Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

"Κλείνουν" την αγορά λιανικής οι υψηλές τιμές στα ΝΟΜΕ - Οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στα 700MW που θα “βγουν” τον Οκτώβριο

Χρήστος Στεφάνου

Σε μη βιώσιμα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλής δημοπρατούμενης ποσότητας, με τις μεγάλες ανάγκες των προμηθευτών να εξασφαλίσουν, εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην αγορά, ενέργεια σε “κλειδωμένη” τιμή, αποδείχθηκε… “εκρηκτικός”.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν πηγές των εταιρειών προμήθειας, με τις τιμές της χθεσινής δημοπρασίας τα περιθώρια για τους προμηθευτές είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα ενώ για κάποιους πελάτες της Μέσης Τάσης υπάρχουν συμβόλαια εταιρειών σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος που διαμορφώνεται.

Συγκεκριμένα τα 43 ευρώ του ΝΟΜΕ για τη μέση τάση οδηγούν σε κόστος χονδρικής, μαζί με τις λοιπές επιβαρύνσεις, περίπου στα 60,5 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν για κάποιους πελάτες έχουν κλειστεί συμβόλαια σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή αυτή (60,5 ευρώ η μεγαβατώρα)

Αντίστοιχα για τη χαμηλή τάση, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, τα 43 ευρώ της δημοπρασίας οδηγούν σε κόστος χονδρικής, εάν περιληφθούν και οι λοιπές επιβαρύνσεις, περίπου στα 65 ευρώ, επίπεδο που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ.

Με τις τιμές αυτές και για τους επόμενους μήνες η αγορά κλείνει και εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου ότι δύσκολα θα εμφανίσει και αυτή ακόμα την αύξηση 1% που παρατηρείτο το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς με τιμές NOME που ξεπερνούν τα 38 ευρώ η μεγαβατώρα, οι δυνατότητες ανάπτυξης πελατολογίου περιορίζονται δραστικά, πολώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τιμές στα 43 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα επίπεδα των 43 ευρώ δυσκολεύουν ακόμη και για trading ενέργειας, όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στο διασυνοριακό εμπόριο, ιδιαίτερα όταν για πολλές ώρες η αγορά της Ιταλίας κινείται στα 40 ευρώ, ενώ ακόμη και στην Ουγγαρία οι τιμές βρίσκονται στα 38 ευρώ. Πάντως η "δυναμική" συμμετοχή traders στη δημοπρασία, παρότι αφορούσε ποσότητες που δεν καθορίζουν την τελική έκβαση, έχει επαναφέρει τον προβληματισμό στη ΡΑΕ σχετικά με την ανάγκη να τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή ρεύματος προερχόμενου από τα NOME. Σε μια τέτοια κατεύθυνση αντιδρούν ως γνωστόν σθεναρά οι θεσμοί.

"Πέναλτι" αφού δεν πιάσαμε το στόχο

Είναι δε γεγονός ότι οι εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν, προς ώρας τουλάχιστον, την επιμονή της τρόικας (και συγκεκριμένα της Κομισιόν) για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME. Αυτή η εξέλιξη μάλιστα (αύξηση των ποσοτήτων) θα έρθει ήδη από την επόμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου, μετά τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. 

Εκεί, με βάση τα δεδομένα όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί,  οι ποσότητες του δημοπρατούμενου ρεύματος θα είναι μεγάλες και συνεπώς είναι πολύ πιθανόν να δούμε την τιμή να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα με βάση τα τωρινά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί η συνολική ποσότητα που θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο θα είναι πάνω από 700 MWh/h, και αυτό γιατί:

    •    Καταρχάς ούτως ή άλλως για την τέταρτη δημοπρασία η ΡΑΕ είχε ορίσει αυξημένες – σε σχέση με τις άλλες τρεις δημοπρασίες του έτους – ποσότητες, δηλαδή 245 MWh/h.

    •    Σε αυτές θα προστεθεί το ποσοστό 4% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 220 MWh/h.

    •    Επιπλέον, θα προστεθούν οι ποσότητες που αφορούν το «πέναλτι» που έχει πλέον η χώρα μας, δεδομένου ότι δεν έπιασε κατά το review του Ιουνίου τους στόχους που έχει αναλάβει. Το «πέναλτι» αυτό υπολογίζεται σε περίπου 250 MWh/h, καθώς ο ενδιάμεσος στόχος για τον Ιούνιο είναι 81% (για το τέλος του 2017 είναι 75,24%) και το μερίδιο της ΔΕΗ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ είναι στο 85,5%. Αυτή η διαφορά του 4,5% αντιστοιχεί στις περίπου  250 MWh/h του "πέναλτι".

Το άθροισμα των τριών παραπάνω ποσοτήτων οδηγούν σε ποσότητες περί τα 715 – 720 MWh/h.

Πρόκειται για μια σημαντική ποσότητα ρεύματος την οποία είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσουν οι εταιρείες προμήθειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους, τόσο για την εξυπηρέτηση του υπάρχοντος πελατολογίου τους, όσο και για την ανάπτυξή τους.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα