Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Βεστάγκερ προς κυβέρνηση: Επείγει η αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας

Γιώργος Φιντικάκης

Κατάλογο με εκκρεμότητες στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, παλιές, αλλά και νέες, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, φαίνεται ότι έθεσε στην προ δεκαημέρου συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στα άμεσα ζητήματα που σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” απασχολούν την DG Comp -της οποίας η Δανέζα θα συνεχίσει να προΐσταται στη νέα Επιτροπή- συγκαταλέγονται αφενός η καθυστέρηση σύζευξης της ελληνικής αγοράς με εκείνη της Βουλγαρίας, καθώς και ένα θέμα ασάφειας γύρω από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αυτόν τον χειμώνα, υπό την έννοια ότι αυτό επηρεάζει την αντίστοιχη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, και το ευρύτερο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η απελευθέρωση εξάλλου της συγκεκριμένης αγοράς, αποτελεί μια χρόνια εκκρεμότητα της Ελλάδας απέναντι στην DG Comp, στην ατζέντα της οποίας βρίσκονται επίσης η καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη, και φυσικά ο φάκελος που έχει ανοίξει από τις αρχές του 2017 για τα υδροηλεκτρικά. 

Δυόμισι χρόνια μετά τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και η αιφνιδιαστική έφοδος στελεχών της DG Comp στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, το επίμαχο πόρισμα ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο ακούγεται ότι συνεχίζεται η αποστολή ερωτηματολογίων, και είναι πασιφανές ότι οι Βρυξέλλες θα ανοίξουν το θέμα, όταν εκείνες κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Στην περίπτωση για παράδειγμα της EDF, η έρευνα για τα γαλλικά υδροηλεκτρικά ξεκίνησε το 2015, ωστόσο μόλις την περασμένη Πέμπτη, η DG Comp κάλεσε το Παρίσι να ανοίξει προς τον ανταγωνισμό την υδροηλεκτρική παραγωγή του κρατικά ελεγχόμενου ενεργειακού κολοσσού, που τελεί υπό αναδιάρθρωση και διχοτόμηση.

Τα ανοικτά ελληνικά μέτωπα με τις Βρυξέλλες ως προς τον ανταγωνισμό, είναι σε γνώση της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρέπεμψε την Δανέζα Επίτροπο στο ΥΠΕΝ, για τα ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια, δίχως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Τα πλέον άμεσα ζητήματα που έχει πάντως εντοπίσει η DG Comp όσον αφορά την λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας, φαίνεται ότι είναι δύο:

- Η καθυστέρηση στην σύζευξη (coupling) της αγοράς της Ελλάδας με εκείνη της Βουλγαρίας. H επίσπευση της σύζευξης θεωρείται κομβική προκειμένου να ανοίξει η ευρύτερη αγορά, είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνουν μονότονα οι Βρυξέλλες προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, και αφορούσε μια από τις 10 κίτρινες ενεργειακές κάρτες της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν του περασμένου Ιουνίου, προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση είναι αποκλειστικά ευθύνη της Ελλάδας.

- Η ασάφεια ως προς τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, (προφανώς των ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου), κατάσταση που -κατά τις Βρυξέλλες- επηρεάζει την λειτουργία όλου του συστήματος, εν προκειμένω και τις μονάδες φυσικού αερίου. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές, και με απόφαση του τότε υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη, οι συγκεκριμένοι σταθμοί έλαβαν παράταση της διάρκειας ζωής τους από τις 17.500 ώρες στις 32.000, δίχως την έγκριση της Κομισιόν. 

Στα τέλη Ιουλίου, οι Βρυξέλλες είχαν αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την νέα ελληνική κυβέρνηση, δίνοντάς της προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, διαφορετικά η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφασίσει την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, που είναι και η τελευταία προειδοποίηση πριν την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο. 

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, τα κράτη-μέλη μπορεί να επιτρέψουν σε ορισμένες παλιές μονάδες να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό όρους, εφόσον προβλεφθεί μία αυστηρή και χρονικά περιορισμένη εξαίρεση, ωστόσο για την Καρδιά και το Αμύνταιο, η Ελλάδα, απέκλινε από αυτόν- όπως υποστήριζε τότε η Κομισιόν - παρ' ότι οι δύο σταθμοί δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που θέτει η Οδηγία. 

Τα παραπάνω είναι προφανώς και ο λόγος που όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, τα πρώτα λουκέτα σε λιγνιτικές μονάδες θα αφορούν το Αμύνταιο. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός προσδιόρισε το κλείσιμο των πρώτων εργοστασίων της ΔΕΗ στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, προφανώς προκειμένου να έχει περάσει η κρίσιμη χειμερινή σεζόν, καθώς αν το Αμύνταιο έκλεινε άμεσα, θα έμενε χωρίς τηλεθέρμανση ολόκληρη η γύρω περιοχή.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα