Skip to main content
Menu
English edition

«Κλειδί» η άμεση εξόφληση του Αυγούστου για τους φωτοβολταϊκούς – Νέα συνάντηση με Παναγιωτάκη την επόμενη εβδομάδα

Δημήτρης Κοιλάκος

Την άμεση εξόφληση της παραγωγής του Αυγούστου και τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να μειωθεί σημαντικά η καθυστέρηση στις πληρωμές θέτουν ως προϋπόθεση οι παραγωγοί ΑΠΕ, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα σε κλίμα συνεργασίας με τη ΔΕΗ και όχι στις δικαστικές αίθουσες.

Αυτό το σαφές μήνυμα έχουν μεταφέρει οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών παραγωγών στον πρόεδρο της ΔΕΗ, με τον οποίο συναντήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, δίνοντας παράλληλα ένα περιθώριο 10 ημερών, ώστε η επιχείρηση να συντονίσει την οικονομική της διαθεσιμότητα.

Η προθεσμία που έθεσαν στη ΔΕΗ ο ΣΠΕΦ και ο ΠΣΑΦ με εξώδικο, με το οποίο ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης ετίθετο προ των ευθυνών του για υπεξαίρεση ανεξόφλητων ποσών που, όπως υποστηρίζουν, οφείλει από είσπραξη ΕΤΜΕΑΡ στον ΛΑΓΗΕ (μέσω ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), λήγει στις 18/3.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των παραγωγών εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιδείξουν καλή θέληση, παρέχοντας ένα μικρό επιπλέον περιθώριο στην επιχείρηση προτού προχωρήσουν σε ακόμα πιο πιεστικές ενέργειες.

Όπως, όμως, δηλώνουν εκπρόσωποι του ΠΣΑΦ, επ’ ουδενί δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από όσα συναποφάσισαν το τελευταίο διάστημα, με βασικό στόχο την άμεση μείωση της υπερημερίας στις 120 ημέρες.

Σε αυτά τα πλαίσια, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτή, αναμένεται να δρομολογηθούν και οι οριστικές εξελίξεις, αφού τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν καθησυχάζουν τους εκπροσώπους των παραγωγών.

Το σημείο-κλειδί είναι το αν θα έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση της παραγωγής Αυγούστου μέχρι την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Καταλύτης εξελίξεων το «δικαστικό μέτωπο»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι έχει ανοίξει «δικαστικό μέτωπο» φαίνεται ότι επιδρά καταλυτικά στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατάθεση των αγωγών από το ΛΑΓΗΕ έναντι των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, με τον ΠΣΑΦ και τον ΣΠΕΦ να ετοιμάζουν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της διεκδίκησης του λειτουργού.  

Με τη σειρά τους, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις έναντι της ΔΕΗ, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει ήδη προχωρήσει σε αγωγή και το ΔΕΔΔΗΕ να έχει αποστείλει εξώδικα.

Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα επιδόθηκε και το εξώδικο για την επαπειλούμενη μήνυση κατά της ΔΕΗ και του προέδρου της από τους δυο Συνδέσμους.

Η πίεση που ασκείται από τις κινήσεις αυτές φαίνεται ότι έχει ήδη αποφέρει κάποια πρώτα αποτελέσματα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ κατέβαλε περίπου 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία εξοφλήθηκε ένας μήνας στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Πάντως, η πλευρά του ΠΣΑΦ παραμένει επιφυλακτική, εκτιμώντας ότι αυτή την ώρα δεν μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη για τις κινήσεις της ΔΕΗ.

Στον απόηχο, πάντως, και του χθεσινού ρεπορτάζ του energypress, ο ΠΣΑΦ εκτιμά ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να κινηθεί πολύ προσεκτικά υπό το βάρος και των εναντίον της κινήσεων δια της νομικής οδού. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι καθοριστική για τις εξελίξεις μπορεί να είναι και η παρέμβαση της ΡΑΕ. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει μέλος της διοίκησης του ΠΣΑΦ: «Όλοι κρινόμαστε και μακάρι η ΡΑΕ να διαψεύσει την πεποίθηση που υπάρχει ότι δεν είναι διαθέσιμη να εξαντλήσει τα περιθώρια καταλυτικής παρέμβασης που -εκ του νόμου- έχει το δικαίωμα...». ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα