Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γ. Τσιπουρίδης: Η ώρα της κλιματικής δικαιοσύνης - Τρείς υποθέσεις ιστορικής σημασίας που έρχονται από τις ΗΠΑ

Η παγκόσμια προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής πήρε μια νέα τροπή με μια σειρά από δικαστικές προσφυγές που μάλιστα είχαν και θετική, για την ώρα, εξέλιξη για τους ενάγοντες. Όλα αυτά διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, αλλά αν τελεσιδικήσουν υπέρ των εναγόντων, σίγουρα θα έχουν παγκόσμιο νομικό αντίκτυπο, δημιουργώντας τουλάχιστον ηθικό δεδικασμένο.

Για παράδειγμα αν στο Σαν Φρανσίσκο στην αγωγή υποστηρίζεται ότι «….οι πετρελαϊκές εταιρείες ……θα πρέπει να αναλάβουν τη δαπάνη των μέτρων προσαρμογής, όπως η κατασκευή θαλάσσιων τειχών.», τι να πουν στον Ειρηνικό ωκεανό όλα τα μικρά νησιωτικά κρατίδια, που έχουν ήδη χάσει τη γη τους από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όπως και να ‘χει είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και την κατάληξη της θα την παρακολουθούν με αγωνία από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τις μικρές ατόλες.      

Δικαστής στις ΗΠΑ αναγνωρίζει το δίκαιο των πόλεων να ενάγουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων για δαπάνες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο πριν λίγες μέρες. Ο δικαστής William Alsup δέχτηκε το δικαίωμα δύο πόλεων να μηνύσουν τους υπεύθυνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

"Αυτό θα είναι το πλησιέστερο που έχουμε δει σε δίκη για την κλιματική επιστήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Michael Burger, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Νομικής της Κλιματικής Αλλαγής, Sabin, στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Η απόφαση του δικαστή William Alsup είναι "μια μεγάλη ανατροπή", επειδή ως τώρα τα δικαστήρια έκριναν ότι εξαρτάται από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και τους νομοθέτες και όχι από δικαστές, να βάλουν σε τάξη τους ρυπαντές.

Το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που μαζί με το Όκλαντ άσκησε αγωγή για την αλλαγή του κλίματος εναντίον των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ορυκτών καυσίμων τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες Chevron, ConocoPhillips,  ExxonMobil, BP και Royal Dutch Shell γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας αποτελούν καταστροφικό κίνδυνο για τους ανθρώπους και επομένως θα πρέπει να αναλάβουν τη δαπάνη των μέτρων προσαρμογής, όπως είναι η κατασκευή θαλάσσιων τειχών.

Ο δικαστής Alsup έδωσε εντολή στις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο δικαστήριο με μια παρουσίαση σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα καταγράφει την ιστορία της επιστήμης της αλλαγής του κλίματος, ενώ το δεύτερο μέρος θα παρουσιάσει την πλέον επίκαιρη διαθέσιμη σήμερα κλιματική επιστήμη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το τήξη των παγετώνων, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις παράκτιες πλημμύρες.

Απέτυχε ο Τραμπ να μπλοκάρει την αγωγή 21 παιδιών για προστασία των δικαιωμάτων τους στο κλίμα.

Τριμελές εφετείο, ομόφωνα, απέρριψε τις «δραστικές και υπέρμετρες» προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπλοκάρει την αγωγή ορόσημο κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις επικίνδυνες ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της, οι οποίες παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα των νέων.

Έτσι, μετά από αυτή την πρώτη νίκη, οι ενάγοντες, 21 παιδιά, θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον Τραμπ και την κυβέρνηση του στην πολύ σημαντική αυτή δίκη, στην οποία επιδιώκεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα συνταγματικά συμβατό εθνικό σύστημα ενέργειας και ένα επιστημονικά βασισμένο πρόγραμμα δράσης ανάκαμψης του κλίματος.

"Σήμερα, το εφετείο συντάχθηκε με την πρόοδο", δήλωσε η 18χρονη ενάγουσα Βικτώρια Barrett από το White Plains, της Νέας Υόρκης. "Είμαι ευγνώμων που εγώ οι συνάδελφοί μου θα ακουστούμε και ότι η επιστήμη του κλίματος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Η διοίκηση του Τραμπ προσπάθησε να αποφύγει τη δίκη, αλλά δεν μπορούν να μας αγνοήσουν. Το μέλλον μας είναι δική μας επιλογή και πιστεύω ότι τα δικαστήρια θα προστατέψουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα."

Εδώ τα 21 παιδιά που τα έβαλαν με τον Τραμπ και κέρδισαν

Η Νέα Υόρκη μηνύει πετρελαϊκές εταιρείες για την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση της Νέας Υόρκης ενάγει τις πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, επιδιώκοντας να τις καταστήσει υπεύθυνες για τις σημερινές και μελλοντικές ζημίες στην πόλη της Νέας Υόρκης από την αλλαγή του κλίματος.

Η αγωγή που κατατέθηκε κατά της BP, της Chevron, της Conoco-Phillips, της ExxonMobil και της Royal Dutch Shell επικαλείται ότι οι εταιρείες μαζί παρήγαγαν το 11% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου μέσω των προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν πουλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, τις κατηγορεί ότι οι ίδιες εταιρείες και ο βιομηχανικός κλάδος στον οποίο ανήκουν γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά προσπάθησαν να τις αποκρύψουν.

"Σε αυτήν την υπόθεση, η πόλη επιδιώκει να μεταφέρει το κόστος προστασίας της πόλης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πίσω στις εταιρείες που έχουν κάνει σχεδόν ό, τι μπορούσαν για να δημιουργήσουν αυτή την υπαρξιακή απειλή", αναφέρει η αγωγή που άσκησε ο σύμβουλος της New York Corporation, Zachary Carter.

Γιάννης Τσιπουρίδης

15/03/2018

 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα