Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σφοδρή αντίδραση από τους παραγωγούς ΑΠΕ για ενδεχόμενη μείωση του ΜΜΚΘΣΣ – «Βλέπουν» νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους

Θοδωρής Παναγούλης

Την αντίδραση των παραγωγών ΑΠΕ και των φορέων τους, προκαλεί η πληροφορία ότι το ΥΠΕΝ σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ), του τέλους που από τους προμηθευτές ρεύματος και αποτελεί έσοδο για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. 

Στο σύνολο του έτους το ΜΜΚΘΣΣ συγκεντρώνει περί τα 60 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό για τον κλάδο της προμήθειας, αλλά πολύ σημαντικό επίσης για το ταμείο του ΕΛΑΠΕ και συνεπώς για τις πληρωμές των «πράσινων» παραγωγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίδραση των φορέων ΑΠΕ θα εκφραστεί ρητά, καθώς η προωθούμενη ριζική μείωση του ΜΜΚΘΣΣ έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ η οποία είναι προφανές ότι θα «στεγνώσει» τον ΕΛΑΠΕ και θα αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντικά λογιστικά ελλείμματα, αλλά και ταμειακή ασφυξία του Ειδικού Λογαριασμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει διεύρυνση των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως ανέφερε πρόσφατα το μέλος της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη, η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές της λιανικής θα αφαιρέσει περί τα 200 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ και σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν άλλα περίπου 60 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων δικαιωμάτων εκπομπών μετά την ευρωπαϊκή απόφαση του Ιουλίου (στο πλαίσιο εφαρμογής του Market Stability Reserve), που συνεπάγεται την απόσυρση 4 εκατ τόνων για τη χώρα μας. 

Αλλά και πρόσφατη μελέτη του ΣΠΕΦ που εστάλη ήδη στον υφυπουργό κ. Θωμά, είναι διαφωτιστική για το τι έχουν να περιμένουν οι παραγωγοί ΑΠΕ όσον αφορά τις πληρωμές τους, καθώς όλα τα σενάρια που εφάρμοσε ο Σύνδεσμος (18 τον αριθμό), δείχνουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα στον ΕΛΑΠΕ. Ας σημειωθεί, δε, ότι ο ΣΠΕΦ κάνει μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση για το κόστος που θα έχει επί του ΕΛΑΠΕ η πρόσφατη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το υπολογίζει στα κατώτερα επίπεδα, δηλαδή στα 165 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που προβλέπει ο ΔΑΠΕΕΠ για το τέλος του 2019 με βάση το δελτίο της Παρασκευής που αφορά τον Ιούνιο είναι 208,33 εκατ. ευρώ και καθαρό (μετά την αφαίρεση του "μαξιλαριού" των 70 εκατ. ευρώ) 138,33 εκατ. ευρώ.

Τούτων δοθέντων, όπως υποστηρίζουν οι φορείς των ΑΠΕ, η περαιτέρω απίσχανση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ με την προωθούμενη μείωση του ΜΜΚΘΣΣ θα οξύνει ένα πρόβλημα που είναι ήδη υπαρκτό. «Τη στιγμή που η ρητορική της κυβέρνησης εστιάζει στην ενίσχυση των ΑΠΕ και την ένταξή τους με δυναμικότερο τρόπο στο ενεργειακό ισοζύγιο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως “σάκο του μπόξ” τους ίδιους τους υφιστάμενους παραγωγούς ΑΠΕ» δηλώνει στο energypress παράγοντας του κλάδου.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ βρίσκεται κυριολεκτικά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Από τη μία θέλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τους προμηθευτές (οι οποίοι όπως είπαμε πληρώνουν το ΜΜΚΘΣΣ) ως μερική αντιστάθμιση των συνεπειών από την κατάργηση των NOME, από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τις εύλογες διαμαρτυρίες των παραγωγών ΑΠΕ.

Ας σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των εσόδων που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ώστε το ποσοστό των συγκεκριμένων εσόδων που στηρίζει τον ΕΛΑΠΕ να ανέβει (από 65% που είναι σήμερα), ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα