Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

WindEurope Conference & Exhibition 2017 στο Άμστερνταμ - Ανταποκρίσεις του Γιάννη Τσιπουρίδη

Στις 28 Νοεμβρίου άνοιξε τις πύλες του στο Άμστερνταμ το Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Αιολικής Ενέργειας.

Αυτή η ετήσια ευρωπαϊκή μάζωξη του αιολικού κλάδου είναι στην ουσία η μεγαλύτερη παγκόσμια συγκέντρωση των αιολικών από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ο θεσμός ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και έχει φιλοξενηθεί δύο φορές στην Ελλάδα.

Το energypress καλύπτει ειδησεογραφικά τη διοργάνωση και σας ενημερώνει με τη νέα live bloging πλατφόρμα, για όλες τις σημαντικές εξελίξεις σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννη Τσιπουρίδη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας emc2 (Energy Matters to Climate Change) που θα "ξεδιπλωθεί" το επόμενο διάστημα σε διάφορα επίπεδα.

 

11/12/2017 17:57

Συνέντευξη G. Dickson (WindEurope): Ο ανταγωνισμός με την Κίνα απαιτεί πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη

Στα 36,1 δισ. δολάρια ανήλθε η συμβολή της αιολικής βιομηχανίας στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, όπως τονίζει ο Giles Dickson,  CEO της WindEurope, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Τσιπουρίδη μετά την επίσημη λήξη των εργασιών του Wind Conference & Exhibition που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα ισοδύναμα πλήρους εργασίας στον κλάδο ανέρχονται σε 236.000 θέσεις, ενώ τα φορολογικά έσοδα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τη δραστηριότητα του κλάδου φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα του κλάδου της αιολικής ενέργειας συμβάλει ώστε η ΕΕ να “γλιτώνει” εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αξίας 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

H καθαρή αξία των εξαγωγών του κλάδου σε χώρες εκτός ΕΕ φτάνει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων του κλάδου σε δραστηριότητες R&D  φτάνουν περίπου το 4,9% του συνολικού τους τζίρου, πολύ πάνω από το 2% του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο κ.Dickson, με την αφορμή της συγκεκριμένης διοργάνωσης η WindEurope παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή και τεκμηριωμένη έκθεση για τη συμβολή της αιολικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπου και καταγράφονται αυτά τα μεγέθη.

Παρόλα αυτά, τονίζει ο κ. Dickson, όσο και αν τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι σε κάποια μεγέθη, η τάση είναι πτωτική. Για παράδειγμα, οι καθαρές εξαγωγές μειώνονται, καθώς ενισχύονται οι εισαγωγές εξαρτημάτων, κάτι που συμβαίνει για δυο κυρίως λόγους. Αφενός εξαιτίας του διεθνούς ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με την Κίνα (η κινεζική αγορά είναι περίπου διπλάσια από την ευρωπαϊκή) και αφετέρου οι ραγδαία πτώση των τιμών, τόσο για τα χερσαία, όσο και για τα παράκτια αιολικά. Έτσι, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της μείωσης του κόστους και πλέον καθίσταται σημαντικός στόχος η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

Για να αντιστραφεί η κατάσταση, τονίζει ο κ. Dickson, αυτό που χρειάζεται είναι να υιοθετηθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι από την ΕΕ. Από την άποψη αυτή, ο στόχος για την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, χρειάζεται να αυξηθεί από το 27% στο 35% τουλάχιστον.

Πρόσφατα, όπως σημείωσε ο κ. Dickson, η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε αυτό το στόχο και πλέον, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανό η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει.

Μια δεύτερη παράμετρος στην οποία εστίασε ο κ. Dickson, είναι οι εθνικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί που εκπονούνται σε κάθε χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πακέτου μέτρων για την «καθαρή ενέργεια». Σύμφωνα με τον κ. Dickson, είναι ανάγκη να υιοθετηθούν από τα κράτη πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις ΑΠΕ.

Επίσης, ο κ. Dickson τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το τι μέλει γενέσθαι με τα περίπου 760GW, σχεδόν το ήμισυ των αιολικών στην Ευρώπη, των οποίων ο κανονικός χρόνος λειτουργίας αναμένεται να τελειώσει μέχρι το 2030. Κάτι θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει με αυτά (π.χ. παράταση, επισκευή κ.λπ.).

Αναφερόμενος στο Wind Conference & Exhibition, ο κ. Dickson στάθηκε στο υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης και τη μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση που βρήκε, καθώς περισσότεροι από 7500 συμμετείχαν, εκ των οποίων οι 2000 έλαβαν μέρος στο συνέδριο, στο οποίο μίλησαν 200 εκπρόσωποι του κλάδου στις περίπου 40 συνεδρίες που διεξήχθησαν. Σε ό,τι αφορά την έκθεση, οι συμμετοχές των εκθετών ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένες, με τα περίπτερα να προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές δυνατότητες ώστε να πληροφορηθούν και να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις στην αιολική ενέργεια.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Dickson στο βίντεο που ακολουθεί:

01/12/2017 10:37

Το μέλλον γράφεται με Α.Π.Ε, αλλά...

Ολοκληρώθηκε η ετήσια μεγάλη γιορτή του Αίολου στο πολύ φιλόξενο, αν και κρύο και βροχερό Άμστερνταμ. 8.000 σύνεδροι και επισκέπτες, μεταξύ αυτών και πολλοί έλληνες,  ενημερώθηκαν για τα επιτεύγματα του κλάδου, την τεχνολογική πρόοδο και πήραν μια γεύση από την επόμενη μέρα.

Στο σύνδεσμο εδώ μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο.

Η τελευταία ημέρα είχε πολλές ενδιαφέρουσες συνεδρίες πάνω σε θέματα τα οποία είναι καυτά, βρίσκονται στο κέντρο της εξέλιξης και επιζητούν άμεσα επίλυση αν είναι να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι εγκαίρως.

Θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση και η συμβολή της αιολικής ενέργειας ή των ανανενώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης λαμπρό, με σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν δεσμευτεί για το τέλος των μηχανών εσωτερικής καύσης την επόμενη δεκαετία.

Θα επανέλθουμε στο θέμα μια και δεν καλύπτεται με σύντομη αναφορά σε μια ανταπόκριση, αλλά αξίζει να αναφερθεί τώρα ότι σημαντικά θέματα περιμένουν αντιμετώπιση και επίλυση, όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση ότι η ηλεκτροκίνηση τροφοδοτείται όντως με καθαρή ενέργεια, το οποίο είναι προφανές μεν, αλλά δεν είναι εγγυημένο ακόμη.

Στην ίδια κατεύθυνση ακολούθησε αργότερα μια συνεδρία για τη εντατικοποίηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέρμανση, φυσικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα αιολικής.

Η μεταφορές και η θέρμανση παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την επίτευξη του στόχου 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2050. Είναι δύο κλάδοι με σημαντική συνεισφορά σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να από-ανθρακοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

Είναι – όπως λένε οι αγγλοσάξωνες – οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»: όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δεν είναι εύκολη η επίλυση του. Βήματα, όμως γίνονται και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως θα έχουμε άλματα πολύ σύντομα, μια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην τα επιλύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες.

Έκλεισα την προσωπική μου συμμετοχή στις συνεδρίες παρακολουθώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία με κεντρικο θέμα το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Σκωτία και τις προοπτικές της τεχνολογίας και συναφών τεχνολογιών, μια και δεν είναι μόνο μια τεχνολογία πλωτών ανεμογεννητριών.

Απόγευμα τελευταίας ημέρας σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του συνεδρίου δεν έπεφτε καρφίτσα. Τεράστιο το ενδιαφέρον.

Και φυσικά για τη χώρα μας, όπως και για κάθε χώρα που δεν έχει τα ρηχά νερά της Βόρειας Θάλασσας.

Μια επιτυχημένη τεχνολογία που ξεκίνησε σαν ιδέα στις αρχές του αιώνα από την Stat Oil και υλοποιήθηκε φέτος το Σεπτέμβρη.

Τα πρώτα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ικανοποητικά και ήδη ετοιμάζονται τα επόμενα πλωτά αιολικά πάρκα σε Γαλλία Πορτογαλία και Σκωτία αλλά και Ιαπωνία.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα και από την προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργήσει μια αυτόνομη μονάδα με αποθήκευση ενέργειας, που είναι το κλειδί για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Και φυσικά όλοι τόνισαν ότι η τεχνολογία δεν είναι ανταγωνιστική των υπεράκτιων σταθερής βάσης, αλλά συμπληρωματική μια και στοχεύει σε εκμετάλλευση σε διαφορετικό περιβάλλον. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι τελείως σωστό αυτό, αλλά θα το δούμε κάποια άλλη στιγμή.

Πάντως πρόκειται για ένα success story που η WindEurope στηρίζει και θα έχει συνέχεια ελπίζω και στην Ελλάδα.

… αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο

Το μήνυμα της οικοδέσποινας WindEurope δια στόματος του ακούραστου Διευθύνοντος Συμβούλου της Giles Dickson, σαφές και δυνατό (δείτε αργότερα συνέντευξη του):

Photo credit © WindEurope

Ο κλάδος συμβάλλει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμμετέχοντας έτσι δυναμικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, αλλά…. δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτήν την οικονομική ανάπτυξη δεδομένη και δεν θα συνεχιστεί χωρίς την λήψη καταλληλων πολιτικών αποφάσεων.

Ήδη ο διεθνής ανταγωνισμός ιδιαίτερα από την Κίνα απειλεί αυτήν την ανάπτυξη και γι αυτό η WindEurope καλεί την ΕΕ να δώσει ώθηση στον κλάδο δίνοντας του προοπτική με την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για το 2030, όπως αναφέραμε και χθες και προχθές.

Είναι το κυρίαρχο θέμα για τον κλάδο και αξιζει να δείτε αργότερα την συνέντευξη μου με τον ακούραστο Giles Dickson.

Περισσότερο ελληνικό χρώμα

Και μια ακόμη ελληνική παρουσία στις συνεδρίες του WindEurope 2017, ο Γιώργος Γκιαούρης της E.B.R.D. για θέματα χρηματοδότησης έργων αιολικής και όχι μόνο ενέργειας.

Photo credit © WindEurope

Και του χρόνου στο Global Wind Summit στο Αμβούργο από 25-28 Σεπτεμβρίου.

Του χρόνου η γιορτή μετακομίζει στο Αμβούργο, όπως θα γίνεται εφεξής κάθε δεύτερη χρονιά, το οποίο υπόσχεται να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Photo credit © WindEurope

Η συνέχεια λοιπόν, του χρόνου από το Αμβούργο.

Γιάννης Τσιπουρίδης

Άμστερνταμ

30/11/2017 10:25

18 Δεκεμβρίου, η ώρα των πολιτικών και των πολιτικών

Στην Ελλάδα λέμε συχνά πως δεν έχουν έλλειψη νόμων, αλλά χρειαζόμαστε ένα νόμο που θα επιβάλλει την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων νόμων.

Αυτό που αποδεικνύεται ξανά και ξανά και όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια, είναι πως και στο πολύ σοβαρό και κρίσιμο πλέον, ενεργειακό και κλιματικό πρόβλημα, που αφορά όλη την ανθρωπότητα, δεν μας λείπουν οι λύσεις, αλλά η εφαρμογή τους.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν δώσει τις απαντήσεις στα μεγάλα και μικρά  ερωτήματα/προβλήματα και τα εργαλεία για την επιτυχή αντιμετώπιση τους. Προφανώς στην αρχή οι λύσεις και τα εργαλεία δεν ικανοποιούν, συνήθως, το κριτήριο της οικονομικότητας, αλλά όσο περνάει ο χρόνος κι αυτό υπερκαλύπτεται. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των φωτοβολταϊκών. Θυμηθείτε το κόστος τους το 2006-7 και συγκρίνετέ το με το σημερινό.

Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, κι εγώ προσωπικά θα συμφωνούσα μαζί του, πως το συγκριτικό κόστος μεταξύ των πηγών ενέργειας ήταν πολύ νωρίτερα υπερ των ανανεώσιμων επειδή στα ορυκτά καύσιμα (ακόμη και σήμερα), δεν ενσωματώνεται το περιβαλλοντικό κόστος. Το οποίο αποκαλείται αυθαίρετα «εξωτερικό» κόστος και είναι η πιο χαρακτηριστική έκφραση της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε ο πλανήτης όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίζοντας την καταστροφή του περιβαλλοντικού κεφαλαίου του, του ίδιου του σπιτιού του, ως μηδενικής αξίας!!! Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα την ανοίξουμε κάποια στιγμή αργότερα.

Φτάσαμε λοιπόν στο πιο δύσκολο σημείο: οι πολιτικοί να αποφασίσουν τις πολιτικές, για την εφαρμογή των λύσεων που θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα καυτά περιβαλλοντικά και κλιματικά προβλήματα, αλλά και αυτά της ενεργειακής φτώχιας και παροχής υπηρεσιών ενέργειας ισότιμα σε όλους στον πλανήτη.

Και οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν τα στενά συμφέροντα ενός ακόμη βιομηχανικού κλάδου ο οποίος πιέζει να πάρει ότι καλύτερο μπορεί για τα μέλη του.

Αφορούν πρωτίστως την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. και του πλανήτη που αφορά όλους μας και τον καθένα από εμάς χωριστά, οι οποίες περνάνε μέσα από την αξιοποίηση καθαρών πηγών ενέργειας.

 

Όλοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κατασκευαστών, των ηλεκτρικών εταιρειών, των παραγωγών συμφωνούν με μια φωνή σε αυτό:

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας για να συνεχίσει να προσφέρει οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και λύσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής πρέπει να έχει ξεκάθαρους φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους, ένα σαφές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο κανόνων και γνώση των όγκων δημοπρατήσεων έργων σε ικανό βάθος χρόνου. Έτσι μπορεί να προγραμματίσει τις επενδύσεις του σε υποδομές, προσωπικό και έρευνα και ανάπτυξη.

Η αρχή έγινε χθες με την σημαντική απόφαση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στήριξε τον στόχο τουλάχιστον 35% Α.Π.Ε. για το 2030.

Η συνεχεια θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου, όπου θα πάρει θέση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για θέσπιση στόχου τουλάχιστον 35% Α.Π.Ε. για το 2030.

 

Ας ελπίσουμε πως αυτό το Συμβούλιο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υιοθετήσει χωρίς υποσημειώσεις την πρόταση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε αντίθεση με το Συμβούλιο επί εποχής Μπαρόζο που υιοθέτησε το «μη στόχο» του 27%.

Περισσότερο ελληνικό χρώμα

 

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου συμμετείχε επίσης και ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου της ΡΑΕ, ο οποίος παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και την διαγωνιστική διαδικασία για τα αιολικά έργα.

 

Την δεύτερη μέρα ο Ανδρέας Βλαμάκης παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura2000, καταλήγοντας ότι η συνύπαρξη ανεμογεννητριών και άγριας φύσης είναι εφικτή.

Επίσης στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο καθηγητής Αθανάσιος Κολιός (Reader in Risk Management and Reliability Engineering, Cranfield University) προεδρεύοντας σε συνεδρία για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις και λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.

 

Στην έκθεση η μοναδική ελληνική παρουσία που κατεγραψα ήταν του ΚΑΠΕ, που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση του.

Η συμμετοχή στην WindEurope 2017


Η συμμετοχή, με στοιχεία της 29ης Νοεμβρίου, άγγιζε τα 8.000 άτομα από 80 χώρες ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 300.

Του χρόνου η αιολική γιορτή μετακομίζει στο Αμβούργο.

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

Άμστερνταμ

 

Photo credit © WindEurope

29/11/2017 09:14

Το μέλλον και το όραμα για την επόμενη μέρα

Η πρώτη μέρα της μεγάλης αιολικής γιορτής ήταν αφιερωμένη στον απολογισμό και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού αιολικού κλάδου.

Μετά τους χαιρετισμούς, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εναρκτήρια συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν ο οικοδεσπότης Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope και οι «πρεσβευτές» της WindEurope, εκπρόσωποι της αιολικής βιομηχανίας οι κκ. Markus Tacke, CEO, Siemens Gamesa Renewable Energy, Hans-Dieter Kettwig, Managing Director, ENERCON, Anders Runevad, Group President & CEO, Vestas και Gunnar Groebler, Senior Vice President – Head of Business Area Wind, Vattenfall

παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, υπό το πρίσμα της προοπτικής των επόμενων δεκαετιών, τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της μελέτης «Local Impact, Global Leadership», που συντάχτηκε από την WindEurope από κοινού με τη βιομηχανία και αποδίδονται με μια ματιά στο παρακάτω πληροφοριακό διάγραμμα.

Η συμβολή της αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή οικονομία είναι σημαντική γιατί μέσω της παγκόσμιας ηγετικής της θέσης προσφέρει πολύτιμα οικονομικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα υποστηριζονται από τον κλάδο 263.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε € 8 δισ. το 2016!

Το κυρίαρχο ερώτημα που τέθηκε, στην συνεδρία αλλά και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ήταν «ως πότε θα συνεχίσει η Ευρώπαϊκή αιολική βιομηχανία να πρωτοπορεί παγκοσμίως και τι απαιτείται για να επιτευχθεί η συνέχιση αυτού του success story»

Σε μια παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία ο κλάδος χρειάζεται σαφεις και φιλόδοξους στόχους και πολιτικές για να συνεχίσει την ανάπτυξη του και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας δήλωσε ο  Giles Dickson, WindEurope CEO. “Χρειάζεται ο ευρωπαϊκός στόχος Α.Π.Ε. να είναι τουλάχιστον 35% για το 2030.» συμπλήρωσε.

Και όντως λίγο αργότερα η Industry Committee του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την θέσπιση στόχου τουλάχιστον 35% Α.Π.Ε. για το 2030, καθώς και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την υλοποίηση του, κάτι που φυσικά χαιρέτησε η WindEurope.

«Η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα έχει μειώσει δραματικά το κόστος της αιολικής ενέργειας. Δημιουργεί θέσεις εργασίας μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιεί, συμβάλλοντας έτσι άμεσα και έμμεσα και σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών στην Ευρώπη. Η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από πολλά ορυκτά καύσιμα και είναι ώρα η Ε.Ε. να αναθεωρήσει τον στόχο της για τις ΑΠΕ για το 2030 και να τον αυξήσει τουλάχιστον στο 35%. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προσαρμογή των αγορών, των πολιτικών και των δημόσιων υποδομών ώστε να αντανακλούν ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε ο Anders Runevad, Group President & CEO, Vestas.

«Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής ασφάλειας και της βιομηχανικής σταθερότητας της Ευρώπης είναι πιο έντονες από ποτέ. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης, όπως έχει ήδη αποδειχθεί σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αιολική ενέργεια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, η βιομηχανία χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο όραμα, ένα σταθερό πλαίσιο και επαρκείς όγκους» πρόσθεσε ο Markus Tacke, CEO, Siemens Gamesa Renewable Energy.

 

«Η αιολική ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στις οικονομίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η βασική προϋπόθεση για υγιή αιολική βιομηχανία και πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι ένα σταθερό, αξιόπιστο και μακροπρόθεσμο πολιτικό πλαίσιο μετά το 2020. Η μακροπρόθεσμη ορατότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον βιομηχανικό σχεδιασμό.» δήλωσε ο κ. Hans-Dieter Kettwig, Managing Director, ENERCON.


«Στην εποχή των μη επιδοτούμενων αιολικών έργων πρέπει να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής πώς το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να στηρίξει τόσο μια ανταγωνιστική βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας όσο και μια σταθερή κοινωνική και πολιτική προοπτική της ενεργειακής μετάβασης. Αυτά τα δύο συνδέονται στενά και δεν μπορούν να συζητηθούν και να αναπτυχθούν χωριστά. Είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εάν θέλουμε να προωθήσουμε τον τοπικό αντίκτυπο και την παγκόσμια ηγετική θέση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Gunnar Groebler, Senior Vice President – Head of Business Area Wind, Vattenfall.

Το συμπέρασμα απλό και ίσως κοινότυπο: απαιτείται πολιτική υποστήριξη και πολιτικό όραμα, για να συνεχίσει η αιολική ενέργεια να είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την ΕΕ, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικων στόχων.   

 

Ελληνικό χρώμα

 

Η πρώτη μέρα είχε και ελληνικό χρώμα. Στη πρωϊνή δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα εναρκτήρια συνεδρία με αντικείμενο το μέλλον της αιολικής ενέρηγειας στην Ευρώπη, υπο το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων (διαγωνισμοί, νέοι στόχοι για το 2030 και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, η εντυπωσιακή μείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας κτλ) συμμετείχαν ο Γεώργιος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Γιώργος Παπαδημητρίου Διευθύνων της θυγατρικής της ENEL GREEN POWER στην Ελλάδα με την ιδιότητα του ως υπεύθυνος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ENEL GREEN POWER για την Υπόλοιπη Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.

Το κλείσιμο της πρώτης μέρας είχει κι αυτό ελληνικό χρώμα με τον Τάκη Χαβιαρόπουλο, πρώην Διευθυντή ΑΠΕ του ΚΑΠΕ και νυν επιστημονικό συνεργάτη του Ε.Μ.Π., να παρουσιάζει τα αποτελέσματα δυο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αντικείμενο το μέγεθος της επόμενης ανεμογεννήτριας. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρία, ο τίτλος της οποίας έκανε αναφορά σε 14MW και πάνω!!! Πάντως όλοι συμφώνησαν ότι ήταν νωρίς για να μιλήσουν με ακρίβεια για το πότε θα μας έρθει και πόσο μεγαλη θα είναι.

Η Έκθεση της WindEurope

Το συνέδριο και η έκθεση πραγματοποιούνται σε ένα εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο στο RAI του Άμστερνταμ  στον οποίο διεξάγονται παράλληλα και άλλες εξ ίσου μεγάλες εκθέσεις (!!!) και παρ’ όλα αυτά η ζωή γύρω από το συγκρότημα συνεχίζεται κανονικά και ούτε χρειάζεσαι ώρες για να έρθεις και να φύγεις. Όπως και στην Ελλάδα, δηλαδή.

 

Μετά την εναρκτήρια συνεδρία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της κορδέλας της έκθεσης.

Μια εντυπωσιακή έκθεση που αξίζει να την περπατήσει κανείς, κι ας διαμαρτύρονται τα κάτω άκρα.

Η δεξίωση των μελών της WindEurope

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η καθιερωμένη δεξίωση των μελών της WindEurope στο μοναδικό Rijksmuseum του Άμστερνταμ και νομιζω οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Γιάννης Τσιπουρίδης

Άμστερνταμ

 

28/11/2017 09:23

«27%-30%-35%» - Έρχεται η αιολική άνοιξη το χειμώνα του 2017

Τον Νοέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε 8 νομοθετικές πράξεις ως ένα ενιαίο Πακέτο για την Καθαρή Ενέργεια για το 2030.

Αυτό το μέγα-πακέτο είχε σαν στόχο την επιτάχυνση της επίτευξης της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τον σχεδιασμό της Ενεργειακής Αγοράς, προωθώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, οδηγώντας έτσι στην ενεργειακή μετάβαση που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την έγκαιρη επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ωστόσο, ο αιολικός κλάδος υποδέχτηκε με κριτική αυτό το πακέτο, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ε.Ε. για έλλειψη φιλοδοξίας στον στόχο που έθεσε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ήταν «τουλάχιστον 27% για το 2030.»

Στην πραγματικότητα, αυτός ο στόχος του 27% χρονολογείται από εποχής Μπαρόζο, το 2014, και πριν από τη ιστορική Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού του Δεκεμβρίου του 2015, η οποία ανέτρεψε πολλές συντηρητικές θέσεις. Επιπλέον ο στόχος αυτός είχε προκύψει από υπολογισμούς που στηρίχτηκαν σε ξεπερασμένες παραδοχές σχετικά με το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο.

Επιπλέον η επίτευξη του στόχου 20% για το 2020 θα οδηγούσε με τη δυναμική του σε επίτευξη ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030, πάνω από 26%, χωρίς καν να απαιτηθεί θεσμοθέτηση νέου στόχου.  

Ο αιολικός κλάδος είχε προσπαθήσει να μεταπείσει την τότε Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη θέση της για τον τελικό στόχο για τις Α.Π.Ε., χωρίς όμως επιτυχία.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, αυτός ο στόχος αποτελούσε παραφωνία.

Ευτυχώς αυτό το καίριο σφάλμα αρχίζει να διορθώνεται.

Στις 24 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Ένωσης Maroš Šefčovič δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές προβολές για το 2030, προσθέτοντας πως η αύξηση της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στο 30% μέχρι το 2030 θα κοστίζει σχεδόν το ίδιο με την εφαρμογή του αρχικά προτεινόμενου στόχου 27%.

Φαίνεται πως η σημαντική μεώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τα σενάρια της.

Η απάντηση της WindEurope ήταν άμεση, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Giles Dickson :

"Είναι πολύ θετικό ότι η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει καλύτερο στόχο από το 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030. Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της, ένας υψηλότερος στόχος δεν είναι μόνο προσιτός αλλά και οικονομικά επιθυμητός, μια και ο άνεμος είναι πλέον η φθηνότερη πηγή ενέργειας στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Αλλά ο προσιτός και οικονομικά επιθυμητός στόχος δεν είναι το 30%, αλλά το 35%.»

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Οι πρόσφατες τιμές σε διαγωνισμούς είναι εντυπωσιακές: στη Γερμανία 1 GW σε θαλάσσιο  αιολικό πάρκο στα € 38 / MWh χθες, ενώ η τελευταία δημοπρασία στην Ισπανία έκλεισε στα € 33 / MWh. Επίσης ο μέσος συντελεστής απόδοσης σε χερσαία αιολικά πάρκα είναι πλέον μεταξύ 29% και 35% ανάλογα με την τοποθεσία, ενώ στα νεα υπεράκτια φτάνει το 48%.

«Η περιορισμένη φιλοδοξία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεπάγεται κόστος. Αν παραμείνει χαμηλή, αντί να επιδιωχθεί 35% στόχος ΑΠΕ, η Ευρώπη θα χάσει 92 δισ. Ευρώ σε επενδύσεις σε αιολική ενέργεια και πάνω από 130.000 θέσεις εργασίας, που διαφορετικά θα είχαν δημιουργηθεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στις θέσεις του και να υποστηρίξει τον στόχο 35% την επόμενη εβδομάδα.», συμπλήρωσε ο κ. Ντίκσον.

Αμήν.

Γιάννης Τσιπουρίδης

Άμστερνταμ

27/11/2017 08:54

Η Αιολική Ενέργεια σε διαδικασία απογείωσης!

Λες και επιτέλους μπήκε το νερο στο.. κανάλι, η πολύτιμη συνεισφορά της αιολικής ενέργειας στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων καθώς και η σημαντική συνεισφορά του αιολικού κλάδου και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού σε αυτό αναγνωρίζονται.

Μια μέρα πριν την έναρξη του μεγάλου ετήσιου ευρωπαϊκού αιολικού συνέδριου στο Άμστερνταμ, οι προβλέψεις για την αιολική ενέργεια δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), «World Energy Outlook (WEO) 2017»,που κυκλοφόρησε πρόσφατα η αιολική ενέργεια θα είναι μετά το 2030 η κορυφαία πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.

 

Ο ΔΟΕ αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στο ραγδαία μειούμενο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ΙΕΑ προβλέπει συνεχιζόμενη σταθερή ανάπτυξη τόσο της χερσαίας όσο και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και μάλιστα εκτιμά πως το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αντιπροσωπεύει το 80% της νέας ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που θα ενσωματωθεί στο σύστημα από σήμερα μέχρι το 2040.Η εκτίμηση αυτή της ΙΕΑ συμφωνεί με την πρόσφατη έκθεση της WindEurope για το 2030 «Σενάρια για το 2030» (Scenarios for 2030), όπου παρουσιάζεται ότι με τις σωστές πολιτικές, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παράσχει το 30% της ισχύος της Ευρώπης και να φθάσει συνολικά σε εγκατεστημένη ισχύ 323 GW έως το 2030.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:«Η αιολική ενέργεια έχει πλέον σταθερά εδραιωθεί ως η φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας. Η μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δείχνει ότι η αιολική ενέργεια είναι σε σταθερή πορεία να γίνει η κορυφαία πηγή paragvg;hw ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μετά το 2030.»

 

«Αλλά για να γίνει αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν μακροπρόθεσμη ορατότητα του πολιτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, δηλαδή νέα φιλόδοξα εθνικά σχέδια δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, τα οποία θα αναφέρουν με σαφήνεια τα προγραμματισμένα για μετά το 2020 προγράμματα έργων και διαγωνισμούς.»

 

«Τα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται επειδή η αιολική βιομηχανία πραγματοποιεί μεγάλες μακροπρόθεσμες επενδύσεις, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατασκευής, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην έρευνα και ανάπτυξη. Επενδύουμε όπου βλέπουμε σταθερότητα στην πολιτική και στο ρυθμιστικό πλαίσιο και αυτό μας βοηθά να συνεχίσουμε να μειώνουμε το κόστος.»

 

«Περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επίσης σημαίνει σημαντικές αλλαγές στο ηλεκτρικό σύστημα. Πλέον είναι φθηνότερη και ευκολότερη η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, αλλά ακόμη χρειαζόμαστε σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο και τις διασυνδέσεις. Και χρειαζόμαστε φιλόδοξες πολιτικές για την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη θέρμανση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία».


Γιάννης Τσιπουρίδης

‘Αμστερνταμ 27/11/2017

27/11/2017 08:20

Στις 28 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Αιολικής Ενέργειας

Στις 28 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Αιολικής Ενέργειας.

 

Η θεματική του τίτλου του συνεδρίου, «Local impact, global leadership» που είναι μια παραλλαγή του «Think globally, act locally», θέλει να υπογραμμίσει ότι η παγκόσμια κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις δραματικές εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να είναι ο οδηγός μας για τοπικές δράσεις.

  

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και φιλοξενήθηκε 2 φορές στην Ελλάδα. Το 1994 οργανώθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Αιολικής Ενέργειας, ενώ το 2006, επί Προεδρίας EWEA του καθ. Αρθούρου Ζερβού πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνδιοργάνωση EWEA και ΕΛΕΤΑΕΝ.

 

Αυτή ετήσια ευρωπαϊκή μάζωξη του αιολικού κλάδου είναι στην ουσία η μεγαλύτερη παγκόσμια συγκέντρωση των αιολικών από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Η WindEurope, πρώην European Wind Energy Association/E.W.E.A. είναι η φωνή του αιολικού κλάδου, κι έχει στόχο την ενεργή προώθηση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Έχει πάνω από 450 μέλη, που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες. Εκτός από τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας, μέλη της είναι επίσης προμηθευτές εξαρτημάτων, ερευνητικά ιδρύματα, εθνικές ενώσεις αιολικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευαστές, εργολάβοι, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες συμβούλων. Να σημειώσουμε επίσης πως ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός διατέλεσε  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας επι σειρά ετών και πιστώνετε την μεγάλη της άνοδο και αναγνώριση διεθνώς.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικης Ενέργειας είναι ο εθνικός μας εκπρόσωπος στην WindEurope.

Το φετινό πρόγραμμα και πληροφορίες για τις συνεδρίες και ομιλητές μπορείτε να δείτε εδώ

Πληροφορίες για όποιον θέλει να πάει έστω και την τελευταία στιγμή θα βρείτε εδώ.

Γιάννης Τσιπουρίδης

Άμστερνταμ 26/11/2017