεγαβατώρα.

Αν και ακόμη η ΡΑΕ δεν έχει αποφασίσει για το πρόγραμμα, το σενάριο που είναι το πιθανότερο, είναι κάποιες εκ των δημοπρασιών για το 2017 να γίνουν με τη σημερινή τιμή εκκίνησης και κάποιες με διαφορετική, όπως αυτή θα προκύψει από σχετική γνωμοδότηση της Αρχής και απόφαση του ΥΠΕΝ.

Στόχοι, μερίδια, διάρκεια

Στόχος του προγράμματος δημοπρασιών του 2017, είναι να έχει μειωθεί κατά επιπλέον 12% το μερίδιο της ΔΕΗ, και να έχει πέσει στο 75,24% του συνόλου της αγοράς.

Σε αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί και η ποσότητα ύψους 675 MWh/h. Θυμίζουμε ότι τα 460 MWh/h που είχαν διατεθεί στην πρώτη δημοπρασία της 25η Οκτωβρίου ισοδυναμούσαν με μερίδιο αγοράς 8% της ΔΕΗ.

Οπως και τα πρώτα, έτσι και τα προθεσμιακά προιόντα ρεύματος του 2017 είναι ετήσιας διάρκειας (8.760 ώρες), ενώ εφόσον εγκριθεί η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, τότε για τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν στις 15 Νοεμβρίου η φυσική τους παράδοση θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2017, γι' αυτές που θα διατεθούν στις 14 Φεβρουαρίου, η παράδοση προγραμματίζεται για την 1η Απριλίου, για εκείνες της 16ης Μαίου η παράδοση θα γίνει την 1η Ιουλίου, κ.ό.κ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα