Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τρία «αγκάθια» για την λειτουργία προθεσμιακής αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα

Θοδωρής Παναγούλης

Παρά την πρόθεση του ΥΠΕΝ να συντομεύσει το χρόνο λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έτσι ώστε το «όπλο» αυτό να είναι διαθέσιμο κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, τα βήματα που μένουν να γίνουν είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα.

Τα «αγκάθια» για τη λειτουργία της αγοράς που έχει προβληθεί από την κυβέρνηση ως ένα βασικό αντιστάθμισμα (προς τους προμηθευτές) για την πρόωρη κατάργηση των δημοπρασιών τύπου NOME, αφορούν, τόσο λειτουργικά θέματα, όσο και θέματα που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις, αλλά και το ίδιο το αντικείμενο της νέας αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα στελέχη του ΕΧΕ έχουν παραλάβει από το Χρηματιστήριο Αθηνών (Athex) το λογισμικό (ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τη διαπραγμάτευση προθεσμιακών προϊόντων, το οποίο αυτή την περίοδο προσαρμόζουν (παραμετροποίηση, έλεγχος κ.λπ.) στα δεδομένα της ενεργειακής αγοράς.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή μέσα στις επόμενες δύο – τρείς εβδομάδες, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να αρχίσουν να γίνονται εκπαίδευση των υποψήφιων μελών και δοκιμές από τα υφιστάμενα αλλά και τα υποψήφια μέλη.

Αυτό είναι το λειτουργικό μέρος. Ταυτόχρονα όμως πρέπει, πρώτον, να λυθούν τα αδειοδοτικά και ρυθμιστικά θέματα και, δεύτερον – και κυρίως – να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει προθεσμιακό προϊόν προς διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις:

Η ΕΧΕ έχει στείλει το φάκελο προς αδειοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η άδεια.

Επίσης ακόμα δεν έχει εγκριθεί ο κανονισμός της προθεσμιακής αγοράς από τις ελληνικές αρχές, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιανουαρίου, θα πρέπει οι διαδικασίες να κινηθούν ταχύτατα από εδώ και στο εξής για να μπορεί κανείς να προσδοκά ότι θα μπορούν να γίνουν τα πρώτα συμβόλαια forward πριν τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι προθεσμίες που θα θέτει το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να περιλάβει στη σχετική Υπουργική Απόφαση το ΥΠΕΝ.

Όσον αφορά τη δημιουργία προθεσμιακού προϊόντος:

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση, σε πρώτη φάση στόχος είναι να θεσπιστεί ένα προϊόν εξάμηνης διάρκειας, το οποίο και θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο. 

Βασικό ζητούμενο παραμένει η ετοιμότητα της ΔΕΗ να παίξει το ρόλο του market maker για το προθεσμιακό προϊόν. Για τη λειτουργία αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη έμπειρων traders, με δεδομένο ότι ακόμη και με ελάχιστο παράθυρο χρόνου, δημιουργούνται περιθώρια για arbitrage.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πάντα ανησυχία και από πλευράς τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν χρηματοδοτικά τη λειτουργία των νέων προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφή με φορέα (τράπεζα) που ήδη δραστηριοποιείται στην προθεσμιακή χρηματιστηριακή αγορά (όχι της ενέργειας) προκειμένου να αναθέσει το όλο έργο.

Η σχέση με τα NOME

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά, στην πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στην προθεσμιακή αγορά θα διαπραγματεύονται συμβόλαια forward χωρίς φυσική παράδοση, δηλαδή θα είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν. Γι΄αυτό άλλωστε απαιτείται η ύπαρξη market maker, ρόλος που έχει «ανατεθεί» στη ΔΕΗ.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει μια επιπλέον παράμετρος της όλης υπόθεσης. Είναι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει τα ίδια τα χαρακτηριστικά του «προϊόντος» που πρόκειται η ΔΕΗ να δημιουργήσει ως market maker.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόωρη έναρξη της προθεσμιακής αγοράς, η οποία με βάση τον αρχικό προγραμματισμό είχε τοποθετηθεί δύο μήνες μετά την έναρξη της day-ahead και intraday αγοράς, προκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως μια σχετική εξασφάλιση των προμηθευτών (μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου) έναντι της πρόωρης κατάργησης των ΝΟΜΕ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα