Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σταθάκης: Εξασφαλισμένη η ρευστότητα της ΔΕΗ - Kαμία αύξηση στα τιμολόγια δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης

Το θέμα των ημερών στην ενεργειακή επικαιρότητα είναι οι ζημιές που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για την πορεία της ΔΕΚΟ και τις προοπτικές βιωσιμότητάς της.

Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018, από το βήμα του Συνεδρίου της ΗΑΕΕ, ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης επέλεξε να σχολιάσει σκωπτικά τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα η μόνη αναφορά που έκανε ανοίγοντας την ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία HAEE, ο κ. Σταθάκης, ήταν ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε ρεύμα το 2020 και ότι η ΔΕΗ δε θα καταρρεύσει.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι εξασφαλισμένη, όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση της S&P, ενώ απέκλεισε κάθε πιθανότητα να εγκρίνει η κυβέρνηση αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Παρά την λιτή αναφορά του κ. Σταθάκη στα όσα συμβαίνουν γύρω από τη ΔΕΗ, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που μίλησαν στη συνέχεια άσκησαν δριμεία κριτική.

Ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η ΔΕΗ από 100 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 έγραψε 900 εκατ. ευρώ ζημιές και αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για μεγάλο black out στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ και της ανεπαρκούς συντήρησης των δικτύων. 

Αλλά και ο τομεάρχης ενέργειας του ΚΙΝΑΛ Γ. Αρβανιτίδης, αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της έκθεσης της S&P ότι η ΔΕΗ επιβιώνει οριακά για τους επόμενους 12 μήνες, τονίζοντας ότι αποκαλύπτεται το ύψος της ζημιάς που έφεραν οι ιδεοληψίες και ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης. Απαιτείται εθνική συνεννόηση για τη ΔΕΗ, η διαχρονική ασυνεννοησία κόστισε πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου

Την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, σε έναν τομέα που μετασχηματίζεται ραγδαία, ανέπτυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι, σημείωσε, με ορίζοντα το 2030: α) αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32% της τελικής κατανάλωσης και β) αντίστοιχα εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5% σε σχέση με 10 χρόνια πριν σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας (κτήρια, μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία).

Ο διπλασιασμός των ΑΠΕ στην τελική παραγωγή είναι εφικτός, επισήμανε ο Υπουργός. Ένας στόχος που θα αλλάξει ριζικά το σύνολο της οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη όλων των κλάδων θα εδράζεται πλέον στις καθαρές μορφές ενέργειας και τα αντίστοιχα τεχνολογικά συστήματα.

Μιλώντας για την ηλεκτροκίνηση και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, σημείωσε πως ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών είναι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, που θα συμβάλει καθοριστικά στο συνολικό σχέδιο υιοθέτησης καθαρών μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και την αποκέντρωση δραστηριοτήτων με τη ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επιπλέον, ο Υπουργός, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά ενέργειας προκειμένου να συγχρονιστεί με το μοντέλο-στόχο (target-model) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , για μια ενιαία  ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την καταστροφολογία της αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό υπογράμμισε την πρόοδο που σημειώνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα (Πελοπόννησο κα Αττική) , καθώς και τα σχέδια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των μη διασυνδεδεμένων νησιών με πρωτοβουλίες εγκατάστασης ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης που προωθούνται από κοινού με την Κομισιόν.

Ακόμη, ο Υπουργός περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενοποίησης των περιφερειακών αγορών στη ΝΑ Ευρώπη (π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, καθώς και έργα υποδομών για LNG, όπως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζεται γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε χώρα παραγωγό, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται δυναμικά στο χάρτη των υδρογονανθράκων μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Έχουν υπογραφεί ήδη, επισήμανε, συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, με τους αυστηρότερους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την κατοχύρωση της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά στο East Med Gas Forum, μαζί με Αίγυπτο, Ιταλία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, αναπτύσσει στενούς δεσμούς συνεργασίας στην περιοχή.

Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης, τόνισε πως ανοίγει, συνολικότερα, η δυνατότητα για σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα πεδία της ενεργειακής μετάβασης, που συντελείται με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, την ασφάλεια εφοδιασμού με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα