Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Αλλάζει η ενεργειακή αγορά στα Σκόπια – Οι ευκαιρίες για τη ΔΕΗ

Δημήτρης Κοιλάκος

Η είδηση της επικείμενης απόκτησης της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση των εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας, όπου η EDS κατέχει ηγετική θέση στην ηλεκτρική ενέργεια, δραστηριοποιούμενη τόσο στην προμήθεια, όσα και στην εμπορία, διαθέτοντας σημαντικό χαρτοφυλακίο μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας.

Η νέα κίνηση της ΔΕΗ συμπίπτει χρονικά με την περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή αγορά της ΠΓΔΜ αναμορφώνεται, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως ευκαιρία για κατοχύρωση ακόμα καλύτερων θέσεων από την EDS.

Άλλωστε, το νέο απόκτημα της ΔΕΗ έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας και η διαδικασία περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίας περαιτέρω βελτίωση της θέσης και των μεγεθών της.

Τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά της ΠΓΔΜ παρακολουθεί στενά η ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια, καθώς είναι δεδομένο ότι τα ενεργειακά ζητήματα, όπως και εν γένει η οικονομική κατάσταση και η προοπτικές της χώρας σχετίζονται άμεσα με την ακολουθούμενη πολιτική στις διμερείς σχέσεις.

Άλλωστε, η παρουσία ελληνικών συμφερόντων εταιρειών σε ηγετικές θέσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας της ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων και στον ενεργειακό, είναι γεγονός με ξεχωριστή σημασία.

Επιπλέον ενδιαφέρον στις εξελίξεις προσδίδει το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έχει πλέον αναλάβει το «τιμόνι» της Ενεργειακής Κοινότητας, κάτι που προσδίδει διευρυμένη σημασία στις σχετικές εξελίξεις. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η EDS έχει θυγατρικές σε Σερβία, Κόσοβο και Σλοβακία.

Με την προοπτική της νέας κίνησης της ΔΕΗ, είναι προφανές ότι οι ενημερώσεις που αποστέλλει η πρεσβεία στο ΥΠΕΞ για τις ενεργειακές εξελίξεις παρουσιάζουν πλέον ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Νέος ενεργειακός νόμος

Στις 12 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Angjušev (ο οποίος, σημειωτέον, είναι και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Feroinvest, από την οποία η ΔΕΗ αποκτά την EDS), και τον υπουργός Οικονομίας κ. Bekteshi, то νέο σχέδιο νόμου για την ενέργεια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου έμφαση δόθηκε στο ότι επιτρέπει στους πολίτες να επιλέγουν ποια πηγή ενέργειας θα αγοράσουν και από ποιον πάροχο υπηρεσιών.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι εξ αυτού δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την EDS, στις οποίες προσβλέπει η ΔΕΗ ώστε να ενισχυθεί η αποδοτικότητα της επένδυσής της.

Βεβαίως, η πορεία αυτή δεν αναμένεται να είναι απόλυτα ομαλή, όμως ο κ. Angjušev δήλωσε ότι θα ξεπεραστούν οι συγκρούσεις συμφερόντων στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενσωματωθούν όλες οι οδηγίες της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να σημειωθεί ότι η ΠΓΔΜ έχει καθυστερήσει σημαντικά στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το κεκτημένο της Ενεργειακής Κοινότητας ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς μαζί με την Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι οι μόνες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν μεταφέρει στην εθνική τους ενεργειακή νομοθεσία την «τρίτη δέσμη» μέτρων.

Με το νέο ενεργειακό νόμο, η «τρίτη δέσμη» μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ενσωματώνεται στη νομοθεσία της χώρας.

Όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει ο αρμόδιος για την οικονομία αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης, κ. Κ. Angjushev, κατά την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση συμβουλευόταν και την ΕΚ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το κεκτημένο της.

Οι προτεραιότητες της σκοπιανής προεδρίας στην Ενεργειακή Κοινότητα

Όπως προαναφέρθηκε, η ΠΓΔΜ έχει πλέον αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας για το 2018, διαδεχόμενη το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για ενεργειακά θέματα υπουργού Οικονομίας, κ. K. Bekteshi, οι προτεραιότητες της Προεδρίας της ΠΓΔΜ είναι:

(α) η ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας,

(β) η επίσπευση της πλήρους εφαρμογής της τρίτης δέσμης μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από όλα τα κράτη μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας,

(γ) η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται από το Μνημόνιο Κατανόησης του 2016 για την ενοποίηση των προ-ημερήσιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (day-ahead markets) των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και

(δ) η επίτευξη συμφωνίας ως προς τους στόχους της ΕΚ για το 2030 στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα