Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη μονάδα «Πτολεμαϊδα 5»

 

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας 5 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ)  Πτολεμαΐδας, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ. κ. Γεώργιο Περιστέρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα ακόλουθα:

- «Η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την μελέτη και κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε τους τελευταίους οκτώ μήνες καθημερινό αγώνα: 

Τον αγώνα για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. 

Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία. Είναι μία ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς.»

Σχετικά με τη νέα πολύ μεγάλη επένδυση που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ο παρευρεθείς υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:

«Σήμερα χαιρετίζουμε την υπογραφή μιας σύμβασης η οποία: 

- αφενός αποτελεί ένα πρώτο βήμα εφαρμογής ενός ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου
- και αφετέρου εξελίσσει τη Δυτική Μακεδονία σε: 
• σημαντικό ενεργειακό κόμβο
• και όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα». 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή που θα έχει η νέα περιβαλλοντικά φιλική Μονάδα κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας της για:

• την προώθηση της Οικονομικής Ανάπτυξης, και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης,
• αύξηση της απασχόλησης,
• ενίσχυση των εργασιών πολλών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
• αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος κλπ.

Ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης παρουσίασε όλα τα τεχνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νέας Μονάδας.

Στο χαιρετισμός του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΑΕ κ. Γεώργιος Περιστέρης μίλησε για τη σημασία της συμφωνίας για την Πτολεμαΐδα, για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, για τη ΔΕΗ, για την ελληνική ενεργειακή αγορά αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. 

"Σηματοδοτεί την επανάκαμψη της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, καθώς σημαντικό μέρος της επένδυσης προβλέπεται να γίνει με χρηματοδότηση από το εξωτερικό. 

Σηματοδοτεί, επίσης, το πέρασμα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς σε μια νέα εποχή, με αυξημένη αποδοτικότητα λιγνιτικών μονάδων και με σαφώς καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα", είπε. 

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η  λιγνιτική μονάδα που η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει για λογαριασμό της ΔΕΗ θα αποτελεί την πλέον σύγχρονη, αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική μονάδα που θα έχει η ΔΕΗ κι η οποία θα επιτρέψει στην Επιχείρηση να αντικαταστήσει πεπαλαιωμένες, ρυπογόνες, ελάχιστα αποδοτικές και περιβαλλοντικά επιβαρυντικές μονάδες.

"Η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει μία πρότυπη μονάδα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος κι είμαστε περήφανοι για αυτό. Με τρόπο απολύτως διαφανή κερδίσαμε ένα δύσκολο διαγωνισμό, κάνοντας την καλύτερη οικονομικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προσφορά και θα κατασκευάσουμε μία οικονομική, αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική μονάδα για λογαριασμό της ΔΕΗ. Και θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως για αυτή την επιτυχία της ΤΕΡΝΑ όλα τα στελέχη μας που εργάστηκαν σκληρά για να γίνει η σημερινή ημέρα πραγματικότητα, αλλά και τους συνεργάτες μας από τον όμιλο Hitachi. 

Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. δεσμεύεται ότι εγκαίρως θα παραδώσει στη ΔΕΗ μία κορυφαία από κάθε άποψη μονάδα. 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο CEO της Hitachi Power Europe κ. Klaus-Dieter Rennert.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Hiroshi Toda με τη σύζυγό του, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών αρχών, παραγωγικών τάξεων, κρατικών υπηρεσιών και φορέων, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, στελέχη των εταιρειών ΤΕΡΝΑ, Hitachi κλπ, εκπρόσωποι τραπεζών, ΜΜΕ κλπ και ανώτερα στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ. 

Ολόκληρη η ομιλία Παπαγεωργίου

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μία τελετή-ορόσημο για όλους μας: Για τη ΔΕΗ, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για ολόκληρο το Νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία γενικότερα, για την Εθνική μας Οικονομία.

Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την μελέτη και κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», εκτός από την εξαιρετική οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική της σημασία έχει και έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης… Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει.  Για την Ελλάδα που, οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα.

Και συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε καθημερινό αγώνα: Τον αγώνα για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Με λίγες μόνο λέξεις, τον αγώνα για την Ανάπτυξη. Και – όπως έχω πει πολλές φορές – αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε. Επενδύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία. Είναι μία ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς!

Είναι μία «ψήφος εμπιστοσύνης» αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη από όλες τις επενδύσεις στην Ενέργεια, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και σημαντικά έσοδα για πλήθος μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια.

Και ταυτόχρονα, είναι ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ: η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα. Με οφέλη τόσο για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων.  Και ταυτόχρονα, με τον περιορισμό στο ελάχιστο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με δραστική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με σημαντικά λιγότερους ρύπους.

Όλα αυτά, για μία περιοχή που για 55 χρόνια αποτελεί βραχίονα της ενεργειακής παροχής για ολόκληρη τη χώρα! Και η οποία, παράλληλα, με τη νέα μονάδα εξασφαλίζει για άλλα 40 χρόνια την τροφοδοσία της με σχεδόν διπλάσια θερμική ενέργεια.

Κυρίες και κύριοι,

Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στην πόλη της Πτολεμαΐδας, εδώ που επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή άρχισε να παράγει ενέργεια η πρώτη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, για μία επένδυση που μετά από πολλά χρόνια αλλάζει και πάλι το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας. Μετά από κάποια χρόνια, όταν πια η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, πολλά θα έχουν αλλάξει, και είμαστε όλοι βέβαιοι πως θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο…

Μετά από κάποια χρόνια, την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, Βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Μέχρι τότε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τέτοιες επενδύσεις,  για τέτοια έργα, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες. Τον αγώνα μας για την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση του ανταγωνισμού και φυσικά τη βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Τον αγώνα που δίνουμε εδώ και οκτώ μήνες σταθερά, και είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα τον κερδίσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα που δίνουμε όλοι μας για την επιστροφή στην Ανάπτυξη. Κι όπως πολλές φορές έχω πει, πυλώνας ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας είναι μια ισχυρή ΔΕΗ».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ζερβού

«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς δεν αποτελεί απλά την απαρχή της μεγαλύτερης επένδυσης στην ιστορία της ΔΕΗ και μιας από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά και επειδή αποτελεί το έναυσμα για μια νέα ενεργειακή κατεύθυνση με επίκεντρο την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον άνθρωπο. 
Επιτρέψτε μου να πω, πως σε προσωπικό επίπεδο είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για μένα καθώς έχοντας αφιερώσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο χώρο της ενέργειας, σήμερα, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή της επιχείρησης, αυτή την πολύ σημαντική επένδυση. 
Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα των εργαζομένων και των στελεχών της ΔΕΗ. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλους όσους εργάστηκαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Όλοι μαζί – οι άνθρωποι της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία μας - αλλά και με πείσμα απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια – σήμερα βλέπουμε να γίνεται ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Σας ευχαριστώ όλους θερμά. 
Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της χώρας που συνέβαλλε αποφασιστικά και στηρίζει ουσιαστικά αυτό το εθνικής σημασίας ενεργειακό έργο. Σήμερα, παρευρίσκονται μαζί μας προσκεκλημένοι όχι μόνο από την ενεργειακή καρδιά της χώρας μας, τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από όλη τη Ελλάδα, για να σηματοδοτήσουμε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. 
Μια ενεργειακή επανεκκίνηση αν θέλετε, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του εθνικού μας καυσίμου, τον λιγνίτη, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας: 
• την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας 
• την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους 
• τη βιώσιμη ανάπτυξη 
• την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος 
Για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Αποτελεί την επιβεβαίωση του γεγονότος πως ο λιγνίτης για πολλές δεκαετίες συνεχίζει να είναι το ενεργειακό μας καύσιμο – που από τα έγκατα της Δυτικής Μακεδονίας τροφοδοτεί όλη τη χώρα και της επιτρέπει να βλέπει το ενεργειακό της μέλλον με αισιοδοξία.  Για τους κατοίκους της περιοχής, η νέα Μονάδα V – μαζί με πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες, καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες – επιτρέποντας τους να ζουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. 
Λιγνίτης και Περιβάλλον δεν είναι απαραίτητα όροι αντικρουόμενοι. 
Η νέα Μονάδα V, με την λειτουργία της αλλά και τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις θα αποδείξει πως ένα σωστό ενεργειακό μίγμα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μπορούν μαζί να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. 
Με την Πτολεμαΐδα V, την απόσυρση παλαιών – μη αποδοτικών και ρυπογόνων μονάδων, αλλά και την σταδιακή αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται με σύνεση και σεβασμό τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Η ΔΕΗ μαζί με την ανάδοχο εταιρεία, καλούνται να δημιουργήσουν την πλέον σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που θα ενσωματώνει τις πιο καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες. 
Η Μονάδα V, θα παράγει 660MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και 140MW για τηλεθέρμανση, που θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση και ζεστό νερό και το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με παλαιές ρυπογόνες και αντιοικονομικές μονάδες. 
Σχεδιάσαμε τη μονάδα αυτή με σκοπό να παράγει περισσότερο ενέργεια με λιγότερο λιγνίτη αλλά και ακόμα λιγότερους ρύπους. 
Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς η νέα Μονάδα V: 
• Μειώνει την κατανάλωση λιγνίτη κατά 40%, 
• Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, 
• Μειώνει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων 
• Μειώνει κατά 90% τις εκπομπές σωματιδίων. 
Ο συνδυασμός της μονάδας αυτής μαζί τις άλλες μας επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές μονάδες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας ένα ισορροπημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. 
Κυρίες και Κύριοι, 
Η Μονάδα V μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατ΄αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά αποτελεί συνέχεια των επενδύσεων μας ύψους 3 € δις που υλοποιήσαμε κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, ήδη: 
• Ολοκληρώνουμε τις νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη. 
• Τετραπλασιάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ΑΠΕ. 
• Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο που έχει κατασκευασθεί εδώ και πολλά χρόνια. 
• Υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών έργων. 
Επιπρόσθετα, ο Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί κάθε χρόνο ένα σημαντικότατο πρόγραμμα επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας. 
Στον τομέα των ΑΠΕ προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη όλων των μορφών τους, με στόχο την καθοριστική αύξηση του μεριδίου στην αγορά ΑΠΕ τα επόμενα έτη, δίνοντας ειδική έμφαση στη δημιουργία νέων Αιολικών Πάρκων, στην ανάπτυξη μεγάλων Φωτοβολταϊκών, στην έναρξη εκμετάλλευσης των σημαντικών πεδίων γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, στην υλοποίηση υβριδικών έργων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και στην ανάπτυξη της βιομάζας. 
Η αναπτυξιακή πορεία και επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ, συνδυάζονται με μία στρατηγική στήριξης της απασχόλησης, μέσα από την εξειδίκευση στην εργασία και την στήριξη νέων και καινοτόμων περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες και τους νέους ανθρώπους. 
Τώρα περισσότερο από ποτέ η ΔΕΗ προσφέρει μια νέα προοπτική ανάπτυξης, η οποία θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα και μέσο - μακροπρόθεσμα οφέλη για την πατρίδα μας. 
Στον τομέα της ενέργειας – οι προοπτικές αυτές σχετίζονται άμεσα με νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για ανάπτυξη και λειτουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, φυσικά, τη βελτίωση του περιβάλλοντος που ζούμε, ακριβώς δηλαδή ότι θα επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας V. 
Κυρίες και Κύριοι: 
Τα τελευταία χρόνια – δεν περιοριστήκαμε στις επενδύσεις 3 δις € που προανέφερα. Στην προσπάθεια μας για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, υλοποιήσαμε και μια σειρά από σημαντικές ενέργειες παρέχοντας παράλληλα και ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, όπως: 
• πολύ σημαντική μείωση του κόστους μας – πιστεύουμε τη μεγαλύτερη που έγινε από οποιονδήποτε άλλο φορέα στην Ελλάδα, 
• επιτυχημένη απόσχιση των Δικτύων – άσκηση δυσκολότατη, με πολύ θετικά αποτελέσματα, 
• στεκόμαστε κοντά στους πελάτες μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη κρίση, παρέχοντας πάνω από 400.000 διευκολύνσεις κατά το 2011 και περισσότερες από 700.000 κατά το 2012.  Με τις ενέργειες μας αυτές, αλλά και άλλες πολιτικές μας, συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορέσει, στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες που διανύουμε, να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 
Στη ΔΕΗ συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία. Με τον λιγνίτη, Τον άνεμο , Τη δύναμη του νερού, τον Ήλιο .
Μέσα από τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μας, το επενδυτικό μας πρόγραμμα αλλά και το τεράστιο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, η ΔΕΗ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία παρέχοντας στη χώρα εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης και ενέργεια για κάθε άνθρωπο». 

Βασικά σημεία της ομιλίας του Γ. Περιστέρη

«Νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για την Πτολεμαΐδα, για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, για τη ΔΕΗ, για την ελληνική ενεργειακή αγορά αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.

Σε μια εποχή που η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση και η ενεργειακή αγορά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, η επένδυση που ξεκινά η ΔΕΗ αποτελεί τομή.

Τομή, γιατί καταρχήν είναι μια μεγάλη επένδυση με πολλαπλά εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Σηματοδοτεί την επανάκαμψη της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, καθώς σημαντικό μέρος της επένδυσης προβλέπεται να γίνει με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Σηματοδοτεί, επίσης, το πέρασμα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς σε μια νέα εποχή, με αυξημένη αποδοτικότητα λιγνιτικών μονάδων και με σαφώς καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Ζερβός θα αναφερθεί διεξοδικά σε όλα αυτά.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επισημάνω ότι η λιγνιτική μονάδα που η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει για λογαριασμό της ΔΕΗ θα αποτελεί την πλέον σύγχρονη, αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική μονάδα που θα έχει η ΔΕΗ κι η οποία θα επιτρέψει στην Επιχείρηση να αντικαταστήσει πεπαλαιωμένες, ρυπογόνες, ελάχιστα αποδοτικές και περιβαλλοντικά επιβαρυντικές μονάδες.

Η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει μία πρότυπη μονάδα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος κι είμαστε περήφανοι για αυτό. Με τρόπο απολύτως διαφανή κερδίσαμε ένα δύσκολο διαγωνισμό, κάνοντας την καλύτερη οικονομικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προσφορά και θα κατασκευάσουμε μία οικονομική, αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική μονάδα για λογαριασμό της ΔΕΗ. Και θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως για αυτή την επιτυχία της ΤΕΡΝΑ όλα τα στελέχη μας που εργάστηκαν σκληρά για να γίνει η σημερινή ημέρα πραγματικότητα, αλλά και τους συνεργάτες μας από τον όμιλο Hitachi.

Εδώ και χρόνια έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες απόψεις για την ελληνική ενεργειακή αγορά. Μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής κι ακμάζουσα ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, χωρίς μία ισχυρή ΔΕΗ, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη, όμως, αγορά. Η ΔΕΗ πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα μιας πραγματικά απελευθερωμένης, ορθολογικής κι υγιούς ενεργειακής αγοράς. Επίσης, εκτιμούμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μη δημόσια ΔΕΗ, πριν η αγορά ισορροπήσει απελευθερωμένη. Αν αυτό είχε γίνει χρόνια πριν, να είστε σίγουροι ότι η ΔΕΗ θα ήταν σήμερα μία από τις ισχυρότερες ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση κι η ενεργειακή αγορά θα ήταν πιο υγιής κι αποδοτική.

Πολύς λόγος γίνεται και για το ενεργειακό μίγμα στην ελληνική αγορά. Γνωρίζετε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή στην ΝΑ Ευρώπη.

Ακούγονται διάφορες αιτιάσεις για δήθεν εμμονή της ΔΕΗ στο λιγνίτη λόγω της Πτολεμαΐδας 5. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη.

Δεν μπορεί να λέγεται αυτό όταν ως χώρα έχουμε αποδεχθεί να διατηρούμε σε λειτουργία απαρχαιωμένες λιγνιτικές μονάδες που έχουν τεράστιο κόστος, εξαιρετικά χαμηλή αποδοτικότητα και οδυνηρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία κατοίκων κι εργαζομένων.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο λιγνίτης είναι δυνατόν να απουσιάζει από το εθνικό ενεργειακό μας μίγμα. Όμως, αντί να κατασπαταλάται σε παλαιού τύπου μονάδες, ο λιγνίτης πρέπει να χρησιμοποιείται ορθολογικά, αποδοτικά και με τον βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει εθνική ενεργειακή επάρκεια, σταθερότητα κι αυτονομία και χαμηλές τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή, η εθνική στρατηγική της στροφής στις ΑΠΕ πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί,  με αιχμή τις τεχνολογίες που έχουν την μεγαλύτερη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία και παράγουν τον φθηνότερο ηλεκτρισμό για τον καταναλωτή, όπως είναι τα αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα.

Γενικά, ό,τι παράγει εγχώρια προστιθέμενη αξία, δηλαδή θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έσοδα για το δημόσιο, εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας κράτους και επενδυτών.

Βέβαια, οι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι πουθενά στον κόσμο η ανάκαμψη δεν ξεκίνησε από ξένες επενδύσεις. Αυτές βεβαίως είναι πολυτιμότατες, αλλά παντού η ανάκαμψη ξεκίνησε από εγχώριους επενδυτές.

Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας εδώ στην Πτολεμαΐδα συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Και δεν είναι τυχαίο ότι η επένδυση αυτή έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη Διοίκηση της ΔΕΗ, την πολιτική ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι εγκαίρως θα παραδώσουμε στη ΔΕΗ μία κορυφαία από κάθε άποψη μονάδα.

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την εμπιστοσύνη της και την τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας και τους εργαζόμενους για την φιλοξενία που θα μας παράσχουν». ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα