Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Βολιδοσκοπήσεις στην ExxonMobil για συμμετοχή στον East Med – Θετικότερη πλέον η Αίγυπτος - Η σημασία των υποδομών

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Η συμμετοχή της Αιγύπτου στις συζητήσεις για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «East Med», ενώ μέχρι σήμερα ήταν σαφώς αρνητική, η ενεργός εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, αλλά και η προσπάθεια των ενδιαφερόμενων χωρών να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ή και τη συμμετοχή στο project της ExxonMobil, είναι τρείς εξελίξεις που δημιουργούν σχετική αισιοδοξία για το φαραωνικό έργο που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός πετρελαίου είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Αίγυπτος δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με τα δικά της κοιτάσματα στον East Med.

Χθες στο Χιούστον εμφανίστηκε να δηλώνει τη στήριξη της χώρας του σε αυτό, (έστω και, όπως λένε οι πληροφορίες ότι τόνισε, με έναν συμπληρωματικό ρόλο ως προς τα σχέδια του Καϊρου για εξαγωγές ποσοτήτων LNG από τα τερματικά στο Ινκτου και τη Διαμέτη), προφανώς ως μία ακόμα εναλλακτική διέξοδο για τη διοχέτευση του αερίου του Ζόρ, αλλά και των υπόλοιπων κοιτασμάτων της περιοχής, προς τις καταναλώτριες χώρες της Δύσης.

Είχε προηγηθεί στο περιθώριο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek 2019 συνάντηση εργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργου Σταθάκη, της Αιγύπτου Ταρεκ Ελ Μολα, του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ και της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη αλλά και του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενεζες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξη τους στον αγωγό East Med.

Επιπλέον, με την παρότρυνση και του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας οι τέσσερις χώρες της Μεσογείου συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους ώστε να διαμορφωθεί μία περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου με διεθνή εμβέλεια.

Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με εκπροσώπους της ExxonMobil. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ραντεβού έκρυβε πέραν των εξελίξεων γύρω από θέματα που σχετίζονται με την παρουσία της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας στις έρευνες υδρογονανθράκων της χώρας (κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης») και συνομιλίες για τον αγωγό East Med.

Ενημερωμένες πηγές, θέλουν τις συμμετέχουσες στο project χώρες να επιδιώκουν την ένταξη της ExxonMobil στο σχήμα των εταιριών που τρέχουν το επενδυτικό σχέδιο. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία ανήκει στις ΔΕΠΑ και Edison. Στο ενδεχόμενο που η αμερικανική εταιρία αποδεχτεί έναν τέτοιο ρόλο, τότε το έργο αποκτά στέρεες εμπορικές βάσεις.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός κολοσσός εμφανίστηκε χθες από το Reuters να ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στον 2ο διαγωνισμό για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογνανθράκων στο Ισραήλ, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί ενισχύει ακόμη περισσότερο την προοπτική ανακάλυψης κοιτασμάτων που μπορούν να διοχετευθούν στον East Med. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε έντονο "ελληνικό χρώμα", αφού η Energean είχε κερδίσει πέντε ερευνητικές άδειες, οι οποίες προστέθηκαν στα ήδη διαπιστωμένα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Οι χώρες που εμπλέκονται στον αγωγό μετά το pause που πάτησε η Ιταλία, εξαιτίας των αντιδράσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον κυβερνητικό εταίρο «Πέντε Αστέρια», φέρονται να αναζητούν άλλες οδεύσεις για την είσοδο του East Med στην Ευρώπη. Οι δίοδοι που προσφέρονται είναι μέσω της Βόρειας Μακεδονίας (σχέδιο αγωγού ΔΕΣΦΑ – MER Σκοπίων) και της Βουλγαρίας (αγωγός IGB).

Οι ΗΠΑ, όπως έδειξε και η χθεσινή παρουσία του Μαρκ Μενεζες στη συνάντηση εργασίας των τεσσάρων υπουργών, στηρίζουν τόσο τον East Med όσο και τις διαδρομές τους προς την Ευρώπη διασχίζοντας τα Βαλκάνια.

Η στήριξη της Αιγύπτου, όπως σχολιάζουν παρατηρητές, έρχεται ως το αποτέλεσμα της σύστασης του East Med Gas Forum στο Κάϊρο. Σε αυτό, εκτός από τις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες μετέχουν οι Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη.

Το Κάιρο βρισκόμενο σε πλεονεκτική θέση έναντι των εταίρων του αφού έχει δύο τερματικά LNG στο Ινκτού και τη Διαμέτη και έχει υπογράψει και συμφωνία με τη Λευκωσία για υποθαλάσσιο αγωγό, προφανώς δεν έχει τα προβλήματα που έχει το Ισραήλ και η Κύπρος για την εξαγωγή των ποσοτήτων αερίου που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα.

Ωστόσο πιθανόν να μην έχει αντίρρηση να εξάγει συμπληρωματικά και από έναν ακόμη δρόμο. Περίπλοκο ωστόσο είναι το περιβάλλον όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για παράδειγμα, Shell και ENI φέρονται να έχουν συμφέροντα στις υποδομές της Αιγύπτου και να έχουν δρομολογήσει την διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν βρεί στην Κύπρο στους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. Αντίθετα, η ExxonMobil έχει ως στρατηγική προτεραιότητα την κατασκευή τερματικού σταθμού στην Κύπρο, ο οποίος όμως δεν μπορεί ακόμα να υποστηριχθεί από τις μέχρι σήμερα ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί από τους Αμερικανούς.

Προφανώς η ύπαρξη και δημιουργία υποδομών διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προσπάθεια να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος αξιόπιστη πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης και άλλων καταναλωτικών κέντρων με φυσικό αέριο. Και πέραν του αγωγού East Med, των τερματικών LNG στην Αίγυπτο, του σχεδιασμού για LNG στην Κύπρο και του υφιστάμενου FSRU στο Ισραήλ, ρόλο στην ανάπτυξη κοιτασμάτων που ενδεχομένως δεν είναι από μόνα τους οικονομικά εκμεταλλεύσιμα μπορεί να διαδραματίσει και το FPSO που θα εγκαταστήσει στα τέλη της επόμενης χρονιάς η Energean στο Καρίς και το οποίο θα είναι σε θέση από τις αρχές του 2021 να παράξει και να διοχετεύσει αέριο στις αγορές της περιοχής.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα