Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ για την καθυστέρηση στο βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ - Κίνδυνος και για αντιστάθμιση και διακοψιμότητα

Χρήστος Στεφάνου

Σοβαρότατες επιπτώσεις για το ενεργειακό κόστος και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας θα έχει πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση, από πλευράς της κυβέρνησης, σε σχέση με την επίσημη υποβολή του σχεδίου προσαρμογής στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις ενισχύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Αυτό επισημαίνει επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ που εστάλη προ ημερών στο ΥΠΕΝ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως υποστηρίζει η ενεργοβόρος βιομηχανία, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. 

Και ενώ θεωρητικά, το σχέδιο προσαρμογής αφορά στις μειώσεις που απολαμβάνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για το ΕΤΜΕΑΡ, εάν μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 δεν έχει εγκριθεί το σχέδιο προσαρμογής, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος όχι μόνο να κριθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση το παρόν σχήμα για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά να υπάρξουν προφανείς συνέπειες (μπλοκάρισμα) και για τα υπόλοιπα εν ισχύ σχήματα  κρατικών ενισχύσεων προς τις επιλέξιμες βιομηχανίες της χώρας όπως ο μηχανισμός αντιστάθμισης για το έμμεσο κόστος των δικαιωμάτων CO2 και η διακοψιμότητα. 

Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη αλλά και στον αν. υπουργό ανάπτυξης Α. Χαρίτση, για την εφαρμογή των κατευθυντήριων Γραμμών με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου 2019 απαιτούνται μια σειρά ενεργειών πέραν της υποβολής από το υπουργείο ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής. Ειδικότερα απαιτείται:

  • Υλοποίηση κατάλληλης υποδομής από το ΛΑΓΗΕ για τη διαχείριση του μηχανισμού
  • Δημιουργία και έγκριση Μητρώου επιλέξιων επιχειρήσεων
  • Έκδοση απόφασης της ΡΑΕ για τον επιμερισμό του ΕΤΜΕΑΡ για κάθε κατηγορία καταναλωτή (μεσοσταθμική χρέωση χωρίς τις εκπτώσεις)

Η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι απαιτείται χρόνος πάνω από 4 μήνες για τις συγκεκριμένες ενέργειες και επομένως θα πρέπει άμεσα να υποβληθεί στην ΕΕ το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής και παράλληλα ο ΛΑΓΗΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση της πληροφοριακής πλατφόρμας.

Στην επιστολή η ενεργοβόρος βιομηχανία υπενθυμίζει τη δέσμευση που ανέλαβε πέρυσι από τη ΓΣ του ΣΕΒ όταν τόνισε ότι στις άμεσες ενέργειές μας εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ που έχουν υιοθετηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο προσαρμογής

Όπως έχει αποκαλύψει το Energypress σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποβάλλει στην Κομισιόν σχέδιο προσαρμογής οι βασικές αρχές του οποίου είναι οι εξής:

  • Όλοι οι επιλέξιμοι κλάδοι, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα πληρώνουν χαμηλό ΕΤΜΕΑΡ το οποίο ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στο 15% της μεσοσταθμικής τιμής του ΕΤΜΕΑΡ που ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.
  • Για τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες θα υπάρχει ακόμα ευνοϊκότερο πλαφόν. Συγκεκριμένα,  οι επιχειρήσεις «εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας» (electro-intensity), δηλαδή εκείνες των οποίων η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πάνω από το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, θα πληρώνουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 0,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες βιομηχανίες (μέταλλα, χαλυβουργίες, τσιμέντα κ.λπ.) και να δώσει πραγματική ελάφρυνση στα κόστη τους.
  • Όσες ενεργοβόρες επιχειρήσεις πληρώνουν για ρεύμα κάτω από το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, θα πληρώνουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 4% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι είναι λίγες οι επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν το πλαφόν.
  • Τίθεται ελάχιστη τιμή ΕΤΜΕΑΡ 0,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για ορισμένους κλάδους όπως χάλυβας, αλουμίνιο κ.λπ.
  • Τέλος προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για επιμέρους ειδικές κατηγορίες καταναλωτών. Συγκεκριμένα, οι αγρότες θα πληρώνουν το 50% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, όπως και νοσοκομεία, υπουργεία, κρατικά κτίρια κ.λπ. Τα μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς θα πληρώνουν το 30% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, ενώ μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (20% του μεσοσταθμικού) θα πληρώνουν και τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα