Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τρεις κρίσιμες ερωτήσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο

Στο παρόν άρθρο θα καταβληθεί μία προσπάθεια να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων την Ήπειρο.

1. Θα ωφεληθεί η Ήπειρος από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων;

Ναι, θα ωφεληθεί σε τέσσερα επίπεδα: σε οικονομικό, σε κοινωνικό, σε τεχνολογικό, και σε γεωπολιτικό.

- Οικονομικό επίπεδο: θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή. Οι έμποροι το λένε: «θα κυκλοφορήσει στην αγορά φρέσκο χρήμα». Θα αναζωογονηθεί η οικονομία της Ηπείρου. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ήπειρο. Οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν και αυτές με τη σειρά τους νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, από τη φορολογία των εταιρειών εξόρυξης ένα ποσοστό 5% θα κατευθύνεται στην περιφέρεια Ηπείρου και ένα ποσοστό 20% θα κατατίθεται στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΚΑΓ) για την εξασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών. Στην Καβάλα πχ., η οποία βρίσκεται τέσσερις ώρες δρόμο με το αυτοκίνητο από τα Ιωάννινα, αξιοποιούνται οι υδρογονάνθρακες πάνω από 37 χρόνια. Στην Καβάλα εισρέουν κάθε χρόνο περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία. Σε αυτά τα χρήματα περιλαβάνονται και οι μισθοί περίπου 400 εργαζομένων οι οποίοι είναι σε ποσοστό 95% ντόπιοι. Άλλοι τομείς οι οποίοι ευνοούνται είναι η παροχή υπηρεσιών, οι μεταφορές, οι προμήθειες, οι ενοικιάσεις, τα ξενοδοχεία (συνεδριακός τουρισμός κ.λπ.). Μην ξεχνάμε ότι η Ήπειρος συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2015 σημειώθηκε στην περιφέρεια Ηπείρου. Είναι ντροπή για τα Γιάννενα που κάποτε ήταν πρώτα στα γρόσια....

- Κοινωνικό επίπεδο: θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας δύο τύπων. Άμεσες θέσεις εργασίας (εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στην εταιρεία εξόρυξης), και έμμεσες θέσεις εργασίας (4-7 νέες θέσεις εργασίας σε άλλους οικονομικούς τομείς στην περιοχή). Θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Ηπειρώτες να παραμείνουν στην Ήπειρο και να μην ξενιτευτούν. Με λίγα λόγια, θα μειωθεί η ανεργία της Ηπείρου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της Ελλάδας (άρα και της ΕΕ): η Ήπειρος βρίσκεται διαρκώς αρκετά υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο στην ανεργία. Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (27,4% τον Μάιο 2017 από 27,7% τον Μάιο 2016), η Μακεδονία- Θράκη (22,3% από 24,1%) και η Αττική (22,1% από 22,6%).

- Γεωπολιτικό επίπεδο: θα ενισχυθεί η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας (άρα και της Ηπείρου).

- Τεχνολογικό επίπεδο: θα αποτελέσει ευκαιρία για τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ώστε να προτείνουν/συμμετέχουν σε νέα ερευνητικά προγράμματα. Π.χ. το ΤΕΙ Καβάλας συνεργάζεται ενεργά με την εταιρεία εξόρυξης∙ η εταιρεία εξόρυξης έχει προσλάβει 94 απόφοιτους του ΤΕΙ Καβάλας. Ταυτόχρονα προσφέρονται ευκαιρίες για την πρακτική εξάσκηση 102 φοιτητών, παρέχεται εργαστηριακός εξοπλισμός, υποτροφίες κ.λπ.

 

2. Υπάρχει κίνδυνος από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων;

Ναι, υπάρχει. Όπως σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αλλά αυτός είναι πολύ μικρός, όταν ακολουθούνται ορθές πρακτικές από την εταιρεία εξόρυξης. Όταν η εταιρεία εξόρυξης είναι αξιόπιστη, δηλαδή διαθέτει εμπειρία και μηδενικό σχεδόν αριθμό ατυχημάτων, τότε η πιθανότητα ατυχήματος σε αυτήν την περίπτωση είναι ελάχιστη έως μηδενική. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του Πρίνου στην Καβάλα, όπου οι υδρογονάνθρακες εξορύσσονται με αξιοπιστία πάνω από 37 χρόνια. Ωστόσο, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός πώς αντιλαμβάνεται το επίπεδο κινδύνου. Πχ. υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης αεροπλάνου, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να τα χρησιμοποιύμε στα ταξίδια μας, υπάρχει ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος αλλά όλοι μας τα οδηγούμε, υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης χρωμίου από τα πράσινα μπουκάλια μπύρας (είμαι σίγουρος ότι δεν το γνωρίζατε), αλλά εμείς τα αγοράζουμε, και ο κατάλογος μπορεί να συνεχισθεί απεριόριστα (ας μην αναφερθούν άλλα παραδείγματα, γιατί τότε -πιστέψτε με- θα κόβονταν πολλές όμορφες συνήθειες). Ας δοθεί ένα αριθμητικό παράδειγμα υπό τη μορφή πιθανοτήτων με διάφορες καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες1. Στις κάτωθι ανθρώπινες δραστηριότητες έχει παρατηρηθεί αύξηση της πιθανότητας για θάνατο κατά 0,000001 %: αν κάποιος/α καπνίζει 1,4 τσιγάρα ημερησίως, αν κάποιος/α επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη ή τη Βοστόνη για δύο ημέρες, αν κάποιος/α οδηγήσει ποδήλατο 16 χιλιόμετρα, αν κάποιος/α διανύσει 482 χιλιόμετρα με αυτοκίνητο (πχ. περίπου από τα Γιάννενα ως την Αθήνα), αν ταξιδέψει 1609 χιλιόμετρα με αεροπλάνο (πχ. από την Αθήνα στη Ζυρίχη), αν ταξιδέψει 9656 χιλιόμετρα με το αεροπλάνο (πχ. από την Αθήνα στο Τόκυο: στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος συνδεέται και με την απορρόφηση της κοσμικής ακτινοβολίας!), αν πιει δέκα κουτάκια αεριούχου ποτού (σόδες κ.λπ., λόγω της ζάχαρης), αν φάει 100 ψημένες μπριζόλες στα κάρβουνα (sorry γιατρέ, αλλά αυτό δεν κόβεται με τίποτε)... Αν κάνουμε έστω και μία από τις προαναφερόμενες ανθρώπινες δραστηριότες, τότε ο κίνδυνος να πεθάνουμε αυξάνει κατά 0.000001%. Ο κατάλογος -πιστέψτε με- είναι μεγάλος∙ δε χρειάζεται, όμως, να πανικοβάλλεται ο κόσμος. Συνιστάται ψυχραιμία και γνώση. Τίποτε περισσότερο.

 

3. Υπάρχει μπαμπούλας;

Όχι (παρότι αυτό ίσως δεν μπορεί να αποδειχθεί μαθηματικά).  Όταν ήμαστε μικροί, φοβόμασταν τον μπαμπούλα. Τώρα μεγαλώσαμε.

 

1 http://users.physics.harvard.edu/~wilson/publications/pp212.pdf

(agon.gr)

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα