Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στο Λαγκαδά το πρώτο δίκτυο φυσικού αερίου με CNG στην Ελλάδα - Φωτορεπορτάζ, βίντεο και δηλώσεις από την τελετή σύνδεσης

Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ τηρώντας τη δέσμευσή της για τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών, εγκαινίασε την επέκταση του δικτύου διανομής της σε απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση Συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. 

Ο Δήμος Λαγκαδά είναι πλέον η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω της τεχνολογίας CNG.

Δηλώσεις από την τελετή σύνδεσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας   κ. Φάμελλος Σ., δήλωσε ότι ο Λαγκαδάς είναι η πρώτη περιοχή που παίρνει φυσικό αέριο με έναν αποσυμπιεστή, ο οποίος τηρεί αυστηρά υψηλά πρότυπα ασφαλείας και τόνισε ότι, σταδιακά, πολλές άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας, και προοπτικά όλο και περισσότεροι καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Επεσήμανε ότι χρειάστηκε να δημιουργηθεί ειδική νομοθεσία και τεχνικός κανονισμός και έδωσε βαρύτητα στο ρυθμιστικό πλαίσιο που εγκρίθηκε  από τη ΡΑΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι, με απόφαση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η σύνδεση με το τοπικό δίκτυο του Λαγκαδά γίνεται με μηδενικό τέλος και όπως υπογράμμισε, «Αυτό είναι ένα πραγματικό success story». Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι, το φυσικό αέριο έχει το μικρότερο αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα από όλα τα ορυκτά καύσιμα, ενώ αποτελεί το ενεργειακό μέσο που θα χρησιμοποιήσει η χώρα μας για την μετάβαση στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το «γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην επόμενη δεκαετία, που θα προσεγγίσουμε το 50% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα γίνονται σταθερές επενδύσεις και ο εξοπλισμός θα μπαίνει στο φυσικό αέριο, άρα θα υπάρχει δίκτυο, οικονομική παροχή και ρυθμιστικός έλεγχος.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ.  Τζιτζικώστας Α., ανέφερε ότι «είναι πραγματικά μια σπουδαία μέρα, σήμερα που το φυσικό αέριο έρχεται και στην πόλη» τονίζοντας ότι αποτελεί μια μορφή ενέργειας φιλική στο περιβάλλον, φθηνή για τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα μειώσει σημαντικά τα κόστη, επομένως θα βοηθήσει την τοπική οικονομία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι
η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιλαμβάνεται ότι είναι σημαντικό το φυσικό αέριο να φτάσει σε όλη τη Μακεδονία κι έχουν ήδη δεσμευθεί από την πλευρά τους δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για να φτάσει το φυσικό αέριο σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λαγκαδά, κ. Καραγιάννης Γ., δήλωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη και ιστορική μέρα για την πόλη του Λαγκαδά. Υπογράμμισε δε, ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο» αυτό το οποίο έγινε πραγματικότητα στο Λαγκαδά και ότι οφείλεται στη διαρκή, συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια, το υπουργείο, τη ΡΑΕ και τους φορείς.

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πίστεψαν σε ένα πρόγραμμα πρωτοπόρο και καινοτόμο για την Ελλάδα. Εξήρε τη σημασία της τιμής η οποία διατηρείται ίδια με αυτή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, χωρίς να επιβαρύνεται ο δημότης με επιπλέον κόστος. Συνεχίζοντας είπε ότι «η νέα τεχνολογία, στην ουσία, εξοικονομεί χρήματα από δημόσιες δαπάνες για την κατασκευή δικτύου και τα χρήματα αυτά επενδύονται σε περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, με πρωτοπόρο την πόλη του Λαγκαδά, με αποτέλεσμα την τεράστια εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος, αλλά και σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni gas e luce S.p.A., κ. Chiarrini A., κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας, η οποία είναι ένα αποτέλεσμα δώδεκα χρόνων συνεργασίας. Δήλωσε επίσης, ότι «όντας μέτοχοι στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αλλά και με επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, οι οποίες έγιναν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι άνθρωποι αυτής της πόλης μπορούν να απολαύσουν το φυσικό αέριο και μάλιστα με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και προσιτό οικονομικό τίμημα». Συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας προσδίδεται αξία στους κατοίκους της περιοχής, τις μικρές επιχειρήσεις και στην οικονομία του τόπου εν γένει.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Τζώρτζης Δ. ανέφερε ότι «Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρεία που έφερε το αέριο στην Ελλάδα, εδώ και τριάντα χρόνια,  με τρία δισεκατομμύρια επενδύσεις και προχωρούμε ένα βήμα πιο μπροστά» Τόνισε ότι οι κατευθύνσεις του Υπουργείου ήταν να αεριοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται σε αυτή την επιταγή.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρας Β., κατά την τοποθέτησή του, έδωσε βαρύτητα στη «συνέπεια» με την οποία ανταποκρίνεται η εταιρία στις απαιτήσεις των καταναλωτών και στη σοβαρότητα που επιδεικνύει στα ζητήματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της διανομής αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η λέξη πρότυπο με την οποία χαρακτηρίστηκε η Εταιρεία, δεν είναι υπερβολή, την έχουν αποδώσει τρίτοι» και συνέχισε «Η εταιρία επενδύει συνεχώς σε υποδομές και στον πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό για αυτούς τους σκοπούς».

Η εκπρόσωπος της Ολομέλειας της Ρ.Α.Ε. κα Καρακατσάνη Ν., στο χαιρετισμό της είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, ορόσημο για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής και μια αφετηρία εξελίξεων για πλήθος άλλων περιοχών που είναι απομακρυσμένες. Πρόσθεσε ότι «η γεωγραφική απόσταση δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα ενεργειακής απομόνωσης και δε μπορεί να είναι κριτήριο ενεργειακού αποκλεισμού. Η ΡΑΕ έχει διαμορφώσει ένα ισορροπημένο πλαίσιο, επιδιώκει να θεσπίσει κίνητρα για τους διαχειριστές, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά, να αναπτύσσουν τα δίκτυα και να προκύπτουν ισορροπημένα κόστη για τους καταναλωτές».

ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ κ. Μπακούρας Λ., ευχαρίστησε το Υπουργείο για τις ενέργειες σχετικά με την έκδοση του τεχνικού κανονισμού και ιδιαίτερα τον κ. Φάμελλο, την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την έκδοση του ρυθμιστικού πλαισίου και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα, για τις ενέργειες που στηρίζουν την Εταιρεία για την ανάπτυξη του δικτύου και για την ένταξη της χρηματοδότησης των 15εκ. € στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας 2019 - 2023. Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Λαγκαδά, κ. Καραγιάννη, για τη συνεργασία και τη φιλοξενία, τους μετόχους και τα μέλη του Δ.Σ., που στήριξαν αυτά τα δύο χρόνια την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για την επίτευξη του στόχου – τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε στην ταχύτατη πορεία με την οποία ολοκληρώθηκε το έργο, χάρις στον συντονισμένο τρόπο με τον οποίο ενήργησε το προσωπικό της Εταιρείας, το οποίο και συνεχάρη. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των κατοίκων του Λαγκαδά είναι μεγάλο, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί 600 αιτήσεις σύνδεσης, και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις σύνδεσης ανέρχονται σε 62 εκ των  οποίων οι 7 αφορούν δημοτικά κτίρια που από το φετινό χειμώνα θα επωφεληθούν της χρήσης του φυσικού αερίου.

Επεσήμανε, ότι κατασκευάστηκαν  6 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης και έως το 2022 το δίκτυο αναμένεται να φτάσει τα 10,5χλμ, οι συνδέσεις να ανέλθουν στις 1500, με μέγιστη ετήσια κατανάλωση 1,5 εκ. κυβικά, μια επένδυση ύψους άνω των 3 εκ. €. Η ανάπτυξη του δικτύου θα συνεχιστεί, με σκοπό να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Λαγκαδά, σύμφωνα πάντα με το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον των πολιτών.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα