Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τα ρέστα της παίζει η Τίνα με τους τροικανούς…

Υπό την πίεση της τρόικας για επώδυνες αλλαγές "τώρα" στην αγορά ηλεκτρισμού, θα βρεθεί σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, και ενώ το κλίμα είναι "περίεργο" όπως φαίνεται και από τις μέχρι τώρα συναντήσεις Παπακωσταντίνου και Παπανδρέου στην Ευρώπη.

Η υπουργός θα επιμείνει όπως όλα δείχνουν στις δικές της θέσεις, προωθώντας το ισοδύναμο μοντέλο που εκείνη θεωρεί το καλύτερο για τη ΔΕΗ, εν προκειμένω την ανταλλαγή μονάδων με άλλες ξένων εταιρειών («energy swaps»), το γενικότερο ωστόσο κλίμα χαρακτηρίζεται από μεγάλη πίεση, καμιά υποχωρητικότητα και με παρούσα συνεχώς, την 3η δόση του δανείου και την απειλή για την εκταμίευσή της.

Δεν είναι διόλου τυχαίο αυτό που διαρρέεται τις τελευταίες ημέρες από τη ΓΕΝΟΠ, χωρίς να έχει επισήμως διαψευστεί, ότι η τρόικα επιμένει και ζητά ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, και μάλιστα για μεγάλο διάστημα, ως το 2027. Ενώ μάλιστα την προηγούμενη Παρασκευή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 3 μονάδες (Αγ. Δημήτριο 3,4 και 5), οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές προστέθηκε άλλη μία, η Μελίτη 1, με τους τροικανούς να ζητούν ενοικίαση και των τεσσάρων για όλο το διάστημα της ζωής τους, που είναι ως και μετά το 2030..

Λέγεται, δε, ότι προκειμένου οι μονάδες αυτές να έχουν ανταγωνιστικό κόστος, δεδομένου ότι από το 2013 και μετά θα επιβαρύνονται με τα δικαιώματα ρύπων, οι ελεγκτές έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να τις προμηθεύει η ΔΕΗ με λιγνίτη από τα ορυχεία της, και σε τιμές κόστους. Κάθετα αντίθετη με τα παραπάνω είναι η διοίκηση της ΔΕΗ, πολύ δε περισσότερο η ΓΕΝΟΠ, που όπως διαμηνύει ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος «αν επί Αθανασόπουλου το Δ.Σ. πήγαινε σε ξενοδοχεία για να συνεδριάσει, τώρα κι εφόσον περάσουν αυτά, θα πρέπει να πάει σε άλλη χώρα..».

Σιγή ασυρμάτου μέχρι την «απελευθέρωση»…

Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει τα παραπάνω, και σίγουρα η σημερινή συνάντηση είναι καθοριστική. Δείγμα της κρισιμότητας είναι και η «σιγή ασυρμάτου» που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες από την ίδια και τους συνομιλητές της, όπου οι διεργασίες με την τρόικα είναι συνεχείς και οι συσκέψεις στο υπουργείο αλλεπάλληλες. Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, σε συνδυασμό με την έκβαση της σημερινής συνάντησης αλλά και όσων ενδεχομένως ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθεί τόσο η σχέση της με τη ΓΕΝΟΠ, όσο και το πολιτικό της προφίλ. Διότι οι όροι με τους οποίους θα γίνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, είναι η πιο δύσκολη «μάχη» απ’ όσες έχει κληθεί να δώσει από την ημέρα που ανέλαβε.

Η συγκυρία πάντως δεν είναι η καλύτερη για να ληφθούν αποφάσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το πακέτο για το λιγνίτη να μην κλείσει σήμερα, αλλά να μείνει ένα «παράθυρο» ανοιχτό για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές μέσα στο Δεκέμβριο. Η ελπίδα είναι ότι ίσως τότε οι πιέσεις απέναντι στην Ελλάδα να έχουν εξασθενήσει και οι συνθήκες να είναι κάπως πιο ευνοϊκές για διαπραγματεύσεις στα ενεργειακά.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες εντάσσεται στο πλαίσιο των «ισοδύναμων λύσεων» που εξετάζονται αυτή την περίοδο ώστε να αποφευχθεί η απευθείας πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως είχε απειλήσει το καλοκαίρι η Κομισιόν.

 

 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα