Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Περιορίζει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία

Με στόχο τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, στα οποία αποτυπώνεται και η αποτυχία των προσπαθειών που έχει καταβάλει για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία προσανατολίζεται στον περιορισμό των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς από τη Σαουδική Αραβία, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα αποτυπωθούν στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα.

Εξάλλου, στα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται μια σειρά δεδομένων όπως εισαγωγές, εξαγωγές και αμερικανική παραγωγή.

Η μεγάλη μείωση στις τιμές του πετρελαίου εξωθεί τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της σε επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της προσφοράς.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει στην κατοχή της ένα μεγάλο διυλιστήριο στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου, αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ αυτή την εβδομάδα πως σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο.

Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα στοιχεία της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) και θα προσφέρει έναν αισιόδοξο τόνο στις αγορές.

«Πιστεύω πως το επόμενο σχέδιο επίθεσης από την πλευρά τους θα είναι να μειώσουν τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να κατασκευάσουν μια πτώση στην έκθεση της EIA», επιβεβαίωσε ο John Kilduff της Again Capital. «Αυτό θα κάνει να φανεί σαν να υποχωρούν πραγματικά τα αποθέματα», εξήγησε.

Από τα οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία πιθανότατα προσέφερε περίπου το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εκτίμησε ο Kilduff. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 100.000 με 250.000 βαρέλια την ημέρα, πρόσθεσε.

«Οι Σαουδάραβες κατανοούν τη σημασία της αλλαγής στην οπτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανταποκρίνονται σε αυτό συνεχίζοντας να λένε ότι θα μειώσουν τις αποστολές στις ΗΠΑ», επεσήμανε η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικών για τα εμπορεύματα στην RBC. Όπως υπενθύμισε, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έχει καταστήσει σαφές πως η μείωση των αποστολών στις ΗΠΑ ήταν μία από τις επιλογές.

«Είναι καλή περίοδος για τη μείωση, γιατί βιώνουν εποχικές αλλαγές στην εγχώρια ζήτηση», εξήγησε η Croft.

Βέβαια, το αργό πιέζεται και αφότου ο ΟΠΕΚ ενημέρωσε με την μηνιαία έκθεσή του πως η παραγωγή του αυξήθηκε, κυρίως λόγω Λιβύης, Νιγηρίας και Ιράκ. «Η Λιβύη και η Νιγηρία τόνωσαν (την παραγωγή), αλλά σε τι ακριβώς έχει εστιάσει η αγορά; Έχουν εστιάσει περισσότερο στις ΗΠΑ. Αυτό που επισκιάζει αυτή την αγορά είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ‘’πλημμυρίζουν’’ τα πάντα», επιχειρηματολόγησε ωστόσο η Croft.

«Όλοι λένε ότι φταίει ο ΟΠΕΚ, αλλά (…) ποιος παραγωγός μόλις αύξησε την παραγωγή;» σχολίασε η ειδικός, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η αμερικανική παραγωγή ενισχύεται διαρκώς και την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 9,2 εκατ. μία εβδομάδα πριν.

Ως εκ τούτου, η κίνηση του καρτέλ να εστιάσει στα αμερικανικά αποθέματα δεν αποτελεί έκπληξη για πολλούς λόγους. Ο ΟΠΕΚ έχει επισημάνει πως οι traders παρακολουθούν υπερβολικά στενά τα αμερικανικά στοιχεία.

«Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι περισσότερο διαθέσιμα σε σχέση με τα περισσότερα στοιχεία, επομένως αν στείλουν λιγότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα βοηθήσει. Αλλά τελικά δεν έχει σημασία πού περιορίζουν την προσφορά, στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Ας πούμε πως τα αποθέματα ελαττώνονται, ακόμη κι εκτός ΗΠΑ, αυτό θα πρέπει να αρχίσει να επηρεάζει τη φυσική αγορά», τόνισε ο Eric Lee, αναλυτής Ενέργειας στη Citigroup.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα