Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μανιάτης: Αύξηση 50% στα έσοδα του δημοσίου από τα μισθώματα των μεταλλείων

Μια νέα τάξη πραγμάτων» δημιουργεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να τροποποιήσει τις διατάξεις των άρθρων 84 και 176 του Μεταλλευτικού Κώδικα, υποστήριξε στη Βουλή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι επί σαράντα ολόκληρα χρόνια - από το 1973- η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε τολμήσει να πειράξει τον τρόπο υπολογισμού των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι εκμεταλλευτές των Μεταλλείων.

«Αυτό κάνουμε σήμερα και είναι απολύτως ακατανόητο να εκφράζονται αντιδράσεις» δήλωσε ο κ. Μανιάτης και εξήγησε ότι προβλέπονται τέσσερις ή πέντε κατηγορίες ποσοστών, ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των μεταλλευμάτων για τα δημόσια μεταλλεία. Υψηλός βαθμός μισθώματος όταν υπάρχει μηδενική επεξεργασία, αλλά χαμηλό μίσθωμα όταν γίνεται μεγάλη επεξεργασία ή παράγεται τελικό προϊόν, καθώς η καθετοποίηση της παραγωγής σηματοδοτεί  περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Με την πρόταση του Υπουργείου αυξάνεται από 50% έως 100% το ποσοστό των μισθωμάτων επί των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, με βάση την τιμή πώλησης του προϊόντος. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, «από τη συγκεκριμένη παρέμβαση τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%, ενώ για πρώτη φορά από τα μεταλλευτικά ορυκτά έχει λαμβάνειν και η τοπική κοινωνία ένα ποσοστό 20%, ως ένα είδος τοπικού ανταποδοτικού πόρου προς τους ΟΤΑ».

Ο κ. Μανιάτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο Νομοθετικής βελτίωσης, προκειμένου οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το άρθρο 84 να αρχίσουν από την επόμενη χρονιά, ώστε να δοθεί ένα περιθώριο αρκετών μηνών στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και από την 1/1/2013 να τεθούν σε ισχύ τα νέα αυξημένα μισθώματα.

Για την τροποποίηση του άρθρου 176, που προέβλεπε ότι «επί μεταλλείων ή των προϊόντων αυτών, απαγορεύεται η επιβολή οιασδήποτε τοπικής ειδικής φορολογίας ή εισφοράς υπέρ τοπικής Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής, ή κοινωφελούς σκοπού», ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για απαράδεκτη Διάταξη που δεν υπήρχε σε άλλο Νομοθέτημα προηγμένου κράτους. Στο εξής, με κοινή Υπουργική απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών θα επιβληθεί τέλος για τις ενεργές, τις αποθεματικές και τις αργούσες παραχωρήσεις των ιδιωτικών μεταλλείων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν μίσθωμα σε αντίθεση με τα δημόσια μεταλλεία.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σήμερα - χωρίς να συνυπολογιστούν τα ιδιωτικά μεταλλεία που βρίσκονται εν λειτουργία, αλλά όσα είναι δεσμευμένα και είναι σε αργία, δηλαδή κατέχουν δημόσια γη που δεν αξιοποιείται - υπάρχουν στη χώρα μας εκατόν ογδόντα επτά (187) παραχωρήσεις μεταλλείων που χρησιμοποιούνται για αποθεματικούς λόγους και καταλαμβάνουν συνολική έκταση 1.256.000 στρεμμάτων, ενώ οι αποθεματικές σε αργία μεταλλευτικές παραχωρήσεις ανέρχονται σε τριακόσιες δέκα (310), συνολικής έκτασης  2.100.000 στρεμμάτων.

«Διαφωνεί οποιοσδήποτε ότι πρέπει μετά από τριάντα, σαράντα ή πενήντα χρόνια από τότε που αυτά είχαν παραχωρηθεί, να τα ξεκαθαρίσει το ελληνικό δημόσιο και να διερευνήσει εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να προκηρύξει διεθνείς διαγωνισμούς για προσέλκυση επενδυτών και δημιουργία θέσεων εργασίας;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.
Όπως μάλιστα προανήγγειλε, η Υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το τέλος, θα εκπίπτει η κυριότητα από εκείνον που έχει την εκμετάλλευση και ο οποίος επί τριάντα, ή σαράντα χρόνια, πιθανά δεν έχει κάνει τίποτα.
«Η ιστορία των υδρογονανθράκων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που κάνουμε στον Μεταλλευτικό Κώδικα, όπου εκείνα που συζητούμε είναι της τάξης των 6%, 7%, 8%, 10% επί των τιμών πώλησης» απάντησε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ σε ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Χαλβατζή. Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, «είναι ρεαλιστικό να αναμένει η Ελλάδα προσφορές για ποσοστά από 40% έως 60% για τους υδρογονάνθρακες, ανάλογα με τα κοιτάσματα που θα ανακαλυφθούν.»

Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση ότι μπορεί στην Ελλάδα να μπει το πρώτο γεωτρύπανο στο τέλος του 2012. Αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου, ο κ. Μανιάτης θύμισε ότι η Λευκωσία ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες το 2005 με την επιλογή συμβούλου και την προκήρυξη σεισμικών ερευνών και έβαλε γεωτρύπανο το 2011, μετά από έξι χρόνια. «Εμείς κινούμαστε ταχύτατα αλλά όχι απρόσεκτα, ώστε να μην κάνουμε το μοιραίο λάθος, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση δεκαετιών», κατέληξε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα