Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες στη Λάρισα μέσω της ενεργειακής κοινότητας που ετοιμάζει ο Δήμος

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον προφανείς, όπως και η ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών και της οικονομικής λειτουργίας όλων των Οργανισμών Δημοσίου Συμφέροντος ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας προκειμένου αρχικά να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη για δομές του Δήμου και στη συνέχεια να προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε οικογένειες που χτυπήθηκαν από την κρίση. Απώτερος σκοπός του Δήμου είναι αυτός ο σχεδιασμός να προχωρήσει ώστε να καλυφθούν οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες της πόλης βάζοντας έτσι στη Λάρισα στη νέα εποχή, αυτή τις καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πως θα δημιουργηθεί η ενεργειακή κοινότητα

Μιλάμε για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας στην οποία θα συμμετέχουν και τα νομικά του πρόσωπα. Η επένδυση αφορά μονάδα ισχύος 1 MW. O Δήμος προχωρά σε αυτή την λύση καθώς εκεί δίνεται η δυνατότητα για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υπουργείο μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες εγκατάστασης της επένδυσης σε ένα ποσοστό που θα φτάνει το 50%. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου. Το κόστος για να ολοκληρωθεί το έργο ανέρχεται στις 750.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο το Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτη Νταή «το πρότζεκτ έχει άμεσο ορίζοντα υλοποίησης. Αναμένουμε από το υπουργείο πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και ποιοι θα είναι οι όροι. Αφού συσταθεί η Κοινότητα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ορίζοντα ενός έτους για την υλοποίησή του. Η πρώτη αυτή Κοινότητα θα αποτελέσει τη βάση για να αναπτύξουμε κι άλλες καθώς μας δίνει την δυνατότητα για παραπέρα σχεδιασμό. Εκεί θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το συνολικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στην  πόλη».

Η περιοχή που εξετάζεται να στηθεί

Στην περιοχή της Κοιλάδας θα ήταν μια καλή περίπτωση για να δημιουργηθεί εκεί η Ενεργειακή κοινότητα. Υπάρχει χωροθέτηση καθώς εκεί είχε πάρει έγκριση ο Δήμος Λαρισαίων για την δημιουργία μιας μονάδα 20 MW. Προφανώς εάν επιλεγεί ο συγκεκριμένος χώρος θα χρειαστεί μια επικαιροποίηση του όλου σχεδίου ώστε εκεί να γίνει η ενεργειακή κοινότητα ισχύς 1 ΜW.

Βοήθεια στους αδύναμους

Ο Δήμος σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας, προχωρά στην δημιουργία και σύσταση της ενεργειακής κοινότητας προκειμένου να προμηθεύσει με καθαρή ενέργεια δομές. Έτσι θα καταφέρει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά που σήμερα πάνε για την ηλεκτροδότηση αυτών των εγκαταστάσεων.

Από την άλλη απλώνει χέρι βοήθειας σε όλους τους συμπολίτες που χτυπήθηκαν από την κρίση δίνοντας από την παραγόμενη ενέργεια της Κοινότητας την δυνατότητα κάλυψης ενεργειακών αναγκών σε ευπαθή νοικοκυριά.

«Έχουμε αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο στο Δήμο Λαρισαίων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την Κοινότητα και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας ώστε ή να μην πληρώνουν καθόλου ρεύμα ή να μπορούν να γλυτώσουν ένα μεγάλο ποσό από τον λογαριασμό που έρχεται», αναφέρει ο αρμόδιος Εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής. Αυτό θα μπορεί να γίνει με την διαδικασία του συμψηφισμού.

Ένα σημαντικό κομμάτι είναι με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η διαδικασία. Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργηθεί Μητρώο ευπαθών πολιτών για να υπάρχει πιο αξιοκρατική αντιμετώπιση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΟPEN MALL που αναμένεται να γίνει στη Λάρισα έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο και είναι σε τροχιά έγκρισης η δημιουργία του όλου πρότζεκτ που θα βοηθήσει εμπορικά την πόλη. Σε αυτό το σχέδιο που αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται και η δημιουργία σταθμού φόρτισης στο δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Καλλιθέας.

(larissanet.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα