Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

COP 23: Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Βόννη για την κλιματική αλλαγή - Αναποκρίσεις του Γιάννη Τσιπουρίδη

Ξεκίνησε τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, η κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ στη Βόννη της Γερμανίας, εν μέσω σημαντικών εξελίξεων, όπως η απειλή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Όπως είναι φυσικό, η πιθανή απόσυρση των ΗΠΑ θα απασχολήσει έντονα τους συμμετέχοντες που θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν από τις 6 ως τις 17 Νοεμβρίου για την πορεία των εθνικών σχεδίων δράσης, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, τη χρηματοδότηση κτλ.

Όλα αυτά ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε ιδιαίτερα πέρυσι με ότι συνεπάγεται αυτό για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στο μέλλον.

Ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει τη σύνοδο είναι το γεγονός ότι οι οικοδεσπότες Γερμανοί δεν πρόκειται να πετύχουν τον κλιματικό τους στόχο για το 2020, όπως προκύπτει από αρκετές φετινές αναλύσεις ειδικών. Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία βρισκόταν στην αιχμή των εξελίξεων αναφορικά με τις ΑΠΕ, αλλά η αποτυχία της στις εκπομπές ρύπων μάλλον επισκιάζει τα τεχνολογικά της επιτεύγματα.

Το energypress καλύπτει ειδησεογραφικά τη σύνοδο και θα σας ενημερώνει με μια νέα live bloging πλατφόρμα, για όλες τις σημαντικές εξελίξεις σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννη Τσιπουρίδη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας emc2 (Energy Matters to Climate Change) που θα "ξεδιπλωθεί" το επόμενο διάστημα σε διάφορα επίπεδα.

 

20/11/2017 15:17

Ανεμο...λόγια από τη Βόννη. Κουβέντες και εικόνες του COP23

«Η Προεδρία Φίτζι και ο διάλογος Talanoa»

Η Προεδρία των νησιών Φίτζι, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Ήταν στην κυριολεξία η ψυχή της Διάσκεψης, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα. Η αμεσότητα και ζωντάνια του λόγου τους, αλλά και της παρουσίας τους, ξεχώριζε πολύ από τον γνωστό ξύλινο λόγο.

Φυσικά αυτό επεκτάθηκε και στην παρουσία τους στο χώρο με μουσική, χορό και τραγούδια.

 

Τα Φίτζι πρόσφεραν στην παγκόσμια κοινότητα και το πνεύμα του διαλόγου Talanoa. Και ήταν εντυπωσιακή η αποδοχή από όλους του όρου και της έννοιας του.

Το Talanoa δεν επιδέχεται αγγλικής μετάφρασης με μια λέξη…. είναι κάτι σαν το φιλότιμο που καμαρώνουμε ότι δεν υπάρχει στα αγγλικά.

Talanoa είναι μια παραδοσιακή λέξη που χρησιμοποιείται στα Φίτζι και τον Ειρηνικό και εκφράζει μια διαδικασία περιεκτικού, συμμετοχικού και διαφανούς διαλόγου που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, με σκοπό να μοιραστούν ιστορίες, να χτίσουν ενσυναίσθηση και να πάρουν σοφές αποφάσεις που είναι για το συλλογικό καλό.

Ο διάλογος Talanoa περιλαμβάνει την ανταλλαγή ιδεών, δεξιοτήτων και εμπειρίας μέσω της αφήγησης ιστοριών.

Κατά τη διαδικασία, τα μέρη οικοδομούν την εμπιστοσύνη και την προώθηση της γνώσης μέσω της ενσυναίσθησης και της κατανόησης.

Η καταγγελίες και η διατύπωση κριτικών παρατηρήσεων είναι ασυμβίβαστες με την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού και επομένως ασυμβίβαστες με την ιδέα του Talanoa.

Έτσι ο διάλογος Talanoa, ενισχύει τη σταθερότητα και την ολιστική συμμετοχή στο διάλογο, δημιουργώντας ένα ασφαλές χώρο ο οποίος περιβάλει τον αμοιβαίο σεβασμό για μια πλατφόρμα λήψης αποφάσεων για το καλό όλων».

Facilitative Dialogue

Ο διάλογος Talanoa αποδείχτηκε το καλύτερο εργαλείο για την προώθηση του διευκολυντικού(facilitative) διαλόγου μεταξύ των μερών, τον οποίο είχαν αναλάβει να προωθήσουν από το Μαρακές και COP22, από κοινού η προεδρία του Μαρόκο και αυτή των Φίτζι.

Κι έτσι ο 2018 θα είναι η χρονιά του διαλόγου Talanoa για να ολοκληρωθεί στο Κατοβίτσε τον Δεκέμβρη του 2018 το πακέτο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ανεμο ….λόγια πού άκουσα σε συνεδρίες και βρήκα ενδιαφέροντα:

« βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει σεβασμό στον πλανήτη και τον άνθρωπο.»

«…. Μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορήσει ηλεκτρικό Cayene Porsche και Hammer….αυτό δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη…..»

“…δεν φταίμε όλοι το ίδιο…»

«…το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκαλείται από το 10% του πληθυσμού…»

«…το 50% των εκπομπών διοξειδίου τα άνθρακα προκαλείται από το 1% του πληθυσμού…»

“…αυτοί που την βιώνουν χωρίς να την γνωρίζουν …»

«…υπάρχουν αυτοί που νιώθουν στο πετσί τους τα δεινά της κλιματικής αλλαγής, χωρίς καν να γνωρίζουν πως λέγεται η αιτία της δυστυχίας τους….»

«100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Ο τίτλος που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε τίτλους συνεδριών, σε τίτλους παρουσιάσεων, σε περίπτερα οργανώσεων και κρατών, σε λόγους συνέδρων όλων των επιπέδων.

Και με πολύ έμφαση στο περίπτερο των πολιτών των ΗΠΑ.

Η Βόννη

Η Βόννη απεδείχθη άψογη οικοδέσποινα αναφορικά με τη λειτουργικότητα και οργάνωση της Διάσκεψης.

Μοναδική κριτική για τη μεγάλη απόσταση μεταξύ του χώρου των επίσημων συναντήσεων(Bulla) και του χώρου που χτυπούσε ο παλμός της Διάσκεψης Bonn), σε αντίθεση με το Μαρακές και το Παρίσι όπου ήταν μαζί.

Ίσως αυτός ο διαχωρισμός να ήταν και σωστός σημειολογικά μια και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, φορέων, εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν ως παρατηρητές ήταν πολύ ξεκάθαρα μερικά … χρόνια μπροστά από τους εκπροσώπου των κρατών. Ήταν η διαφορά που υπήρχε μεταξύ των εκπροσώπων κάθε πτυχής του ενεργειακού τομέα στο χώρο «Bonn» της διάσκεψης, που είχαν αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση και έτρεχαν με ταχύτητα και ενθουσιασμό μπροστά και των πολιτικών εκπροσώπων στο χώρο «Bulla» της διάσκεψης, που έσερναν τα βαριά από τις αλυσίδες των διαδικασιών πόδια τους.

Αλλά πλην αυτού η Βόννη ήταν άψογη και πολύ καλύτερα οργανωμένη, όπως έγραψα ήδη.

Οι σύνεδροι είχαν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΜ της πόλης που φυσικά ήταν πολλά και με συχνά δρομολόγια.

Η ίδια η Διάσκεψη είχε για εσωτερική μετακίνηση μεταξύ των δυο χώρων, δωρεάν ποδήλατα και πουλμανάκια ηλεκτροκίνητα, για τεμπέληδες σαν και μένα.

Αλλά πως μπορείς να περιμένεις κάτι λιγότερο από μια χώρα που τα βανάκια του ταχυδρομείου περνάνε αυτό το μήνυμα.

Ή η απλότητα στη ανακύκλωση με τους καλαίσθητους αυτούς κάδους που υπήρχαν παντού.

Δεν ήταν όμως μόνο η διοργάνωση. Ο χώρος ήταν ένα ειδυλλιακό πάρκο σαν κι αυτά που περισσεύουν στη Βόρεια Ευρώπη και δεν καταφέρνουμε να κάνουμε εμείς ποτέ.

Μόνο ο Νιλς Χόλγκερσον απουσίαζε (οι γονείς που μεγάλωσαν παιδιά τη δεκαετία του ‘80 θα με καταλάβουν).

Ξεχώρισαν όπως πάντα οι δράσεις των ακτιβιστών που είχαν σαν στόχο, στην πλειοψηφία τους, τα ορυκτά καύσιμα.


Ξεχώρισε, επίσης όπως πάντα, ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος εμφανίστηκε μια ημέρα και έδωσε τρεις ομιλίες/συνεντεύξεις και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και στις τρεις.

Δυναμική η παρουσία της Κίνας που θα ήθελε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η δήλωση αποχώρησης των ΗΠΑ και αναβαθμισμένη της Ρωσίας.

Για μένα όμως το σημαντικό ήταν η «επανάσταση» στις ΗΠΑ.

Μακάρι όλοι να παραμείνουν πιστοί στη Συμφωνία του Παρισιού, να την θέσουν σε λειτουργία του χρόνου και κυρίως να την ενδυναμώσουν και να την επεκτείνουν γιατί το μόνο που δεν έχουμε είναι η πολυτέλεια του χρόνου.

Πρέπει να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση, για να καλυφθεί το κενό στις εκπομπές, για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.

Δύσκολο αλλά εφικτό.

Πρέπει να ισχύσει  το

We are still in

για όλους, για να μπορέσουμε να πάμε

Further Faster Together

20 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

19/11/2017 10:18

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα του COP23 - Οι δεσμεύσεις της Βόννης

Καθώς η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή τελείωσε ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα νέο κύμα έργων και δεσμεύσεων κλιματικής δράσης που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της COP23 από χώρες, πόλεις, κράτη, περιφέρειες, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών.

Πιο σημαντικό σημειολογικά είναι το μήνυμα που δείχνει να εκπορεύεται από όλες τις πλευρές αυτής της διάσκεψης, ότι η ανάληψη δράσης για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και η επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης της Ατζέντας του 2030 είναι κατεπείγουσα, ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι ο καθένας απλά πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, ταχύτερα και από κοινού (Further, Faster, Together).

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί άμεσα η παγκόσμια φιλοδοξία για δράση στον τομέα της αλλαγής του κλίματος, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πλήρες σύνολο των εθνικών σχεδίων δράσης για το κλίμα (NDC), τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της συμφωνίας.

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Cop23 και σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο.

Χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης

Στις σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν στα πλαίσια της Διάσκεψης περιλαμβάνονται κονδύλια για τη στήριξη των φτωχότερων και πιο ευάλωτων πληθυσμών, των οποίων η τραγική κατάσταση έχει έρθει στο προσκήνιο με τα πρόσφατα πλήγματα ακραίων καιρικών φαινομένων.

InsuResilience Initiative  : Επιπλέον 125 εκατ. δολάρια από πρωτοβουλία της Γερμανίας για τη στήριξη της παροχής ασφαλιστικής κάλυψης σε 400 εκατ. φτωχών και ευάλωτων ατόμων μέχρι το 2020.  Σύμπραξη των G20 και V20 (V20 είναι σε αντιδιαστολή με τους πλούσιους του G20, τα πιο ευάλωτα και φτωχά κράτη)Adaptation Fund : Μετά την συνεισφορά της Γερμανίας ύψους 50 εκατ. ευρώ στην έναρξη της Διάσκεψης και της Ιταλίας ύψους 7 εκατ. ευρώ, το Το Ταμείο Προσαρμογής ξεπέρασε τον στόχο του 2017 κατά περισσότερο από 13 εκατ. δολάρια και ανέρχεται συνολικά σε 93,3 εκατ. δολάριαNorway & Unilever: Δημιουργία ταμείου ύψους 400 εκατ. δολαρίων για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για μια πιο ανθεκτική κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Αφορά επενδύσεις σε επιχειρηματικά μοντέλα που συνδυάζουν επενδύσεις σε γεωργία υψηλής παραγωγικότητας, ενσωμάτωση μικρών ιδιοκτητών και προστασία των δασών.Germany and Britain : Η Γερμανία και η Βρετανία θα παράσχουν συνολικά 153 εκατ. δολάρια για την επέκταση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
European Investment Bank Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει 75 εκατ. δολάρια για ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 405 εκατ. δολαρίων από της Αρχής Υδάτων των Φίτζι. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του συστήματος παροχής νερού και της επεξεργασίας λυμάτων, μετά τις καταστροφές από τον κυκλώνα Winston, τη δεύτερη ισχυρότερη θύελλα στον κόσμο που καταγράφηκε ποτέ, η οποία έπληξε τα Φίτζι τον Φεβρουάριο του 2016Green Climate Fund and the European Bank for Reconstruction andDevelopment υπέγραψαν τη χορήγηση δωρεάν χρηματοδότησης ύψους 37,6 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας των υδάτων του Saïss ύψους 243,1 εκατ. δολαρίων, ώστε να καταστεί η Μαροκινή γεωργία πιο ανθεκτικήWorld Resources Institute ανακοίνωσε μια επένδυση ορόσημο ύψους 2,1 δις δολαρίων ιδιωτικών επενδύσεων, που προορίζονται για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μέσω της Πρωτοβουλίας 20x20 (Initiative 20x20)UNDP, Germany, Spain and EU εγκαινίασαν πρόγραμμα στήριξης των NDC, ύψους 42 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για τη συμφωνία του ΠαρισιούNDC Partnership για τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού κόμβου για την υποστήριξη της εφαρμογής των NDCs στον Ειρηνικό13 countries and IEA προσφορά 30 εκατ. Ευρώ για το πρόγραμμα "IEA Clean Transitions" για τη στήριξη των καθαρών ενεργειακών μεταβάσεων σε όλο τον κόσμοEcuador δεσμεύτηκε για τη μείωση 15 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 στον τομέα δασώνGabon’s National Park Service η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου της Γκαμπόν δεσμεύτηκε για την αναστολή της παράνομης υλοτομίας με αποτέλεσμα να μειωθεί η εκπομπή CO2 κατά 20 εκατ. τόνους

Επενδύοντας στη δράση για το κλίμα
• Η HSBC ανακοινώνει 100 δισ. Ευρώ για πράσινες επενδύσεις λίγο πριν την έναρξη του COP23
• R20 and Blue Orchard Finance’s African Sub-national Climate Fundδεσμεύτηκε για την παροχή έτοιμων προς υλοποίηση έργων καθώς και κονδυλίων για την υλοποίηση τουλάχιστον 100 έργων υποδομής έως το 2020
 

Συντονισμός κλιματικής δράσης

Με τόσες δράσεις, δεσμεύσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών έχουν μεγάλη ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι κάθε ικμάδα της προσπάθειας αυτής θα έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και ότι δεν θα υπάρχουν υπερκαλύψεις. Επομένως ο συντονισμός σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητος.

• Πρωτοβουλία για την Δημόσια Υγεία των Μικρών Νησιώτικων Αναπτυσσόμενων Κρατιδίων (S.I.D.S.) από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και την Προεδρία των Φίτζι για να εξασφαλίσει ότι τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη θα έχουν εγκαταστήσει έως το 2030 συστήματα υγείας ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.

• Η δέσμευση της Αμερικής (America’s Pledge) συγκεντρώνει τους επικεφαλής των Πολιτειών και του ιδιωτικού τομέα για να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμιοι ηγέτες στη μείωση των εκπομπών και ότι θα πετύχουν τους κλιματικούς στόχους της χώρας τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού

• Η Powering Past Coal Alliance Η Συμμαχία για την απεξάρτηση από τον άνθρακα αποτελείται από 25 χώρες, πολιτείες και περιφέρειες και στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απεξάρτησης από τον άνθρακα και στην υποστήριξη των εργαζόμενων και των κοινοτήτων που πλήττονται από αυτήν για να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση στη νέα εποχή.

• C40 mayors of 25 pioneering cities  Οι δήμαρχοι C40 των 25 πρωτοπόρων πόλεων, που αντιπροσωπεύουν 150 εκατομμύρια πολίτες, δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πιο φιλόδοξα σχέδια δράσης για το κλίμα πριν από το τέλος του 2020, για να δημιουργήσουν ουδέτερες και κλιματικά ανθεκτικές πόλεις μέχρι το 2050

• Η Global Alliance for Buildings and Construction (παγκόσμια συμμαχία για τα κτίρια και τις κατασκευές), υπέγραψε συμφωνία για δραστική επιτάχυνση και κλιμάκωση της συνεργασίας.

• below50 -World Business Council on Sustainable DevelopmentΠρωτοβουλία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς πιο βιώσιμων καυσίμων.

• EcoMobility Alliance Συμμαχία φιλόδοξων πόλεων που δεσμεύονται για βιώσιμες μεταφορές.

• Transforming Urban Mobility Initiative Πρωτοβουλία για την αστική κινητικότητα για την επιτάχυνση της εφαρμογής της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης των αστικών μεταφορών και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

The Ocean Pathway Partnership έχει ως στόχο, έως το 2020, να ενισχύσει τη δράση και τη χρηματοδότηση που συνδέει τις δράσεις για την αλλαγή του κλίματος με υγιείς ωκεανούς και κοινότητες, μεταξύ άλλων μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος και μέσω εθνικών σχεδίων δράσης για το κλίμα

• United Nations Development Programme Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εγκαινίασε την Παγκόσμια Πλατφόρμα για τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τα Δάση που στόχο έχει την επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων προστασίας και αποκατάστασης των δασών.

Εταιρικές περικοπές εκπομπών

Mars Inc. Δεσμεύτηκε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 27% μέχρι το 2025 και 67% μέχρι το 2050Η Microsoft θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 75% μέχρι το 2030

Κυβερνητικές επικυρώσεις

Η Συρία επικύρωσε τη Συμφωνία των Παρισίων - 170 κράτη έχουν επικυρώσει ως τώρα τη συμφωνία Έξι χώρες έχουν επικυρώσει την τροποποίηση της Ντόχα (Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία) - Έχουν επικυρώσει συνολικά ως τώρα τη συμφωνία 90 χώρεςΟκτώ χώρες έχουν επικυρώσει την τροποποίηση Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (Κομόρες, Φινλανδία, Γερμανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Λουξεμβούργο, Μαλδίβες, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο) - Ως τώρα η συμφωνία έχει συνολικά επικυρωθεί από 19 χώρες

18 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

 EV100  όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες εντάσσονται στη πρωτοβουλία EV100 gia μετάβαση στην ηλεκτροκίνησηΗ Walmart δεσμεύεται για διακίνηση μόνο εμπορευμάτων που δεν συμβάλουν στην αποψίλωση των δασών

18/11/2017 18:33

Στο Κατοβίτσε η μητέρα όλων των μαχών

Τέλειωσε και το COP23

               Τελείωσαν χθες οι εργασίες του COP23 στη Βόννη υπό την Προεδρία των νησιών Φίτζι, με σημαντική πρόοδο σε τεχνικά θέματα που αφορούν κυρίως το λεγόμενο Paris Agreement Rule Book, δηλαδή τους κανόνες υλοποίησης των δράσεων που προβλέπονται και απαιτούνται για την επίτευξη συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας αρκετά κάτω των 2ο Κελσίου και κατά προτίμηση κάτω από 1,5ο Κελσιου που αποφασίστηκε στο Παρίσι το 2015. Μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, το βιβλίο κανόνων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να υπάρξει μια βασική αναθεώρηση των δεσμεύσεων των κρατών για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα πραγματοποιηθούν το 2015.

               Επίσης έγινε πολύ σοβαρή συζήτηση για την γεφύρωση του χάσματος του 1 τρις δολαρίων ετησίως στην χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού. Και εκφράστηκαν και πολλές καλές σοβαρές προθέσεις και νέες πρωτοβουλίες, που προφανώς υπηρέτησαν αυτό που εξ αρχής στόχευε η Διάσκεψη με το σύνθημα “Further, Faster Together” με ενίσχυση της φιλοδοξίας για ακόμη περισσότερα, αμεσότερα, μαζί.

Αλλά προφανώς εδώ ισχύει ακέραιο το εν τη παλάμη…. αλλιώς δεν θα πετύχουμε τους στόχους.

Πάντως τελικά μπορεί το τελικό αίσθημα που παίρνει κανείς φεύγοντας να μην είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά σίγουρα ότι μπορούμε να είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι από ότι πριν τη Σύνοδο, μια και κάτι αχνοφαινεται στον ορίζοντα.  

Η σοβαρή και άψογη στην οργάνωση Βόννη, με την πολύχρωμη και ολοζώντανη προεδρία Φίτζι, μέσα από ένα ανθρωπινό ανοιχτό σε όλους πλαίσιο διαλόγου, πρόσφερε σε όλους μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι συμβαίνει τώρα, για το κατεπείγον του ζητήματος άμεσης δράσης και για το τι μπορεί να επιτευχθεί, εάν οι πολιτικοί αξιοποιήσουν την επιστήμη, που παρουσιάζει έναν κόσμο που μπορεί να προχωρήσει προς την καθαρή τεχνολογία πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα περίμενε κάποιος πριν λίγο. Οι κυβερνήσεις μπορούν τώρα να δουν ότι ένα μέλλον καθαρής ενέργειας δεν είναι απλά εφικτό αλλά και οικονομικό.

Η μητέρα όλων των μαχών: Η μάχη του άνθρακα          

               Και τώρα όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ευτυχώς αρκετές είναι έτοιμες να το πράξουν. Σε μια ακόμη εντυπωσιακή αποδοκιμασία αυτών που πήγαν στη Βοννη για να προωθήσουν τα ορυκτά καύσιμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και το Μεξικό, στενοί σύμμαχοι και γείτονες των ΗΠΑ, δημιούργησαν μια νέα παγκόσμια συμμαχία απεξάρτησης από τον άνθρακα.

               Περίπου 20 χώρες έχουν υπογράψει για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Η συμμαχία ελπίζει να έχει 50 μέλη μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Πολωνία. Και θα χρειαστούν!!!

Γιατί έχουν μείνει σοβαρά θέματα ανοιχτά σε σχέση με την απαιτούμενη μείωση του άνθρακα, παρά την παραδοχή από όλους (πλην του Ντόναλντ, επίσημα τουλάχιστον) ότι η από-ανθρακοποίηση της οικονομίας είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της χειρότερης καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

               Και αυτό το πολύ σοβαρό θέμα θα λυθεί στην αρένα της Πολωνίας, στην πολωνική πρωτεύουσα του άνθρακα Κατοβίτσε!!!! Δηλαδή Η μητέρα όλων των μαχών: Η μάχη του άνθρακα θα γίνει εκτός έδρας σε περιβάλλον φιλικό για άνθρακα στη μεγαλύτερη αναμέτρηση για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων. Και με δεδομένο ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια σταθερότητας ανέβηκαν οι εκπομπές άνθρακα

               Η Σύνοδος Κορυφής του 2018 στο Κατοβίτσε θεωρείται κρίσιμη καμπή για να καταστεί η συμφωνία του Παρισιού αποτελεσματική όταν τεθεί σε ισχύ το 2020. Πολλοί ανησυχούν για την συγκυρία που έφερε τη διάσκεψη της Πολωνίας τώρα.

Η Βόννη και ο Τραμπ

Αυτή η διάσκεψη σημαδεύτηκε και από τον Τραμπ και την ηχηρή απουσία των ΗΠΑ.

Το 2015 στο Παρίσι η ηγετική παρουσία του Ομπάμα οδήγησε στην ιστορική συμφωνία και τις ΗΠΑ στην ηγεσία του πλανήτη στη μάχη αντιμετώπισης της κλιµατικής αλλαγής.

Το 2016 στο Μαρόκο οι σύνεδροι σοκαρισμένοι (και πιο πολλοί οι Αμερικανοί σύνεδροι) παρακολουθούσαν άναυδοι τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών με τρόμο γι αυτό που έβλεπαν να έρχεται.

Το 2017 στη Βόννη ήρθε αυτό που έτρεμαν και τρέμαμε όλοι και η αποκαθήλωση των ΗΠΑ από την κλιματική ηγεσία.

Στη Βόννη οι αμερικανικές εταιρείες άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας σε επίσημη εκδήλωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος της κλιματικής λύσης. Φυσικά η συνάντησή τους διακόπηκε από δεκάδες διαδηλωτές που απηχώντας τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων, τους είπαν τραγουδιστά τι πίστευαν για τα ορυκτά καύσιμα.

Αλλά οι ΗΠΑ φάνηκε να ήρθαν με κάτι που προσομοίαζε σε διχασμένη προσωπικότητα. Ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αλλαγή του κλίματος, George David Banks, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος ήταν ακόμα ανοικτός να παραμείνει στη συμφωνία του Παρισιού.

"Ο Πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει εκ νέου τη συμφωνία ώστε να βρει ή να προσδιορίσει όρους που είναι κατάλληλοι και δίκαιοι για  στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Οι κύκλοι της Διάσκεψης δήλωσαν απλά πως η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση και αγκάλιασαν τις Πολιτείες, πόλεις, πολίτες, επιχειρηματίες, πανεπιστήμια και φορείς των ΗΠΑ που διατράνωσαν στη Βόννη πως ο λαός των ΗΠΑ είναι ακόμη εκεί και στηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού.

Πιστεύω πως όλοι πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αλλιώς τι;

We are all in, λοιπόν

17 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

17/11/2017 09:48

Γ. Τσιπουρίδης: Κλιματικοί πρόσφυγες και Κλιματική δικαιοσύνη

Στη Βόννη ήταν η πρώτη φορά που ένα μικρό νησιωτικό αναπτυσσόμενο κράτος προεδρεύει σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ποτέ μέχρι τώρα, μια χώρα στις πρώτες γραμμές της κλιματικής αλλαγής δεν προήδρευσε στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

    Συμβολικό αλλά και ουσιαστικό παράλληλα μια και εκπροσωπεί τις χώρες που βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της μάχης με την κλιματική αλλαγή.

    Από τα Φίτζι ήταν και ο 12χρονος Timoci Naulusala, ο οποίος μίλησε από του βήματος της διάσκεψης στη Βόννη, ευκαιρία που κέρδισε στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού για παιδιά για την Εβδομάδα του κλίματος.

    Ο νεαρός, μιλώντας παρουσία ηγετών όπως η Μέρκελ και ο Μακρόν,  στις 15/11 έκανε μια συγκινητική και παθιασμένη έκκληση για δράση για το κλίμα, τους κλιματικούς πρόσφυγες και την κλιματική δικαιοσύνη, που ίσως για πρώτη φορά τονίστηκε τόσο ξεκάθαρα σε Διάσκεψη για το κλίμα:

«Η θάλασσα καταπίνει χωριά, τρώει τις ακτές, καταστρέφει καλλιέργειες ... οδηγεί στη μετεγκατάσταση των ανθρώπων ... κλαίμε για αγαπημένα πρόσωπα που χάνουμε…. πεθαίνουμε από την πείνα και τη δίψα…… είναι μια καταστροφή, είναι θλιβερή ... αλλά είναι η πραγματικότητα.

"Μπορεί να νομίζετε ότι θα επηρεάσει μόνο τα μικρά έθνη ... κάνετε λάθος."

    Αναφερόμενος στο εμβληματικό κανό των Φίτζι, την «drua» που εκτίθεται στο χώρο της διάσκεψης της Βόννης, για το οποίο συμβολικά είχε πει στην έναρξη, πως είμαστε όλοι στο ίδιο κανό, ο Πρωθυπουργός των Φίτζι και Πρόεδρος του COP23, Frank Bainimarama δήλωσε:

    "Είμαστε όλοι δεσμευμένοι από το κοινό συμφέρον μας για μείωση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η αποστολή της ανθρωπότητας. Είναι συμβολικό για το ταξίδι που όλοι πρέπει να κάνουμε μαζί. Μας έμειναν λίγες μέρες ακόμη. Ας μείνουμε σταθεροί στην πορεία μας. Ας φτάσουμε στον προορισμό μας ".

"Το όραμα των Φίτζι είναι για μια Προεδρία που είναι διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς, προωθεί τη Συμφωνία των Παρισίων και επιταχύνει τις κλιματικές ενέργειες για όλες τις ευάλωτες κοινωνίες, αξιοποιώντας τις δικές μας εμπειρίες ως Μικρό Νησί Αναπτυσσόμενο Κράτος στον Ειρηνικό.

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι και πρέπει όλοι να δράσουμε».

Κλιματική Δικαιοσύνη

Στις 16/11 ήταν η ημέρα Κλιματικής Δικαιοσύνης στο COP23. Η Κλιματική  Δικαιοσύνη συνδέει τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού τρόπου ανάπτυξης, ο οποίος θα έχει σαν προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων και την κατανομή των επιβαρύνσεων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και των ωφελειών από την επίλυσή τους, δίκαια και ισότιμα.

Η κλιματική δικαιοσύνη καθοδηγείται από τις εξής βασικές αρχές:

• Σεβασμό και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

• Υποστήριξη του Δικαίου στην Ανάπτυξη

• Ισότιμη Κατανομή ωφελειών και επιβαρύνσεων

• Εξασφάλιση της συμμετοχής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λήψη αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή

• Ισότητα των φύλων και δικαιοσύνη

• Αξιοποίηση της μεταρρυθμιστικής δύναμης της εκπαίδευσης  

• Χρήση αποτελεσματικών συνεργασίων για την εξασφάλιση Κλιματικής δικαιοσύνης

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους στην τροφή, στο νερό, στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην προστασία διαβίωσης και καταλύματος. Για το λόγο αυτό, η υιοθέτηση μιας προσέγγισης στη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ασκεί κλιματική δικαιοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστικά απαραίτητη.

Πάπας Φραγκίσκος

    Και ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε παρών, αποστέλλοντας επιστολή στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος COP-23. Η επιστολή απεστάλη στον προεδρεύοντα πρωθυπουργό Frank Bainimarama των Νήσων Φίτζι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συγχαίρει τους ηγέτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση COP-23 και τους καλεί να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο συνεργασίας και παράλληλα ανανέωσε την "επείγουσα έκκλησή του" για ανανεωμένο διάλογο "για το πώς οικοδομούμε το μέλλον του πλανήτη".

«Χρειαζόμαστε μια συνεργασία που να μας ενώνει όλους, επειδή η περιβαλλοντική πρόκληση που βιώνουμε και οι ανθρώπινες ρίζες της, μας αφορά όλους και μας επηρεάζει όλους».

Ο Πάπας προειδοποίησε τους συμμετέχοντες να αποφύγουν τις «τέσσερις αρνητικές θέσεις» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του πλανήτη: «άρνηση, αδιαφορία, παραίτηση και επιλογή ανεπαρκών λύσεων».


 

Κλιματικοί πρόσφυγες

    Καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι ευάλωτοι πληθυσμοί σε χώρες όπως το Τουβαλού, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ απειλούνται με την πολύ πραγματική προοπτική να χάσουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν στην ενδοχώρα.

    Αν και δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα ξεριζωθούν από την αλλαγή του κλίματος, ο αριθμός των «κλιματικών μεταναστών» προβλέπεται να αυξηθεί. Μόνο μεταξύ 2008 και 2016, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως εκτοπίστηκαν από ακραίες καιρικές καταστροφές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam.

Σε ορισμένα μέρη, όπως τα νησιά Φίτζι, αυτό συμβαίνει ήδη.

    Το 2014, ολόκληρο το χωριό Vunidogoloa στο Vanua Levu αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε υψηλότερο έδαφος 2 χιλιόμετρα εσωτερικά για να ξεφύγει από την παράκτια διάβρωση και τις τακτικές πλημμύρες - περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οι χωρικοί και η κυβέρνηση των Φίτζι αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

Άλλα 80 χωριά έχουν πλέον χαρακτηριστεί ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν ανάγκη μετεγκατάστασης. Τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγή είναι αυτοί οι ιθαγενείς πληθυσμοί.

Η Προεδρία της Διάσκεψης της Βόννης, τα νησιά Φίτζι, φέρνει μια μοναδική προσέγγιση για την Κλιματική Δικαιοσύνη στο φετινό COP23. Είναι το πρώτο Μικρό Νησιωτικό Αναπτυσσόμενο Κράτος που κατέχει την Προεδρία ενός COP και είναι επίσης το πρώτο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Κλιματική Δικαιοσύνη Mary Robinson Foundation for Climate Justice  που επικύρωσε τη Συμφωνία των Παρισίων.

16 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

16/11/2017 10:29

Γιάννης Τσιπουρίδης: Η ώρα της Ευρώπης;

Το κενό στην ηγεσία της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που δημιουργήθηκε ήδη από πέρσυ, όταν διαφάνηκε πως ο Τραμπ θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, προσπαθεί να καταλάβει η Ευρώπη με τους δυο φιλόδοξους ηγέτες της Μέρκελ και Μακρόν.

               Ήδη από πέρσυ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κάλυψη του κενού που άφησε η λήξη της θητείας του Ομπάμα και η ξεκάθαρη στάση Τραμπ. Η Κίνα πρώτη με μια σειρά δηλώσεων του Προέδρου Xi Jinping φάνηκε πως ήθελε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που αναπάντεχα της δόθηκε. Και ο Μακρόν πρώτος βγήκε και κάλεσε αμερικανούς επιστήμονες και ερευνητές να έρθουν στη Γαλλία να συνεχίσουν το εργο τους, όταν άρχισε το κυνήγι των μαγισσών (επιστημόνων που υποστήριζαν την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής) στις ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση Τραμπ.

               Στο COP23 την Τετάρτη αφίχθησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τους εκπροσώπους του πλανήτη.

               Πριν από τις ομιλίες, ένα νεαρό αγόρι από τα Φίτζι μίλησε για την καταστροφή του σπιτιού του από μια πρόσφατη φυσική καταστροφή, ρωτώντας τους ηγέτες  "Τι μπορείτε να κάνετε;" για να προστατεύσετε το κλίμα. "Η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ για να μείνει, εκτός και αν κάνετε κάτι γι 'αυτό".

Κατά την έναρξη της υψηλού επιπέδου συνάντησης, ο πρόεδρος του Φίτζι Φρανκ Μπαινιμαράμα κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των χωρών να παραμείνουν επικεντρωμένοι στον στόχο για να εξασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου. «Οι μελλοντικές γενιές βασίζονται σε εμάς. Ας δράσουμε τώρα» είπε.

               Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τη διάσκεψη σημειώνοντας ότι οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να μεταρρυθμίσουν το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, το οποίο απεδείχθη άκρως αναποτελεσματικό, εξ αιτίας ενός πακτωλού δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών, που οδήγησε σε μείωση της τιμής του άνθρακα και ακύρωσε τον στόχο που ήταν οι εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές τους. Αυτά θα αφαιρεθουν ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δήλωσε η Καγκελάριος, ζητώντας από όλες τις χώρες να ανταποκριθούν ισότιμα με τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, το πήγε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας πως όχι μόνο η Ευρώπη πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, αλλά μπορεί επίσης να αντισταθμίσει την επικείμενη απόχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι «όλοι μπορούμε να κινητοποιήσουμε τα αναγκαία δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια για το κλίμα.»     

Σωστά για η επίτευξη μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων, απαιτεί βραχυπρόθεσμα επενδύσεις τεράστιων ποσοτήτων κεφαλαίων.

              Ο Μακρόν πρότεινε επίσης η ΕΕ να καλύψει το κενό χρηματοδότησης της IPCC που δημιουργησε η απόφαση των ΗΠΑ, ώστε «…να συνεχίσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση για τις δράσεις μας».

               "Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και θα ήθελα να δω τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών μαζί μας", δήλωσε ο Macron. "Όλοι μαζί, μπορούμε να αντισταθμίσουμε την απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης."

               «Προτείνω η Ευρώπη να αντικαταστήσει την Αμερική», είπε. "Και η Γαλλία είναι έτοιμη για αυτήν την πρόκληση."

               Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη έχουν δείξει ότι ο χρόνος είναι πιεστικός, προσθέτοντας ότι τα μικρά και ευάλωτα κράτη αξίζουν μια επιτυχημένη διάσκεψη, καθώς η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής είναι "επίσης θέμα παγκόσμιας δικαιοσύνης".

               Η «ιστορική συμφωνία για το κλίμα» που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 2015 και η «πορεία που έχουμε πάρει από τότε» πρέπει να παραμείνει μη αναστρέψιμη, δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος

               Αλλά με τη Γερμανία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και την Γαλλία από την πυρηνική ενέργεια, πόσο φιλόδοξη και αισιόδοξη μπορεί είναι η Ευρώπη;

                             Την απάντηση συνολικά  την δίνει το παρατηρητήριο αξιολόγησης της προσπάθειας των χωρών για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής Climate Change Performance Index 2018 (CCPI). Τα τελευταία 13 χρόνια, ο Δείκτης Αξιολόγησης Κλιματικής Αλλαγής (CCPI) παρακολουθεί τις προσπάθειες των χωρών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στη σαφέστερη κατανόηση της εθνικής και διεθνούς πολιτικής για το κλίμα.

Πολύ λίγο πράσινο για αισιοδοξία, αλλά πάντως επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη πρωτοπορεί στην κλιματική μάχη. Αν και η Γερμανία που ήταν η ατμομηχανή για μεγάλο διάστημα, έχασε την ηγεσία , κυρίως εξ αιτίας της εξάρτησης της από τον άνθρακα.

Για το που βρίσκεται η Ελλάδα διαβάστε την πολύ κατατοπιστική κοινή ανακοίνωση WWF Greenpeace.

Επιστήμη, πολιτικοί και πολιτική.

               Χθες αναφέρθηκα στην ανάγκη συνεργασίας επιστήμης και πολιτικής για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ουσιαστικότερο εμπόδιο στη συνεργασία αυτή εδράζεται στον άξονα του χρόνου. Εκεί η επιστήμη κινείται σε βάθος χρόνου που μπορεί να είναι πολλές δεκαετίες μια και τα φυσικά φαινόμενα δεν επιδέχονται συντομεύσεων και η πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές ή χειρότερα ακόμη τον επόμενο ανασχηματισμό.

               Είναι ελάχιστοι οι πολιτικοί που θα αδιαφορήσουν για την απώλεια οφέλους από τη συσχέτιση τους με την επιτυχή ολοκλήρωση κάποιων έργων και θα βάλουν σε προτεραιότητα το κοινό καλό .

               Και δυστυχώς αυτό αφορά κύρια έργα υποδομής, όπως αεροδρόμια, γέφυρες, οδικούς άξονες και φυσικά αντιπλημμυρικά και συνοδά έργα υποδομής στον αστικό ιστό.

               Η χθεσινή τραγωδία στην Μάντρα είναι αποτέλεσμα και αυτής της συσχέτισης επιστήμης και πολιτικής.

Όχι, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την τραγωδία.

Ναι, η κλιματική αλλαγή άνοιξε το δρόμο στο τραγικό αποτέλεσμα, λόγω της έντασης του φαινομένου.

               Αν δεν είχαν μπαζωθεί τα ρέματα, αν ήταν καθαρά τα φρεάτια, αν υπήρχαν επαρκή έργα απορροής, αν δεν είχαν καεί τα περιαστικά δάση, αν είχαν γίνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μετά την καταστροφή των δασών, αν…. τότε η χθεσινή θεομηνία θα είχε λιγότερο δραματικά αποτελέσματα και πιθανόν κανένα νεκρό.

               Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση στην ένταση και συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της, όμως, πολλαπλασιάζονται από την διαχείριση που έχουμε κάνει ως τώρα στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

               Για όλα τα δεινά μας ευθύνεται η ανθρώπινη αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των πράξεων μας και το ενδιαφέρον στο άμεσο όφελος. Νομίζω μας έκαψε το «κάλιο πέντε και στο χέρι….»

15 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

15/11/2017 09:59

Γ. Τσιπουρίδης: Επιστήμη, πολιτικοί και πολιτική

Δυο ειδήσεις σημάδεψαν την 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας και 8η της Διάσκεψης για το κλίμα.

 

Η πρώτη είδηση είναι καθαρά επιστημονική.

    Αφορά μετρήσεις συγκέντρωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

    Μετά από 3 χρόνια σταθερότητας στο ύψος της συγκέντρωσης των εκπομπών, το 2017 θα καταγραφεί άνοδος στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και θα σημειωθεί νέο ρεκόρ!

    Η σταθερότητα των συγκεντρώσεων CO2 τα προηγούμενα 3 χρόνια, παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάπτυξη, έκανε κάποιους να πιστεύουν πως επιτέλους οι εκπομπές έπιασαν το ανώτατο όριο τους και θα άρχιζε η σταδιακή πτώση τους.

    Δυστυχώς, όμως, το 2017 πάμε για νέο ρεκόρ εκπομπών με αύξηση 2% από το 2016. Εκτιμάται ότι αιτία είναι κυρίως η κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα παραγωγής στην Κίνα, όπου λόγω των φετινών περιορισμένων βροχοπτώσεων είχε μειωμένη παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά της και αναγκάστηκε να αυξήσει την παράγωγη από σταθμούς άνθρακα, παρά τις δεσμεύσεις της από τη Συμφωνία του Παρισιού για μείωση εκπομπών.


 

     

    Η είδηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και οι επιστήμονες αναρωτιούνται πως θα εξελιχθεί η πορεία το 2018, δεδομένου ότι ο στόχος είναι πως το αργότερο το 2020 οι εκπομπές πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους και να αρχίσει μετά η πτώση της συγκέντρωσης τους.

 

Η δεύτερη είδηση είναι καθαρά πολιτική.

    Αφορά την στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Διάσκεψη.

    Χθες η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Διάσκεψη -  η μικρότερη αντιπροσωπεία σε αριθμό στελεχών που συμμετείχε ποτέ σε Διάσκεψη για το κλίμα και για πρώτη φορά χωρίς περίπτερο – πραγματοποίησε τη μια και μοναδική της εκδήλωση σε αυτήν την Διάσκεψη.

    Για να έχετε ένα μέτρο σας πληροφορώ πως άλλες χώρες όπως  Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα νησιά Φίτζι κτλ και η Ε.Ε. πραγματοποιούν από 3-5 εκδηλώσεις κάθε μέρα. Η δε Γερμανία… αμέτρητες.

 

    Και σε αυτήν τη μια και μοναδική εκδήλωση, το θέμα ήταν η συμβολή του άνθρακα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!!! Αν δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα θα ήταν για γέλια, αλλά δεν μπορείς να γελάς όταν διακυβεύονται ζωές.

     Τέλος πάντων δεν τους πήγε καλά γιατί ακτιβιστές πήγαν στην εκδήλωση και τους τραγούδησαν το “keep it in the ground” (αφήστε τα – τα ορυκτά καύσιμα – στο υπέδαφος) στο ρυθμό του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.


    Όπως είπε ήδη από την 1η κιόλας μέρα ο επικεφαλής του IPCC κ. Hoesung Lee, «Ο βαθμός επιτυχούς συνεργασίας επιστήμης και πολιτικής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μεγάλης προσπάθειας αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής».

 

    Και πόσο δίκιο είχε. Όταν η πολιτική αγνοεί την επιστήμη δεν μπορούμε να περιμένουμε καλές εξελίξεις.  

    Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ. Άλλη σημερινή είδηση, αναφέρει ότι στην ετήσια έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει αύξηση της πρωτογενούς ενεργειακής ζήτησης κατά 30% από σήμερα ως το 2040 και κατ’ επέκταση «ελαφριά» αύξηση των εκπομπών διοξειδίου ως το 2040, ενώ η επιστήμη μας δίνει μόλις 3 χρόνια να βάλουμε τις εκπομπές μας σε τάξη.

 

    Αν και η έκθεση του ΙΕΑ παραδέχεται πως το σενάριο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και για πρόσβαση σε υπηρεσίες ενέργειας των μη εχόντων, το υιοθετεί ως πλέον πιθανό.

 

    Προφανώς αν ισχύσει το σενάριο του ΙΕΑ δεν θα επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 3-4 βαθμούς, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Γιατί έτσι λέει η επιστήμη.

    Μάλιστα χθες Ένωση επιστημόνων που εκπροσωπεί 15.000 επιστήμονες που ανησυχούν για την πορεία του πλανήτη (Union of Concerned Scientists) εξέδωσε προειδοποίηση στην ανθρωπότητα για την γενικότερη πορεία των πραγμάτων, με κυρίαρχη την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή.

    Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που ποτέ δεν κατηγορήθηκεως φίλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τι πρεσβεύει;

    Μήπως αγνοεί την επιστήμη; Το θεωρώ απίθανο και κυρίως να το κάνει αυτό δημόσια.

    Άρα, αφού δεν μπορεί να την αγνοήσει, υποθέτει στο σενάριο που παρουσιάζει, ότι πολτικοί και επιχειρηματίες θα αγνοήσουν τα επιστημονικά ευρήματα.

    Δυστυχώς αυτό είναι πιθανό, καθως πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους χιλιάδες επιστήμονες και τους όγκους στοιχείων που τεκμηριώνουν την ορθότητα των επιστημονικων συμπερασμάτων.

 

    Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και αυτοί που τα λαμβάνουν πολύ σοβαρα υπόψη τους. Και είναι πλέον η πλειοψηφία. Είναι δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, κοινωνικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές.. που βροντοφωνάζουν

 

Επιτέλους, keep it in the ground!!!!

 

… και υπάρχουν και οι εκατοντάδες δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτητων που ένωσαν τη φωνή τους σε υπεράσπιση της Συμφωνίας του Παρισιού.!

 

    Στις 12 Νοεμβρίου δήμαρχοι και κοινοτάρχες από όλο τον κόσμο διατράνωσαν την πίστη τους στις δυνάμεις τους δημοσιεύοντας την δέσμευση τους με τον τίτλο

«Η δέσμευση Bonn-Fiji των τοπικών και περιφερειακών ηγετών να εκπληρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού σε όλα τα επίπεδα.»
 

«Οι πόλεις από μόνες τους δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη για το κλίμα,

αλλά και χωρίς τις πόλεις δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί αυτή μάχη.»

Είναι η πρώτη φορά που η Διάσκεψη τοπικών και περιφερειακών ηγετών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα. 

Όπως είπε και ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ:

"Οι πόλεις, οι πολιτείες και οι περιφέρειες κατέχουν τεράστια δύναμη, ειδικά όταν εργάζόμαστε μαζί".  "Είμαστε τα εργαστήρια της μεταρρύθμισης, είμαστε οι κινητήριες δυνάμεις της καινοτομίας και είμαστε εκεί όπου υπάρχει δράση."

 

Power to the people, λοιπόν.

14 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

 

14/11/2017 09:09

Γ. Τσσιπουρίδης: Ημέρα δεύτερη, δεύτερης εβδομάδας / Money talks…..

Το σλόγκαν του COP23 «Further, Faster, Together», σημαίνει όλοι μαζί με περισσότερη φιλοδοξία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων πιο γρήγορα.

Θα μπορούσε, όμως, εύκολα να το αντικαταστήσει κανείς με το “More money now!”, γιατί απλά είναι ταυτόσημα στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Φυσικά επικοινωνιακά δεν θα ήταν το ίδιο ωραίο με το ισχύον.

Η ουσία παραμένει πως ο μονός τρόπος για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που τίθενται από την ανάλυση της τραγικής κατάστασης του κλίματος από την επιστήμη, είναι να πέσουν πολλά περισσότερα χρήματα στο τραπέζι της προσπάθειας.

Σήμερα πρώτη μέρα της 2ης εβδομάδας και 7η μέρα της Διάσκεψης, ήταν η ημέρα Χρηματοδότησης του Κλίματος.

Όπως δήλωσε ο Eric Usher, επικεφαλής της Χρηματοδοτικής Πρωτοβουλίας του προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP Finance Initiative)

«Στο κέντρο αυτής της πρόκλησης υπάρχουν δυο κενά που πρέπει εσπευσμένα να γεφυρώσουμε: ένα κενό φιλοδοξίας και ένα κενό επενδύσεων»

Πρέπει να καλύψουμε τα κενά

Είναι τόσο συνδεδεμένα αυτά τα δυο κενά, που πρέπει να αντιμετωπιστούν σα μια ενιαία πρόκληση.

Η έκθεση για το κενό στις εκπομπές ρύπων, που αναφέρθηκε σε προηγούμενη επικοινωνία μας,  αποδεικνύει ότι με τους ρυθμούς που προχωράμε στην ανάπτυξη έργων αποφυγής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο κενό στις ποσότητες που είναι αναγκαίο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ταυτόχρονα η 5η Έκθεση Αξιολόγησης η οποία είναι προ των πυλών να ανακοινωθεί από την IPCC, μας προϊδεάζει ότι απαιτούνται περισσότερες μειώσεις αμεσότερα για να επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.

Επομένως για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει κατ’ αρχήν τα κράτη να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και να αυξήσουν τα σχετικά έργα και δράσεις στα εθνικά προγράμματα με τα οποία πλέον δεσμεύονται (NDCs), ώστε να καλυφθεί το τεράστιο ετήσιο κενό μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου το οποίο βρίσκεται στο θηριώδες ύψος των επιπλέον 17 GtCO2e ετησίως, που απαιτείται να μειωθούν οι εκπομπές για να επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.

Αυτά τα επιπλέον 17 GtCO2e ετησίως συνιστούν το ένα κενό.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό πρέπει να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις σε έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο συνολικό ύψος των 1,5 τρις δολαρίων ετησίως.

Το ύψος της χρηματοδότησης το 2015 ήταν 437 δις δολάρια και ήταν ρεκορ. Το 2016 έπεσε στα 383 δις.

Μας λείπουν πάνω από 1 τρις ετησίως για να πετύχουμε τον κλιματικό στόχο και αυτό είναι το δεύτερο κενό.

Αυτά τα δυο κενά είναι ουσιαστικά η ιδια πρόκληση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστουν από κυβερνήσεις, οργανώσεις, φορείς και τον ιδιωτικό τομεα στον οποίο όλοι στρέφονται για να καλύψει το τεράστιο αυτό κενό στη χρηματοδότηση.

Μέρος του στοιχήματος καλύψης αυτού του τεράστιου χρηματοδοτικού κενού θα προκύψει από τη δυνατότητα των Πολιτειών και επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που επαναστάτησαν και διαφοροποιήθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Τραμπ, να συνεισφέρουν ισόποσο ή και περισσότερα των κεφαλάιων που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνείσφερε αν π.χ. ήταν ο Ομπάμα Πρέοδρος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίζουν ότι αυτή η χρηματοδότηση θα πετύχει τον στόχο της, πρέπει να  είναι τα κατωτέρω, που είναι ουσιαστικα προφανή, αλλά καλύτερα να λέγονται προς αποφυγή παρεξηγήσεων …. :

Σωστός προσανατολισμός επενδύσεων, ώστε οι ροές κεφαλαίων να  στοχεύουν σε έργα ανάπτυξης που επιτυγχάνουν κλιματικούς στόχους

Εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε χώρες και κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιο τρωτές στην κλιματική αλλαγή και ότι οι ροές στις αναπτυσσόμενες χώρες θα διπλασιαστούν μέχρι το 2020.

Ενσωμάτωση των παραμέτρων των μακροπρόθεσμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής καθώς και της ευρύτερης βιωσιμότητας στην ανάπτυξη,  στην διαδικασία λήψης χρηματοδοτικών αποφάσεων

Χρηματοδότηση καινοτομίας και υποδομών που εξασφαλίζουν πράσινες λύσεις και παρέχουν ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Διαφάνεια στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις μέσω απλών και εναρμονισμένων διαδικασιών, κανόνων και στάνταρντς, τα οποία θα υποστηρίξουν επενδυτικά σχέδια κλιματικής αλλαγής και πολιτικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες, προτεραιότητες και δυνατότητες

Ας ελπίσουμε ότι την Παρασκευή θα ακούσουμε κάτι πολύ θετικό πάνω σε αυτό το θέμα.

Γιατί χωρίς κεφάλαια….. η κλιματική αλλαγή θα κάνει πάρτυ.

13 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

14/11/2017 08:16

Διαδηλωτές διέκοψαν τη συζήτηση για τα θετικά του άνθρακα που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στο Συνέδριο για το Κλίμα

Δεκάδες υποστηρικτές της "πράσινης" ενέργειας διέκοψαν, φωνάζοντας συνθήματα, μια εκδήλωση που είχαν οργανώσει οι ΗΠΑ στη Βόνη, στο περιθώριο των συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κόσμος θα έπρεπε να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

"Ισχυρίζεσαι ότι είσαι Αμερικανός αλλά εμείς βλέπουμε την απληστία σου" φώναζαν οι συγκεντρωμένοι για αρκετά λεπτά, καλώντας τις ΗΠΑ "να αφήσουν το κάρβουνο στο χώμα", προτού αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΗΠΑ είχε τον τίτλο "Ο ρόλος των καθαρότερων και αποτελεσματικότερων ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής". "Διευθυντές επιχειρήσεων και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα παρουσιάσουν πώς η αμερικανική προσέγγιση" που θέλει να συμφιλιώσει "την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη (...) μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τις άλλες χώρες" εξήγησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

"Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις άλλες (χώρες) για να τις βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορυκτές ενέργειες πιο καθαρές και αποτελεσματικές", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ υποστηρίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως.

Η εκδήλωση επικρίθηκε από πολλούς πριν κιόλας πραγματοποιηθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που αμφισβητεί ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και αντιθέτως να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Καμία άλλη χώρα δεν ακολούθησε το παράδειγμά του.

13/11/2017 18:55

Συνέδριο για το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής οργανώνουν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος οργανώνει απόψε το βράδυ, στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα στη Βόνη, ένα συνέδριο για να υπερασπιστεί «τον ρόλο της ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρωτοβουλία που επικρίθηκε έντονα από τους προασπιστές της «πράσινης» ενέργειας.

«Διευθυντές επιχειρήσεων και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα παρουσιάσουν πώς η αμερικανική προσέγγιση» που θέλει να συμφιλιώσει «την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη (…) μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τις άλλες χώρες» εξήγησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις άλλες (χώρες) για να τις βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορυκτές ενέργειες πιο καθαρές και αποτελεσματικές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στο συνέδριο αυτό θα μιλήσουν ο Τζορτζ Ντέιβιντ Μπανκς, ειδικός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας και ο Φράνσις Μπρουκ, σύμβουλος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Παρόντες θα είναι και διευθυντές εταιρειών όπως της Peabody (η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα παγκοσμίως), η Tellurian (φυσικό αέριο) και η NuScale Power (πυρηνική ενέργεια).

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στο περιθώριο των συνομιλιών της COP23 που είναι σε εξέλιξη στη Βόνη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει επικριθεί από πολλούς συνέδρους καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

13/11/2017 09:35

Γ. Τσιπουρίδης: Αρχίζει η δεύτερη και καθοριστική εβδομάδα

Μπαίνουμε λοιπόν στην τελευταία εβδομάδα του COP23 τα τελικά αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν και το βαθμό επιτυχίας της φετεινής μεγάλης παγκόσμιας διάσκεψης για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το αίσθημα αισιοδοξίας είναι διάχυτο καθώς το πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου που εισήγαγε η προεδρία των νησιών Φίτζι δείχνει να έχει εμπεδωθεί από όλους και καταβάλεται σοβαρή προσπάθεια να βρούν αυτά που τους ενώνουν και να συζητήσουν με νηφαλιότητα και πνεύμα συμβιβασμού για επίλυση, αυτά στα οποία υπάρχει ακόμη διαφωνία.

Το Further, Faster, Together που είναι το σλόγκαν αυτής της Διάσκεψης δείχνει να λειτουργεί στην πράξη και αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την σύγκλιση των προσπαθειών για τον κοινό στόχο.

Η πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησε τόσο δυναμικά και θετικά φορτισμένη από τις προσπάθειες της προεδρίας Φίτζι αλλά και από την ενεργό υποστήριξη των Γερμανών οικοδεσποτών και των Ηνωμένων Εθνών τελείωσε θα έλεγε κανείς πανηγυρικά με την επίσης συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση-δέσμευση των Πολιτειών και Πολιτών των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την απόυσα και αντιτιθέμενη Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε καθαρά εορταστικό κλίμα.

Κλειδί η χρηματοδότηση των λύσεων.

Το βασικό κλείδι και κριτήριο της επιτυχίας της Διάσκεψης όπως και όλων των Διασκέψεων θα είναι στο σκέλος της χρηματοδότησης των αναγκαίων μέτρων αποτροπής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η οριστικοποίηση των προτεραιοτήτων, των κανόνων συμμετοχής και των εργαλείων παρέμβασης συνιστούν πολύ σημαντικά βήματα, απαραίτητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων, θα καθορίσει όχι μόνο την επιτυχία της διάσκεψης αλλά και την επιτυχία της παγκόσμιας προπάθειας αντιμετώπισης του κινδύνου της κλιαμτικής αλλαγής.

Οι αναπτυσόμενες χώρες, οι λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες που βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της επίθεσης της κλιματικής αλλαγής είναι πεπεισμένες για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και αποδέχονται και επαυξάνουν στις προτεινόμενες επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις.

Δεν μπορούν όμως να χρηματοοδτήσουν από μόνες τους την προσπάθεια.

Εδώ θα κριθεί η επιτυχία όχι μόνο της Διάσκεψης και της Προεδρίας των νησιων Φίτζι, αλλά όλων μας να σταθούμε στο ύψος των δραματικών περιστάσεων.

Ας ελπίσουμε ότι το θετικό κλίμα που υπήρχε την πρώτη εβδομάδα θα οδηγήσει σε βήματα μπροστά και στην συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

Γιατί πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία «δεν γνωρίζαμε».

Γνωρίζουμε και πολύ καλά μάλιστα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Και δυστυχώς το γνωρίζαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια:

« δεν υπάρχουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής στοκ κλάδο των Ασφαλίσεων!!!!»

Το κόστος αποκατάστασης ζημιών από τους τυφώνες είναι τεράστιο, κύρια γιατί οι πλυμμήρες είναι η πιο ακριβή ασφάλιση παγκοσμίως. Οι άνθρωποι στον χώρο των ασφαλίσεων προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για το υψηλό κόστος ασφάλισης έναντι των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή.

12 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

11/11/2017 16:41

Γ. Τσιπουρίδης: Ημέρα πέμπτη / Επιτέλους όλοι κοιτάνε το δάσος!

Αν προσπαθούσα να περιγράψω με μια λέξη το πνεύμα της Βόννης σε σχέση με τα 2 προηγούμενα COP στα οποία είχα την τύχη να συμμετάσχω, αυτή θα ήταν ότι σε αυτήν την Διάσκεψη κυριαρχεί η αποφασιστικότητα.

Η έκταση και ένταση του καυτού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και της γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ανθρωπότητας έχουν ουσιαστικά κριθεί.

Εδώ αυτά δεν αμφισβητούνται. Θα έλεγα δεν συζητούνται καν τουλάχιστον σε επίπεδο προσπάθειας απόδειξης.

Είναι τα δεδομένα πάνω στα οποία χτίζεται ολη η συζήτηση για το πώς, που και πότε και κυρίως με τι χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες λύσεις, που είναι το μόνο καυτό προς επίλυση ζήτημα, στο οποίο θα επανέλθω αργότερα.  

Εδώ το διακύβευμα είναι γνωστό, δεδομένο και επιτακτικό.

Άλλωστε στις περισσότερες συζητήσεις που παρευρέθηκα ο άξονας διαλόγου ήταν η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των ΗΕ. Πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς;

Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μονοδιάσταστη. Το αντίθετο. Είναι πολυεπίπεδη και αφορά όλους τους τομείς.  

Και οι λύσεις που προτείνονται πρέπει πάνω από όλα να ικανοποιούν το κριτήριο της βιωσιμότητας με όρους πλανήτη και ανθρωπότητας.

Και αυτό είναι σαφές εδώ. Όλοι από τους νεαρούς ακτιβιστές μέχρι τους σοβαρούς επιχειρηματίες δείχνουν να έχουν καταλάβει το ζητούμενο. Προφανώς υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα προτεινόμενων λύσεων και προτεραιοτήτων.

Αλλά η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός είναι επιτέλους κοινός.

Επιτέλους όλοι κοιτάνε το δάσος.

Εκτός από τον Ντόναλντ και την παρέα του…..

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδιαφορία.

Κάποιος φίλος την εποχή των μεγάλων δασικών πυρκαγιών της Αττικής, έλεγε πως καλύτερα να ευθύνονται εμπρηστές για τις πυρκαγιές, παρά η αδιαφορία μας. Καλύτερα να είναι συνειδητή πράξη καταστροφής, παρά η εθνική αδιαφορία για τα κοινά που απενοχοποιεί το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου κατακαλόκαιρο μεσημέρι σε δασική περιοχή.

Τον θυμήθηκα σήμερα σε μια παρουσίαση για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

6,5 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από την ατμοσφαιτρική ρύπανση ετησίως!!!

Μια Κροατία και μια Αλβανία χάνεται κάθε χρόνο. Σε 5 χρόνια χάνεται περίπου το 50% των νεκρών του πιο αιματηρού πολέμου της ανθρωπότητας, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Και αδιαφορούμε.

Από τα 6,5 εκατομμύρια, τα 

εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από την ρύπανση στην ατμοσφαιρα του σπιτιού.

Και συνεχίζουμε να αδιαφορούμε.

Και η κλιματική αλλαγή συνεχίζει απειλητική. Αν δεν αντιδράσουμε εγκαίρως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες στο τέλος του αιώνα να έχουμε άνοδο 4-6ο C.

Oι συνέπειες αυτής της πιθανής εξέλιξης, βγαλμένες από την κόλαση:

- 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθουν σε θανατηφόρους καύσωνες

- 2,4  δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθουν σε ασθένειες

- Θα  βιώσουμε ευρείας κλίμακας ξηρασίες

- Θα αντιμετωπίσουμε άνοδο της στάθμης των θαλασσών πάνω από 2 μέτρα.

Και δεν αδιαφορούμε απλά γιατί την απειλή την βλέπουμε χρονικά πολύ μακρυά, αλλά αρνούμαστε να δεχτούμε την επιστήμη που τα αποκαλύπτει και συνεχίζουμε να κάνουμε το αντίθετο επιδεινώνομτας την κατάσταση.

Έως εδώ, όμως.

Είναι ευθύνη όλων μας να αλλάξει αυτό. Η σιωπηλή πλειοψηφία πρέπει να σηκωθεί από τον βολικό καναπέ της παρατήρησης και της κριτικής και να ακουστεί.

Να σκεπάσει με τη φωνή της αυτούς που για δικούς τους λόγους, αδιαφορούν για το μέλλον μας.

Το διακύβευμα είναι η ίδια η ζωή, αν όχι η δική μας, σίγουρα των παιδιών και εγγονιών μας.

Πρέπει να αντιδράσουμε, τώρα όσο υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας.

Γιατί δεν θα υπάρχει για πολύ.

Και δυστυχώς στη ζωή δεν υπάρχει restart και reload.

Βόννη 10 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

10/11/2017 13:37

IEA, IRENA και ΟΗΕ μιλούν για το ρόλο των ΑΠΕ

Ηγέτες από μια ευρεία γκάμα κλάδων και φορέων συνεδρίασαν σήμερα στη Βόννη για να ανακοινώσουν νέες πρωτοβουλίες και να δείξουν ότι μια πιο γρήγορη επέκταση των ΑΠΕ μπορεί να αποτελέσει τμήμα της προσπάθειας στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ρέιτσελ Κάιτ, «καθώς υποχωρεί το κόστος των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας και γνωρίζουμε καλύτερα το πώς να θέσουμε πολιτικές, το ερώτημα προς τους πολιτικούς είναι ‘γιατί να περιμένουμε;’».

«Η δέσμευσή μας να μη μείνει κανείς πίσω είναι βασικό κομμάτι της συμφωνίας του Παρισιού. Η ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται και πρέπει να είναι μια μετάβαση προς ενεργειακά συστήματα που εξασφαλίζουν την αειφόρο ενέργεια για όλους», συμπλήρωσε. «Αυτό σημαίνει πρωταρχικά την ενεργειακή απόδοση με στόχο το τέλος της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και τη χρήση ΑΠΕ για να πετύχουμε καθολική πρόβαση και μείωση των ρύπων».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του IRENA, Αντνάν Αμίν, τόνισε πως «τα δύο τρίτα των παγκοσμίων εκπομπών προέρχονται από τον ενεργειακό κλάδο, γεγονός που τον θέτει στο προσκήνιο των προσπαθειών. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση μπορούν μαζί να προσφέρουν το 90% της μετάβασης που χρειάζεται στο ενεργειακό σύστημα ως το 2050».

Ο Αμίν πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα μεγάλο, ανεκμετάλλευτοκαι οικονομικό ανανεώσιμο δυναμικό που περιμένει να αναπτυχθεί».

Τέλος, ο Φατίχ Μπιρόλ, διευθυντής του ΙΕΑ, είπε τα εξής:

«Η ενεργειακή μετάβαση θα είναι κρίσιμη στις επόμενες δεκαετίες για την επίτευξη των στόχων. Η ευρεία κυβερνητική και ιδιωτική δράση κράτησε τις παγκόσμιες εκπομπές σταθερές την τελευταία τριετία. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους διατηρώντας την ενεργειακή πρόσβαση».

10/11/2017 10:07

Γ. Τσιπουρίδης: Ημέρα τέταρτη / Η κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων…

Ένα αιώνα μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάνουν την δική τους επανάσταση και τα χειμερινά ανάκτορα του Ντόναλντ κινδυνεύουν σοβαρά.

Σήμερα στη Βόννη άνοιξε το περίπτερο του λαού των ΗΠΑ.

Μια αντιπροσωπεία μιας χώρας στην οποία πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, οργανώσεις, πολίτες, πόλεις και πολιτείες εδώ και χρόνια έχουν επενδύσει ανθρώπινους φυσικούς και οικονομικούς πόρους με στόχο την επίτευξη τολμηρών κλιματικών στόχων.

Μια αντιπροσωπεία κλιματικών επιστημόνων, διευθυντών επιχειρήσεων, ακτιβιστών, νεολαίων, ιθαγενών ηγετών, πολιτειακών ηγετών από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν έρθει στην COP23 για να εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ, που ειχαμε γνωρίσει υπό την Προεδρία Ομπάμα και να δείξουν με σαφήνεια πως η εκπροσώπηση των ΗΠΑ είναι πάνω και πέρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μια αντιπροσωπεία που εκφράζει το αληθινό πνεύμα ενός έθνους το οποίο στη βάση των κανόνων της ελεύθερης λεγόμενης οικονομίας, επέλεξε να προωθήσει δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το έκανε με μεγάλη τεχνολογική και οικονομική επιτυχία.

Μια αντιπροσωπεία που συγκέντρωσε πάνω από 2.500 υπογραφές που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 130 εκατομμύρια Αμερικανούς και 6,2 τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικό αποτέλεσμα.

Το παράδοξο είναι πως αυτή η οικονομική επιτυχία, η οποία θα έπρεπε να τους φέρνει όλους σε αγαστή συνεργασία με αυτόν τον συγκεκριμένο νέο Πρέδρο,  στην πράξη εντείνει το κενό που δημιούργησε από μόνη της η ηγεσία Τραμπ στη διάσκεψη για το κλίμα με την απειλή αποχώρησης και τα αρνητικά σχόλια.

Υπάρχει και κερασάκι στην μαύρη τούρτα Τραμπ.

Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, η επίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην κύρια εκδήλωσή της στη Βόννη, θα παρουσιάσει ένα infomercial (πληροφοριακό/διαφημιστικό) για τον "καθαρό" άνθρακα!!! (πως λέμε fake news), εκπροσωπώντας φυσικά τους φίλους της κυβέρνησης στη βιομηχανία άνθρακα.

Έτσι απομένει στην «Λαϊκή» αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που βρίσκεται ήδη εδώ στο COP23, να αντιπροσωπεύσει το μέλλον της καθαρής ενέργειας.

Σήμερα, πρώτη μέρα, με το σύνθημα “We are still in” να κυριαρχεί σε αφίσες, πανό και καρφίτσες, έδειχναν όλοι τόσο ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι που τα κατάφεραν. 

Στην εκδήλωση που παρακολούθησα στην οποία μιλησαν ένας επιχειρηματίας, ένας πανεπιστημιακός, ένας εκπρόσωπος τοπικής κυβέρνησης, ένας ιερέας και ένας γερουσιαστής, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός, που σε κάθε φράση το κοινό ξεσπούσε σε έντονα παρατεταμένα χειροκροτήματα, ιδαίτερα όταν γινόταν αρνητική αναφορά στη διοίκηση Τραμπ.

Η πολιτική διακήρυξη αυτής της νέας αντιπροσωπείας περιλαμβάνει:

• δίκαιη μετάβαση σε οικονομία 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

• έκκληση προς τους εκλεγμένους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για τολμηρή δράση για το κλίμα.

• την διακοπή κατασκευής όλων των νέων έργων ορυκτών καυσίμων, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να διαιωνίζει την κλιματική κρίση και να σπέρνει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, οδηγώντας σε ένα κατάμαυρο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

• έκκληση προς όλα τα έθνη να γίνουν πιο φιλόδοξα στους στόχους αντιμετώπισης της  κλιματικής αλλαγής

Αν αυτό δεν είναι επανάσταση, τότε δεν ξέρω τι είναι.

Μάλιστα ο γερουσιαστής από την Καλιφόρνια το δήλωσε ξεκάθαρα «Είμαστε επαναστάτες και κοιτάξτε να το απολαύσετε»

Βόννη 9 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

09/11/2017 17:43

Το πρόβλημα των κλιματικών προσφύγων επιδεινώνεται

Καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων ως αποτέλεσμα καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνεται, ο ΟΗΕ και οι συνεργαζόμενοι φορείς επικεντρώνονται σε τοπικές προσεγγίσεις για να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα των «κλιματικών προσφύγων».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, ο αριθμός τους στα έτη 2008-2016 έφτασε τα 25,3 εκατ. ετησίως και οι πέντε χώρες που έχουν πληγεί πιο έντονα είναι η Κούβα, τα Φίντζι, οι Φιλιππίνες, η Τόνγκα και η Σρι Λάνκα.

«Τη φετινή περίοδο των τυφώνων είχαμε τον εκτοπισμό 1,7 εκατ. ανθρώπων στην Κούβα, δηλαδή το 15% του πληθυσμού», δήλωσε σχετικά η Καμίλα Μινέρβα, διευθύντρια της Oxfam στη Δομινικανή Δημοκρατία, στα πλαίσια συζήτησης στην κλιματική διάσκεψη.

«Οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι είναι πέντε φορές πιο πιθανό να εκτοπιστούν και να παραμείνουν έτσι για μεγαλύτερο διάστημα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Μάριαμ Τραορέ, ειδικός του οργανισμού μετανάστευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «σε μια χώρα όπως το Μπαγκλαντές, κάναμε μια έρευνα πέρυσι και προέκυψε ότι το 40% των νοικοκυριών που ερωτήθηκαν, θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή επηρέασε άμεσα την απόφασή τους να μεταναστεύσουν». 

09/11/2017 09:36

Γ. Τσιπουρίδης: Ημέρα τρίτη / Με τα μάτια της…

Σήμερα είδα την κλιματική αλλαγή με τα μάτια μιας νεαρής κοπέλας από τα νησιά Φίτζι.

Την είδα με τα μάτια κάποιου που βιώνει τώρα την κλιματική αλλαγή.

Όχι σαν μια μακρινή μελλοντική απειλή. Ούτε καν σαν μια κοντινή απειλή, αλλά σαν σημερινή άγρια πραγματικότητα.

Ενώ κάποιοι στη Δύση έχουν την πολυτέλεια να αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και να συντάσσονται με τον Τραμπ για να την χαρακτηρίσουν κινέζικο παραμύθι, για κάποιους άλλους η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα της καθημερινότητας τους που επηρρεάζει καθοριστικά τη ζωή τους.

Σήμερα, ένα νεαρό κορίτσι απο τα νησιά Φίτζι, βουρκωμένο, ρωτούσε γιατί;

Γιατί έπρεπε να εγκαταλείψει το πατρικό της και τον τόπο που μεγάλωσε; Δεν καταλάβαινε γιατί έπρεπε να ξεσπιτωθεί.

Και ρωτούσε τους εκπροσώπους της ανεπτυγμένης Δύσης να της απαντήσουν και να της δώσουν μια κάποια λύση για να μην εγκαταλείψει το πατρικό της.

Και δεν ήταν μόνη. Ήταν και άλλοι έφηβοι μαζί της.

Μαχητές της κλιματικής αλλαγής, όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι προσπαθούν με το πάθος της ηλικίας τους να μεταφέρουν τις εικόνες που βιώνουν στα μυαλά του Δυτικού κόσμου.

Γιατί δεν έχουν εναλλακτική. 

Χάνουν τα σπίτια τους, τις συνήθειές τους και ρωτούν ΓΙΑΤΙ;

Ποιος μπορεί να τους απαντήσει;

Ο Inia Seruiratu, Climate Champion και Υπουργός Γεωργίας, Ναυτιλίας και Φυσικών Καταστροφών των νησιών Φίτζι, η ψυχή της αντιπροσωπείας των νησιών Φίτζι αλλά και ολόκληρης της Διάσκεψης, μιλάει με πάθος για τα προβλήματα της χώρας του και προσπαθεί με ανοιχτό καλοπροαίρετο διάλογο και με ένα ζεστό χαμόγελο, με όπλο τα πιο πειστικά χειροπιαστά επιχειρήματα που θα μπορούσε να είχε κανείς, προσφορά της κλιματικής αλλαγής,  να περάσει το μήνυμα της επιτακτικής αντιμετώπισης ΤΩΡΑ του κινδύνου που συνιστά η κλιματική αλλαγή.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πριν έναμισυ χρόνο υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τον τυφώνα Γουϊνστον), οι καταστροφές στις καλλιέργειες, η εξαφάνιση ειδών δεν είναι διαφάνειες σε παρουσιάσεις σε ημερίδες στην Ευρώπη.

Για τα νησιά Φίτζι η συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου δεν είναι θεωρητική συζήτηση. Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν πολλά νησιά στον Ειρηνικό.

Είναι προβλήματα που έχουν πλήξει την οικονομία αλλά ακόμη περισσότερο την κοινωνία, η οποία δεν καταλαβαίνει το γιατί;

Δεν καταλαβαίνει σε τι εφταιξε και πληρώνει με αυτόν τον βίαιο τρόπο;

Σήμερα στην παρουσίαση στο περίπτερο των νησιών Φίτζι, κάποιος είπε κάτι που με εντυπωσίασε για την απλότητα της λογικής και την αλήθεια που έκρυβε.

Υπάρχουν μερικά εκατομμύρια συνανθρώπων μας που βιώνουν την κλιματική αλλαγή, χωρίς καν να έχουν ακούσει ποτέ τον όρο αυτό.  

Το χειρότερο, όμως, είναι πως ούτε αυτοί ούτε οι πρόγονοί τους έκαναν ποτέ τίποτε για να προκαλέσουν την κλιματική αλλαγή.

Άλλοι χρησιμοποιούσαν (και επιμένουν να χρησιμοποιούν ακόμη) ορυκτά καύσιμα ανεξέλεγκτα για να τροφοδοτήσουν τις μηχανές ανάπτυξής τους, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα.  Και σήμερα άλλοι πληρώνουν το μάρμαρο.

Ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη;

Κι όμως οι ΗΠΑ είναι εδώ.

Μπορεί ο Τραμπ να έκανε στροφή 180ο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την ηγετική θέση που είχε δώσει στη χώρα του ο προκάτοχός του και η επίσημη ΗΠΑ να μην εχουν καν περίπτερο στη διάσκεψη της Βόννης, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να ακυρώσεις την πραγματικότητα.

Η ίδια η οικονομία που δείχνει να υπηρετεί ο Τραμπ αποδεικνύεται πολύ σκληρή (ισχυρή) για να πεθάνει.

Πάνω από 100 εταιρείες που εκπροσωπούν την οικονομία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όλων των τεχνολογιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της  κλιματικής αλλαγής είναι στη Βόννη με δικό τους περίπτερο και βροντοφωνάζουν το σύνθημα «We are still in» υπονοώντας ότι παραμένουν στη συμφωνία του Παρισιού.

Προσωπικά πολύ το χάρηκα.

Βόννη 8 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

08/11/2017 15:12

Αμερικανικοί φορείς ενάντια στην πολιτική Τραμπ

Τοπικοί φορείς και οργανώσεις από τις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν σήμερα στην κλιματική σύνοδο υπό τη σημαία «Η Αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Λαού» προκειμένου να αντιτεθούν στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ των ορυκτών καυσίμων.

Η πλατφόρμα ασκεί πίεση για την προστασία των τοπικών κοινωνιών στις ΗΠΑ και την απομόνωση της Ουάσιγκτον, ενώ απαιτεί ένα καθαρότερο μέλλον και πραγματική κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο.

Στους κόλπους της ενώνονται ΜΚΟ, τοπικές αυτοδιοικήσεις, αυτόχθονες Αμερικανοί, ακτιβιστές και πολιτικοί.

08/11/2017 08:33

Γ. Τσιπουρίδης: Ημέρα Δεύτερη / Προσοχή στο κενό - Mind the gap

 

Η κλιματική αλλαγή είναι αντικείμενο της επιστήμης.

Μπορεί οι πολιτικοί να ασκούν πολιτικές που την λαμβάνουν ή όχι υπόψη τους, αλλά δεν μπορούν να την διαγράψουν με ένα νόμο, όπως λίγο πολύ θα ήθελε να κάνει ο Τραμπ. 

Μιλώντας για τον φίλο μου τον Ντόναλντ, να πω ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η φαρσοκωμωδία: οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που στέκεται απέναντι στη Συμφωνία του Παρισιού, αφού η άλλη που είχε μείνει τελευταία, η ταλαίπωρη Συρία, την υπόγραψε.

Από την άλλη οργανώνει στο Χιούστον ένα αντισυνέδριο για την κλιματική αλλαγή που αρχίζει στις 9 Νοεμβρίου.

Τι να πει κανείς, «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι..»

Ας γυρίσουμε στην επιστήμη που είναι πιο κατανοητή και 100% προβλέψιμη, γιατί οι κανόνες της ισχύουν ανεξάρτητα ποιος κυβερνάει.

Σήμερα το πρωί σε μια συνεδρία που παρακολούθησα, ο επικεφαλής του IPCC κ. Hoesung Lee δήλωσε, όπως άλλωστε και στην έναρξη του COP23, ότι η Έκθεση 1,5ο C (IPCC’s 1.5°C report ) που θα εξετάζει τις απαιτήσεις συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1.5ο C, θα είναι ετοιμη το 2018 πριν από τον διάλογο (2018 Facilitative dialogue - Talanoa dialogue) (Σημ. θα επανέλθω με την ερμηνεία του όρου σύντομα. Πάντως είναι και αυτό προσφορά των Φίτζι στην κοινή προσπάθεια).

Δηλαδή αντίο στόχος 2ο C. Ο στόχος που θα υιοθετηθεί συντομα σε κάποιο από τα επόμενα COP θα είναι 1.5°C. Γιατί; Επειδή απλά το λέει η επιστήμη. Ψυχρολουσία για οσους δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί τους 2ο C.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι αν μπορούμε να το καταφέρουμε;

Η απάντηση δώθηκε το μεσημέρι σε μια άλλη συνεδρία, στην οποία ομάδα επιστημόνων του Περιβάλλοντος των H.E. (UN Environment), παρουσίασε το κενό στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ‘The emissions gap report”.

Σύμφωνα με την εκθεση και λαμβάνοντας υπόψη τις δηλωμένες από όλες τις χώρες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού, τα γνωστά NDC’s (Nationally Determined Contributions ) το έλλειμα ή μάλλον το πλεόνασμα εκπομπών θα είναι το 2030:

11-13,5  GtCO2e ανά έτος στην περίπτωση του σεναρίου των 2ο C και

16-19  GtCO2e ανά έτος στην περίπτωση του σεναρίου των 1,5ο C

Άρα απαιτούνται πιο φιλόδοξα NDC’s, αλλιώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3ο C.

Η έκθεση καταλήγει πως πιο φιλόδοξα εθνικά προγράμματα μείωσης εκπομπών που θα βασίζονται σε γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πλεόνασμα 30 GtCO2e που είναι διπλάσιο του ελλείματος.

Και όταν λέει «γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις» εννοεί την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Μόνο έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές, όπως προσπαθούσαν να μας δείξουν ακτιβιστές στην αίθουσα με μπαλόνια CO2.

Κι εμάς μπορεί να μην χρειαζόταν να μας πείσουν.

Πως θα πειστούν όμως, αυτοί που αποφασίζουν και είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής; Ή που θεωρούν ότι οι ανανεώσιμες καταστρέφουν το περιβάλλον;

Προβλήματα που πρέπει να απασχολήσουν όλη την κοινωνία γιατί τα αποτελέσματα την αφορούν άμεσα.

Βόννη 7 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

07/11/2017 17:02

Η Συρία θα ενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η Συρία σκοπεύει να ενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα γεγονός που θα απομονώσει τις ΗΠΑ ως τη μόνη χώρα που αντιτίθεται στη συνθήκη αυτή, όπως έγινε γνωστό από τους αντιπροσώπους της Δαμασκού που μετέχουν στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Συρία και η Νικαράγουα ήταν οι δύο μοναδικές χώρες που δεν είχαν υπογράψει τη συνθήκη αυτή το 2015. Τον περασμένο Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συνθήκη ενώ η Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι θα την υπογράψει.

Ο εκπρόσωπος της Συρίας είπε στη διάσκεψη για το κλίμα, όπου μετέχουν αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες στη Βόνη, ότι η χώρα του σχεδιάζει να ενταχθεί στη συνθήκη, σκοπός της οποίας είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Τους χρειαζόμαστε όλους μαζί μας. Θέλουμε και τις ΗΠΑ επίσης. Δεν μας χαροποιεί που οι ΗΠΑ είναι εκτός" είπε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος των Σεϋχελλών Ρόναλντ Ζιμό.

Ο Νικ Νάταλ, ο εκπρόσωπος της Γραμματείας Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών, που οργανώσει τη συνάντηση αυτή, είπε ότι η Συρία δεν έχει ακόμη υποβάλει επισήμως κάποια έγγραφα που να αφορούν αυτό το σχέδιό της.

07/11/2017 13:03

Δείτε ζωντανά τις σημερινές εργασίες της ad hoc ομάδας εργασίας για τη Συμφωνία του Παρισιού

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες της ad hoc ομάδας εργασίας για τη Συμφωνία του Παρισιού:

https://unfccc.cloud.streamworld.de/webcast/ad-hoc-working-group-on-the-...

07/11/2017 09:47

Γ. Τσιπουρίδης: Ημέρα πρώτη / Είμαστε όλοι στο ίδιο κανό, αλλά πάμε προς την ίδια κατεύθυνση;

«Είμαστε όλοι στο ίδιο κανό» (“We are all in the same canoe”). Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του COP23, Πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι, προσπαθεί να δώσει έμφαση στο ένα σκέλος από το τρίπτυχο της Διάσκεψης του 2017, που είναι:

Περισσότερα, Ταχύτερα, Μαζί (Further, Faster, Together)

 

Ίσως έτσι ελπίζει ότι, αφού θα είμαστε μαζί, θα κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα.

Που φυσικά είναι το αυτονόητο ζητούμενο, αλλά από πότε ήταν αρκετό το να είναι κάτι αυτονόητο;

Ναι, σίγουρα είμαστε όλοι στο ίδιο κανό, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Το θέμα είναι αν όλοι θέλουμε να πάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σίγουρα κάποιοι έχουν άλλη κατεύθυνση στην ατζέντα τους.

Σήμερα η Γερμανίδα υπουργός υπεύθυνη για το περιβάλλον και την ενέργεια, Δρ. Μπάρμπαρα Χεντρικς, σε εκδήλωση στο περίπτερο των Φίτζι, πιεζόμενη να πάρει θέση (τόσο που απάντησε στα γερμανικά, ενώ είχε κάνει την αρχική παρουσίαση της στα αγγλικά) δήλωσε ότι μέχρι το 2050 το ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας δεν θα έχει ορυκτά  καύσιμα και η σειρά εξόδου των ενεργειακών πηγών από την παραγωγή θα είναι πρώτα ο άνθρακας,  μετά το πετρέλαιο και τέλος το φυσικό αέριο.

Από την άλλη η αποστολή των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά μια ομάδα λομπιστων του άνθρακα που θα προσπαθλησει να πείσει τη Διάσκεψη ότι η λύση στην κλίματική αλλαγή είναι ο άνθρακας!!!! Μιλάμε ο άνθρωπος πουλάει τρέλα και κανείς δε μπορεί να κάνει τίποτε.

Δεν το βλέπω καλά το κανό.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα πολύ κακά επιστημονικά μηνύματα, όπως αυτό του παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που εντάσσει το 2017 στις τρεις πιο θερμές χρονιές και αυτό της ανόδου ρεκόρ των εκπομπών διεοξειδίου του άνθρακα, μπορούσε κανεις να διακρίνει την αποφασιστικότητα στους κορυφαίους παράγοντες της Διάσκεψης.

Μπορεί τα πράγματα να ήταν άσχημα, πολύ άσχημα και μπορεί αντί να έχουν τις ΗΠΑ μαζί να τις έχουν απέναντι, αλλά πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι γνωστό το διακύβευμα αλλά είναι γνωστή και η θεραπεία του προβλήματος.

Η επιστήμη, η οικονομία  και η πολιτική επιτέλους συνεργάζονται.

Όπως είπε και η εκτελεστική γραμματέας της Διάσκεψης  για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΕ, Πατρίτσια Εσπινόσα, «μετά το Παρίσι, περάσαμε από την εποχή της ελπίδας, στην εποχή της υλοποίησης».

Εδώ στη Βόννη κανείς δεν δείχνει να έχει καμιά αμφιβολία γι αυτό.

Το ζητούμενο παραμένει αν θα τα καταφέρουμε εγκαίρως. Γιατί αυτή η εξίσωση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχει σοβαρούς χρονικούς  περιορισμούς και κάθε Ντόναλντ που δημιουργεί προβλήματα κάνει ζημιά, ανεξάρτητα αν μακροπρόθεσμα ηττάται. Γιατί καθυστερεί την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε.

Όπως είπε και η υφυπουργός περιβάλλοντος των νησιών  Φίτζι, Λόρνα Ίντεν, «…. δεν έχουμε σχέδιο Β’ γιατί δεν υπάρχει χρόνος να εφαρμοστεί σχεδιο Β’….

Ας ελπίσουμε ότι οι Ντόναλντ αυτού του κόσμου δεν θα κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η πρώτη μέρα στο COP 23 ανήκει στα Φίτζι

Η πρώτη μέρα, με τη χαρά και τον ενθουσιαμό των χιλιάδων συνέδρων και παρατηρητών ήδη στα ύψη ανήκει στα Φίτζι που έδωσαν ένα μοναδικό χρώμα, ζεστασιά και ζωντάνια σε μια ιδιαίτερα κρύα μέρα στη Βόννη. Από το πρωί στην τελετή έναρξης με την παραδοσιακλη τελετή, μέχρι το βράδυ με το πάρτυ που διοργάνωσαν, με την πληθωρική παρουσία τους τα τραγούδια τους και το κέφι τους χρωμάτισαν με ζεστα χρώματα τη Διάσκεψη.

Οργάνωση=Γερμανία

Δεν έχω πάει σε πολλές διασκέψεις. Είναι μόλις η τρίτη και επομένως δεν έχω μεγάλο στατιστικό δειγμα, αλλά πιστεύω πως η οργάνωση των γερμανών δεν έχει ανταγωνισμό. Πρώτη μέρα και μέσα σε δέκα λεπτά είχα εγγραφεί και έπινα καφέ.

Βόννη 6 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

06/11/2017 18:08

Ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου

Ξεκίνησαν οι εργασίες της φετινής κλιματικής συνόδου του ΟΗΕ στη Βόννη με ομιλίες του πρωθυπουργού των νησιών Φίτζι, της Γερμανίδας υπουργού Περιβάλλοντος, αλλά και της γ.γ. της κλιματικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Αρχικά μίλησε ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Φρανκ Μπαινιμαράμα και τόνισε πως "πρέπει ως ηγέτες να απαντήσουμε στα προβλήματα με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας. Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να τηρήσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας και όχι να υπαναχωρήσουμε από αυτές". Πρόσθεσε πως η χώρα του εργάζεται για το σχηματισμό μιας μεγάλης συμμαχίας σε κάθε επίπεδο.

Από την πλευρά της, η Πατρίσια Εσπινόζα του ΟΗΕ τόνισε πως "μαζί με την ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης, έχουμε ένα μονοπάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Η ίδια ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως το λειτουργικό σύστημα της συμφωνίας του Παρισιού με άξονα το 2020.

Τέλος, η Γερμανίδα υπουργός, Μπάρμπαρα Χέντριξ, είπε ότι η χώρα της θα προσφέρει άλλα 50 εκατ. ευρώ εντός του 2017 για το ταμείο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ.

06/11/2017 16:30

Η γιορτή παραλαβής από τα νησιά Φίτζι που οργανώνουν τη Διάσκεψη

06/11/2017 15:45

Δείτε την έναρξη της Διάσκεψης στη Βόννη

06/11/2017 00:46

Μεγαλειώδης πορεία στη Βόννη λίγες ώρες πριν αρχίσει η Διάσκεψη

06/11/2017 00:24

Ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την παγκόσμια δράση για το κλίμα

Δυο χρόνια μετά την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και ένα χρόνο μετά τη θέση σε ισχύ της στις 4 Νοεμβριου 2016, 27 χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία και μια, οι ΗΠΑ, απειλεί με αποχώρηση. Ελπίζουμε να μην προλάβει να υλοποιήσει την απειλή της.

Έτσι η σύνοδος κορυφής της Βόννης εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την παγκόσμια δράση για το κλίμα.

Για το κλίμα που συνεχίζει να χειροτερεύει και τα πάλαι ποτέ ακραία καιρικά φαινόμενα να κινδυνευουν να γίνουν καθημερινότητα. Το φετινό κύμα φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα - οι τυφώνες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες - επισπεύδουν την ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα στην 23η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP23 .

Οι χώρες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την κλιματική δράση ως βασική προτεραιότητα μέσω της αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στη ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές πηγές, στις μεταφορές, στην αποκατάσταση δασών και σε πιο βιώσιμες πόλεις, αποδεικνύοντας ότι πραγματοποιούνται σημαντικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιαο, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Δυστυχώς η σταθερή πρόοδος, δεν αρκεί. Χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών άμεσα. Χρειάζεται από τα λόγια να περάσουμε στα έργα. Σήμερα, όχι αύριο. Να μην επαναπαυόμαστε με το «καλούτσικό» αλλά να προσπαθούμε για το μέγιστο δυνατό.

Τα τελευταία νέα για τα επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τρομακτικά. Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται πιο γρήγορα, φθάνοντας σε ανώτατο όριο το 2020 (πριν μερικά χρόνια αυτός ο στόχος ήταν για το 2015!!!) και στη συνέχεια να φθάσουν σε μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό επίπεδο το 2050, προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος του Παρισιού, δηλαδή να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τστην επιφάνεια της γης σε πολύ χαμηλότερα από 2 βαθμούς Κελσίου επίπεδα και κατά μέγιστο 1,5 βαθμούς C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα έχει μόλις ένα πολύ μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να πετύχει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν δώσει τις λύσεις. Η παγκόσμια οικονομία αντιλαμβάνεται ότι είναι προς όφελος της να στραφεί, μέσω της ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, επιβεβαιώντας στην πράξη τον Λόρδο Στερν.

Μένει η κοινωνία να πιέσει την παγκόσμια Πολιτεία και τους εκφραστές της τους πολιτικούς, να ανασκουμπωθούν και να κοιτάξουν επιτέλους το πραγματικό μέλλον της ανθρωπότητας και όχι μόνο το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Βόννη 5 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης

06/11/2017 00:23

Από το αεροδρόμιο ακόμη περιμένοντας τις βαλίτσες μπαίνεις στο κλίμα

06/11/2017 00:22

Φυσιολογικό από μια χώρα που είναι περήφανη για την πρωτοπόρο πορεία της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

03/11/2017 17:23

Πορεία των Γερμανικών Οργανώσεων

03/11/2017 17:19

Πορεία για το κλίμα στο COP23, Βόννη, 4 Νοεμβρίου 2017

Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια αχτίδα ελπίδας. Ο κόσμος έχει τώρα έναν κοινό στόχο να σταματήσει η κλιματική κρίση. Ωστόσο, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια πορεία προς την επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν την κλιματική κρίση.

Η ζωή και η διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων απειλούνται, ολόκληρα νησιωτικά κράτη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μόνο η αποφασιστική και γρήγορη δράση σε όλες τις χώρες μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές κλίμα για όλους.

Η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος σημαίνει μια ταχεία εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της καύσης του άνθρακα, και επαρκή στήριξη των φτωχών χωρών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα Φίτζι, ένα από τα πολλά νησιά που αντιμετωπίζουν τεράστιες ζημιές από την κλιματική αλλαγή, θα προεδρεύουν τη φετινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Βόννη. Εκεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα διαπραγματευθούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, λίγα χιλιόμετρα μακριά από μία από τις πιο ρυπογόνες περιοχές εξόρυξης άνθρακα στην Ευρώπη. Έτσι, οι υπεύθυνοι για την κλιματική κρίση θα συνδεθούν με εκείνους που αντιμετωπίζουν τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με πρωτοφανή τρόπο.

Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση αρέσκεται να εμφανίζεται ως «πρωταθλητής του κλίματος», η Γερμανία εξακολουθεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από το κάρβουνο παρά από ανανεώσιμες πηγές. Η Γερμανία καθυστερεί τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αγνοεί τους δικούς της κλιματικούς στόχους.

Πρέπει να δράσουμε τώρα: Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον Νοέμβριο θα πραγματοποιήσουμε πορεία με χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο για την κλιματική δικαιοσύνη και 100% ανανεώσιμη και βιώσιμη ενέργεια. Καλούμε τις κυβερνήσεις μας και τη Γερμανία να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Παρισίων, να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και να δεσμευτούν να καταργήσουν τον άνθρακα!

Μόνο μια ταχεία, προγραμματισμένη και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε ευάλωτες για το κλίμα κοινότητες, εργαζομένους και περιοχές εξόρυξης και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας! Ελάτε μαζί μας στις 4 Νοεμβρίου στη Βόννη για να διαμαρτυρηθείτε ενάντια στον άνθρακα και να υψώσετε τη φωνή σας για την κλιματική δικαιοσύνη. Μάθετε για το ευρύ δίκτυο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και για τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την πορεία του κλίματος.

Ντυνόμαστε στα κόκκινα - ας σχεδιάσουμε μια κόκκινη γραμμή ενάντια στο κάρβουνο! Θα δείξουμε το "STOP!" στο κάρβουνο με κόκκινα ρούχα - είμαστε η κόκκινη γραμμή ενάντια στον άνθρακα!

Καλείστε να φέρετε ένα κόκκινο σακάκι, καπέλο ή κασκόλ στην πορεία.

(Κάλεσμα των Γερμανικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών)

03/11/2017 16:55

Το επίσημο λογότυπο της Διάσκεψης

03/11/2017 16:45

Σ. Φάμελλος: Απαιτείται δίκαιη και διάφανη συμφωνία για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής

«Η συμβολή κάθε χώρας είναι ουσιώδους σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της συμφωνίας των Παρισίων», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου κυριάρχησαν τα θέματα κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα ο καθορισμός της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της COP 23 (Βόννη, 6-17 Noεμβρίου 2017), αλλά και η επίτευξη συμφωνίας γενικής προσέγγισης για τους Κανονισμούς ESR και LULUCF.

Οι δύο κανονισμοί καθορίζουν τους όρους επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων μείωσης εκπομπών από τους τομείς που δεν καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS).

03/11/2017 16:30